Indul a Wenckheim-kastély felújítása

A napokban tartották szabadkígyósi Wenckheim-kastély turisztikai célú fejlesztésének alapkőletételét, mely a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében újul meg a következő hónapokban.

Ahogy arról többször beszámoltunk, a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében 39 műemlék – 20 kastély és 19 vár – újul meg, nemcsak régi szépségüket nyerik vissza, hanem új funkciókkal is gazdagodnak annak érdekében, hogy– adottságaikhoz igazodó módon – megfeleljenek a mai kor turisztikai igényeinek.

A szabadkígyósi Wenckheim-kastély ennek a nagyszabású fejlesztési programnak a keretében születik újjá. A historizáló, neoreneszánsz stílusban épült kastély Békés megye egyik legpompásabb kastélya, amelyet hatalmas park ölel körül.

A kastély infrastrukturális fejlesztési elemei:

–       A főépületben teljes tető- és homlokzatfelújítás, utólagos szigetelés és gépészeti munkák valósulnak meg, valamint teljes körű közműfejlesztésre is sor kerül.

–       Felújítják a főépület földszintjét, ahol kiállítótereket alakítanak ki, valamint vetítőterem, kávézó és ajándékbolt létesül.

–       Felújításon esik át a torony, a félemelet és a pince egy része is.

–       A megmaradt történeti padló- és falburkolatokat, falfestéseket restaurálják.

–       Részlegesen felújítják a kastélyparkot, ahol egy tematikus játszótér létesül.

A kastély turisztikai fejlesztési elemei:

–       A kiállítás hívószava „Vendégségben Wenckheiméknél”: a Wenckheim család aktív társadalmi életére és híres vendégszeretetére helyezi a hangsúlyt.

–       Az új kiállítási tematika valódi látogatói élményen alapul, és olyan érzéssel tölti el a látogatót, mintha egy időutazás során a Wenckheim család vendégeként érkezne a kastélyba.

–       A hagyományos eszközök mellett lehetőség adódik a különböző élményelemek kipróbálására is, mint például: könyvajánló installáció a könyvtárban, festőállvány installáció, személyzeti hívócsengő-rendszer, divatinstalláció, vagy képeslap írása egy preparált íróasztalon.

–       Az úgynevezett „napfényes műterem”-ben különböző korabeli háttérrel, izgalmas jelmezekben fényképezkedhetnek a látogatók.

–       Kialakításra kerül egy vetítőterem is, ahol a családhoz vagy a kastélyhoz köthető régi filmek futnak.

–       Az úgynevezett VR szemüveg segítségével a látogató a repülés élményét élheti át a kastély felett.

–       A tematikus játszótér a Wenckheim grófi családhoz köthető témákat idéz fel.

–       Az egykori babaház helyén egy új, zsindelytetős babaház épül fel, kicsinyített formában.

A programban szereplő helyszínek mindegyike egységes arculattal és sztenderd szolgáltatási csomaggal, ajándékbolttal és kávézóval rendelkezik majd.

Fontos, hogy hiteles, ugyanakkor friss és interaktív kiállítási tartalom fogadja az épületbe látogatókat. Minden helyszín egyedi, a kiállítási tematika ehhez illeszkedő jellemzőkkel rendelkezik, ezáltal az egykori magyar kastély- és várélet minden rétege bemutatásra kerül. Alapvető cél, hogy a kiállításnak olyan grafikai arculata és olyan atmoszférája legyen, amellyel a vendégek azonosulni tudnak.

Az épületek múltját a történetmesélés, az anekdoták mentén is megismerhetik a látogatók. Minden helyszínen bemutatásra kerülnek az egykori birtokos családok egymást váltó generációi, megelevenednek a történelemkönyvekből ismert nemesi családok tagjai. A kastélyban, várban zajló életmód, a főúri család hétköznapjai és ünnepei, sőt a személyzet feladatai is a kiállítás részét képezik. A koncepció fontos eleme az interaktív és multimédiás eszközök használata és kiállításokba építése.

Így be lehet például mutatni az épületek kinézetét különböző építési korszakokban, virtuális túrát lehet tenni a kiterjesztett valóság alkalmazásával a műemlék falai között különböző történelmi korokban.A holoprojektoros vetítéssel láthatóvá válik egy makettben, hogy az épület egyes helyiségei milyen célt szolgáltak, milyen tevékenységet végeztek ott egykor. A kastély vagy vár látogatási útvonalának végigjárására a hagyományos idegenvezetés mellett lehetőség nyílik többnyelvű táblagépes, azaz tabletes, visualguide-os eszköz segítségével is.

A változatos, helyi adottságokra támaszkodó, a mindennapokban is használható termékekkel felszerelt ajándékbolt egyre fontosabb részévé válik a látogatóközpontoknak. Itt nyílik lehetőség a helyben termelt, a környékbeli termelőktől származó minősített termékek befogadására és értékesítésére is, így valósítható meg az a gazdasági modell, amely a kastélyok hosszú távú, önfenntartó működését szolgálja.

Külön figyelmet szentel a program a kastélyparkok újszerű hasznosítási lehetőségeinek: érdekes programkínálattal és jó infrastrukturális háttérrel felszerelve a helyszínen tartózkodás ideje többszörösére nyújtható egyfajta „történelmi szabadidőközpontként” működtetve. Ide sorolhatók a népszerű magánrendezvények, esküvői fotózások, csapatépítő tréningek, konferenciák.

Ez is érdekelheti
Hozzászólok

E-mail címe nem kerül nyilvánosságra.