Megújul a turai mesekastély

Csaknem 4,5 milliárd forintból újul meg az 1886-ban, Ybl Miklós tervei alapján épült turai Schossberger-kastély, mely rendezvényhelyszínként funkcionál majd. A mesekastély állapota az elmúlt évtizedekben nagyon leromlott, ám 2019 első negyedévére a BDPST Zrt. beruházásában tejesen újjáépítik.

A műemléki védelem alatt álló kastély ma már megújult tetőszerkezettel és 21. századi megoldásokkal elvégzett utólagos talajvíz-szigeteléssel várja az év végét és a teljes külső és belső megújulást. A rekonstrukció érinti a szintén műemlékvédelmi státuszt élvező kastélyparkot is, amelybe már eddig is – az eredeti állapot mentén – több száz növényt telepítettek a szakértők. A két éve még az összeomlás szélén álló épület és a hozzá tartozó park jövő év első felében érheti el újra eredeti állapotát.

kastély

A tetőszerkezet már kész

Mostanra elérte a 65 százalékos készültséget a turai Schossberger-kastély felújítása. Az összesen három elemből – a tetőszerkezet teljes rekonstrukciójából, az épület talajvíz-szigeteléséből, valamint a teljes külső- és belsőépítészeti felújításból – álló, a BDPST Zrt. által kivitelezett beruházás első két komponense zárult le a hetekben. „A most zárult két munkafázis eredményeként az épület az idei őszt és telet már beázásbiztosan várja, így a restaurátorok és a belsőépítész szakemberek nekiállhatnak a belső terek helyreállításának” – mondta el Tóth Judit, a BDSPT Zrt. vezérigazgatója a közel 4,5 milliárd forintos kastélyfelújítási projekt kapcsán. Hozzátette: a helyi közösség életében fontos szerepet játszó műemléki épület és a hozzá tartozó kastélypark jövő év első felében nyerheti vissza teljesen eredeti állapotát.

Klasszicista épület modern funkciókkal

A BDPST Zrt. munkatársai a munkálatok során nem csak az épület és kastélypark legteljesebb műemlékvédelmi helyreállítását tartották szem előtt, de a komplexum modern funkciókkal történő megtöltésére is odafigyeltek. Így került az épületbe egy annak hangulatába és arculatába illeszkedő lift, valamint a legmodernebb gépészeti megoldások is.

„A turai Schossberger-kastély rekreációs funkciókkal gazdagodik, egy 19 vendégszobával rendelkező rendezvényközpontként üzemel majd, ahol akár esküvők és kulturális programok is szervezhetőek” – mondta el Tóth Judit vezérigazgató, aki kiemelte azt is, hogy az új funkció kiépítése nem jelenti a kastély kisajátítását. „Terveink szerint úgy az épület, mint az egyedülálló kastélypark előre meghatározott „nyílt napokon”, az eredetileg tervezett rekreációs funkció és a vendégek zavarásának elkerülésével, nyitva áll majd a látogatók előtt, hiszen egy hazánkban különleges építészeti kulturális műemlékről van szó, amelyet nem szabad elzárni az érdeklődők elől” – hangsúlyozta.

 

Ez is érdekelheti
Hozzászólok

E-mail címe nem kerül nyilvánosságra.