Újjászületik a romantikus füzérradványi kastély

Hamarosan elkezdődhet a legszebb hazai kastélyok között számon tartott füzérradványi Károlyi-kastély felújítása.

A másfél milliárdos beruházást az országos kastélyfelújító program keretében végzik el, az épület és környezete állagmegóvási és restaurátori munkálatokon esik át. A kastély kivitelezést az EB Hungary Invest Ingatlanfejlesztő és Építőipari Kft. végzi – számol be a hírről az uniós közbeszerzési értesítő alapján a Magyar Építők.

Egy kis történelem

A Károlyi-kastélyt Károlyi Ede építette a 19. században Ybl Miklós tervei alapján. Az épület kívülről a romantika jegyeit hordozza magán, azonban belül az itáliai reneszánsz elemei fedezhetők fel: a míves kőfaragványok, márványkandallók, ajtókeretek és domborművek a 16-17. századi firenzei mesterek kézjegyeit őrzik. A kastély része egy hatalmas angolpark is, amit III. Napóleon főkertésze tervezett és magában foglal két platánfát, amelyek az ország legnagyobb példányai közé tartoznak.

kastély
Hazánk egyik legszebb kastélya, ha nem a legszebb. Fotó: RHerczeg / wikipedia

A helyreállítási munkálatok során az épület teljes vízszigetelése megtörténik, a földszinten megújul a déli szárny muzeális és a keleti szárny reprezentatív tere, valamint a déli torony.

Nagyszabású felújítás indul

Teljes tetőfelújítás történik, az épület valamennyi nyílászárója megújul és homlokzati munkálatokat is végeznek. Archív fotók alapján restaurálják az épülethez tartozó műtárgyakat is. Megújul a reneszánsz ajtó és kőkerete, a lépcsőház ólomüveg ablakai, továbbá különböző fém és kő elemeket is helyreállítanak.

A kastélypark közvetlen környezete kutatások és történeti források alapján kerül majd felújításra, beleértve a díszudvart. Kertépítészeti és tereprendezési feladatok várnak a növényzettel fedett területekre, visszaállítják a keleti főhomlokzat előtti 20. század eleji kocsifordulót, és elhelyeznek egy új gyümölcsaszalót is.

A Nemzeti Kastély- és Várprogram turisztikai célú fejlesztéseinek program keretében további hét kastélyt újítanak fel.

Ez is érdekelheti
3 Hozzászólások
 1. András hozzászólása

  A szöveget nem ártana átnézni. Mert nem mindegy, hogy felújítás, vagy elújítás…

  1. andi hozzászólása

   Kedves András, köszönjük az észrevételt, javítottuk a hibát!

 2. Simon Antal hozzászólása

  Lehet,hogy érdemes lenne szakmunkásokkal is dolgoztatni,nem csak szakképesítés nélküli Ukránokat.Láttam mi folyik ott.

Hozzászólok

E-mail címe nem kerül nyilvánosságra.