Év végéig marad a SZÉP-kártya adókedvezménye

December 31-ig nem kell megfizetni a szociális hozzájárulási adót a SZÉP-kártya után, a kormány meghosszabbította az eredetileg június végéig adott adókedvezményt.

A koronavírus-válság következményeit enyhítő gazdaságvédelmi akcióterv részeként a kormány áprilisban még kedvezményesebbé tette a SZÉP-kártya adózását, egyúttal jelentősen megemelte a munkáltató által adható összeget. Az erről szóló változások a 140/2020. (IV. 21.) Korm. rendeletben jelentek meg.

A SZÉP-kártya összes adóterhe 32,5 százalék (15% személyi jövedelemadó+17,5% szociális hozzájárulási adó). Az áprilisi rendelet értelmében a kormány június 30-ig elengedte a szociális hozzájárulási adót, ezzel a kártya összes adóterhét 15 százalékra csökkentette ezen időponting. Ezt a napokban meghosszabbították december 31-ig, ezzel megmarad a kártya kedvezményes adózása – derül ki a 225/2020. (V. 22.) kormányrendeletből.

Kilátás a szigligeti várból. A belföldi turizmus újraindulását segíti a kedvezményes adózású SZÉP-kártya
Fotó: mtu.gov.hu

Princzinger Péter, a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány elnöke elmondta: a belföldi turizmus motorjának számító SZÉP-kártya adókedvezményének kiterjesztése további ösztönzést jelent a munkaadók számára ezen béren kívüli juttatás nyújtására a munkavállalók számára és ezáltal nagy mértékben hozzájárulhat a belföldi turizmus újraindításához.

Emlékeztetett arra, hogy a gazdaságvédelmi akcióterv részeként – a kedvezményes adózás mellett – a kormány csaknem a  duplájára növelte a juttatás éves felső összegét. A munkáltató a versenyszférában az eddigi 450 ezer forint helyett évi 800 ezer forintot adhat SZÉP-kártyán a dolgozónak, míg a közszférában az eddigi 200 ezer forint helyett maximum 400 ezer forintot. Hozzátette: 2019 óta a kártyára feltöltött juttatás nem utalvány, hanem bankszámlapénz, aminek nincs lejárata, tehát a SZÉP-kártyával rendelkezők korlátlan ideig felhasználhatják az összeget a szálláshelyeken, éttermekben, fürdőkben, szabadidős tevékenységekre.

Forrás: www.turizmus.com

Ez is érdekelheti
Hozzászólok

E-mail címe nem kerül nyilvánosságra.