Rendezvényközpont, szálloda és múzeum lesz a megújuló ráckevei Savoyai-kastélyban

Szerző: Szántó Zoltán | Forrás: Turizmus.com

Egy tavaly decemberi kormányhatározat értelmében hamarosan megkezdődhet Ráckevén a Savoyai-kastély turisztikai célú fejlesztése.

A „Barokk fények Ráckevén” név alatt futó nagyszabású projektet online sajtótájékoztatón mutatták be január 12-én.

Pánczél Károly, a térség országgyűlési képviselője bevezetőjében elmondta, hogy a kormányhatározat alapján a város közreműködésével valósulhat meg a fejlesztés. A tervezésre 456 millió forintos támogatást különített el a kormány, a program kezelője, lebonyolítója a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) lesz.

A kormányhatározat szerint 2021. december 31-ig kell egy előzetes közbeszerzés alapján a kormány elé tenni a felújításra vonatkozó terveket. Ezek alapján 2021 végén, 2022 elején kezdődhet meg az épületegyüttes felújítása.

Pánczél Károly, a térség országgyűlési képviselője (b) és Vereckei Zoltán polgármester beszélget a Savoyai-kastély udvarán | Fotó: Illyés Tibor/MTI

Pánczél Károly emlékeztetett, hogy a Savoyai-kastély az első világi barokk kastély Magyarországon, amely az egész Csepel-sziget egyedülálló épített öröksége. A kastély a bécsi Belvedere-t is tervező Hildebrand munkája.

A tervek szerint a felújítandó kastélyépületben múzeumot és kávézót alakítanak ki, és a kastélypark is megújul. Ezek a részei az épületnek szabadon látogathatók lesznek majd, ugyanakkor kialakítanak egy négycsillagos wellnesshotelt és éttermet is. A projekt keretében a ráckevei Kis-Duna hídhoz vezető út is megújul.

A megújuló kastély mellett számos más egyedi vonzereje van a városnak, például a szerdán és szombaton megrendezett csónakos őstermelői piac a Kis-Duna-parton, a Vadkacsa szabadstrand és a szerb gótikus templom. Ráckeve számára a turizmus a kitörési pont, a kisvárosnak nem célja termelőüzemek ide telepítése – hangzott el.

A város elérhetősége is jelentősen javulni fog a közeljövőben, miután 3-4 éven belül megújul a HÉV-vonal teljes pályaszerkezete és új szerelvények állnak forgalomba a vonalon. 7-10 éven belül pedig a Kálvin térig jár majd a helyi érdekű vasút. Első körben a feladat a tervező kiválasztása, majd ezek alapján egy feltételes közbeszerzéssel a felújítás árát megtudni – zárta gondolatait a képviselő.

Vereckei Zoltán polgármester arra emlékeztetett, hogy 1440-ben a török elől ide menekülő rácok alapították a várost, amelynek látnivalói méltatlanul kevés figyelmet kapnak.

Álláspontja szerint Savoyai Jenő neve nemzetközi hívószó lehet, a felújított kastély iránt egész Európából megnőhet az érdeklődés. Mint elhangzott, a kastélyt az 1970-as években újították fel utoljára, a benne működő étterem és szálloda 2017-ben zárt be. A fejlesztések megkezdése előtt a vagyonkezelői jogot még át kell hogy vegye a város a Nemzeti Vagyonkezelőtől.

A város és az egész Csepel-sziget meghatározó épülete a ráckevei Savoyai-kastély, ahol jelentős turisztikai fejlesztés kezdődik | Fotó: Illyés Tibor/MTI

A városban további turisztikai fejlesztések is várhatók: az MTÜ 30 millió forintos támogatásával baba-mama szobák és családbarát mosdók épülnek a Vadkacsa strandon, egy Leader-pályázat keretében pedig szálláshelyfejlesztés valósulhat meg.

Idén elkészül egy horgászati kiállítóhely, továbbá egy 14,5 kilométer hosszú kerékpárút a Tassi-zsilip felé.

Június 3. hétvégéjén első ízben tervezik megrendezni azt a nemzetközi kulturális és gasztrofesztivált, amelyen az ország összes nemzetisége bemutatkozik majd.

A városban új 150 férőhelyes gépkocsiparkoló és ugyanekkora kerékpártároló is fog épülni.

Könnyid László, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgató-helyettese azt hangsúlyozta, hogy a ráckevei turisztikai termék képes lesz önállóan megállni a piacon bel- és külföldön egyaránt.

A szakember emlékeztetett, hogy tavaly június és augusztus között 11 millió vendégéjszaka generálódott Magyarországon a járvány ellenére, Budapest térsége pedig a 4. leglátogatottabb térsége az országnak, ahol tavaly 505 ezer vendég, 1,3 millió vendégéjszakát töltött el.

Egy országos program keretében tavaszra megszépül a ráckevei Tourinform-iroda is, hangzott el. A válság utáni helyzetet megújult turisztikai termékekkel várhatja az ország: több mint 14 ezer magánszálláshely színvonalának növelését segíti a kormány 42 milliárd forinttal; Ráckevén 20 millió forint jutott 8 szálláshely számára.

„A fejlesztések révén teljesen új dimenzióba helyezzük a város turizmusát” – közölte Könnyid László.

A Ráckeve Érték Egyesület vezetője, Szánthó Györgyné elmondta, hogy reményei szerint 2023 év végén a hagyományos városi karácsonyi koncertet már a felújított kastélyban lehet megrendezni.

A kastély ugyanis konferencia- és rendezvényhelyszínként funkcionál majd, üzleti megbeszéléseknek, diplomáciai és művészeti szalonoknak, esküvőknek ad majd otthont.

A négycsillagos szálloda 70-80 férőhelyes lesz, ugyanakkor az udvarán épül egy hasonló színvonalú vendégház is.

Ez is érdekelheti
Hozzászólok

E-mail címe nem kerül nyilvánosságra.