Isa Begov Hamam Hotel, Szarajevó

A szálloda a bosnyák főváros egyik legszebb szállodája az oszmán-török kulturális örökség ékes darabja.

Szerző: Fincziczki Béla

 

Első benyomások

A homlokzat gazdag motívumai az előtérben, a folyosókon és az igényesen kialakított szobákban is végigvonulnak. A csodásan faragott fabútorok, kézzel szőtt szőnyegek történelmi hangulatot árasztanak, de a modern anyagok és kiegészítők használatával mégis sikerült otthonossá varázsolni az épületet. Nem érezzük úgy magunkat, mintha múzeumban lennénk.

Története

Az óvárostól és a Ferenc Ferdinánd trónörökös elleni merényletről ismert Latin hídtól is mindössze néhány percre lévő hotel helyén már a 15. században is törökfürdő működött, amelyet megrongálódása után az 1890-es évek elejére építették újjá.

Az 1992 és 1995 közötti boszniai háború alatt az épület ismét súlyos károkat szenvedett, majd hosszú ideig szinte romokban állt. Végül 2015-re újították fel teljes körűen, török közreműködéssel. Érdemes végignézni a munkálatokról készült fotókat a reggelizőbe vezető lépcsőfordulókban.

 

Szolgáltatások

A négycsillagos hotelben működik Szarajevó legrégebbi törökfürdője, azaz hamamja, amelyet a szállóvendégek ingyenesen vehetnek igénybe. A nők és férfiak elkülönített időszakokban látogathatják, egy nagyobb nyolcszögletes medencén kívül két gőzterem is található benne. Bár feláras, mindenképpen megéri kipróbálni a szappanhabos masszást is magában foglaló hamam rituálét.

A reggeli bőséges, a választék gazdag. Az ingyenes wifi viszont alig működik, aki dolgozni szeretne, kérje el a munkatársaknak fenntartott belső wifihálózat hozzáférését – az már megfelelően hasít.

 

Szobák

A tizenöt szoba, három családi szoba és két lakosztály berendezése és kialakítása kifejezetten színvonalas, a csillárok, tapéták, baldachinos ágyak és faragott paravánok egzotikus miliőt teremtenek. A fürdőszoba burkolatainak, felhasznált anyagainak minőségét is érdemes kiemelni.

Összegzés

Kifejezetten ajánlom mindenkinek a szállodát, akár turistaként érkezik Szarajevóba, akár üzleti úton jár itt. Remekül kiegészíti a mára már nagyrészt újjáépült város hangulatát, mindenhez közel van, saját hamamja pedig csak hab a tortán.

 

Fincziczki Béla

90%
Praktikus, hangulatos
  • Lokáció
  • Dizájn
  • Praktikum
Ez is érdekelheti
Hozzászólok

E-mail címe nem kerül nyilvánosságra.