Így utazik az Y generáció

A magyar Y generáció megtakarítási céljai között a harmadik helyen szerepel az utazás. Az egyre növekvő kalandvágy ugyanakkor nem jár vakmerőséggel, a számok szerint a fiatal utazók egyre tudatosabbak.

A Generali sajtóközleménye idézi a 2017-es European Consumer Payment Reportot, ami szerint az 1980 és 2000 között születettek –akiket Y generáció néven is ismerünk –, lényegesen többet utaznak elődeiknél, ráadásul a korábbi generációkhoz képest sokkal nyitottabbak az alternatív megoldásokra, az online felületeknek köszönhetően pedig körültekintően tervezik meg utazásaikat.

Y generáció

Az Y generáció tagjai mind az utazás megtervezésekor, mind az élmények megosztásakor igénybe veszik a közösségi médiát. A hazai internetfelhasználók utazási szokásairól egyébként nemrég felmérés is készült.

Online inspiráció, közösségi média

Bár tízből nyolc fiatal számára fontos a barátai véleménye az úti cél kiválasztásakor, a legtöbben online inspirálódnak: tízből csaknem kilenc fiatal kap kedvet az interneten és a közösségi médiában látott helyszínekhez. Ezeket a felületeket nemcsak az utazás előtt, de közben is előszeretettel használják: egy amerikai kutatás szerint az Y generációsok 84 százaléka posztol a nyaralása alatt, és több mint felük azt sem tagadja, hogy ezt kifejezetten azért teszi, hogy féltékennyé tegye ismerőseit. Az 1980 és 2000 között születettek ugyanakkor nagyobb arányban teszik félre a pihenést, ha munkáról van szó: tízből hét Y generációs tartja valószínűnek, hogy a nyaralása alatt dolgozni fog.

Felfedezés az első helyen az Y generációnál

A generáció legtöbb tagja kifejezetten azért utazik, hogy új kultúrákat ismerjen meg, tízből nyolc fiatal pedig szeretne új dolgokat tanulni utazása során. Az alternatív szálláslehetőségeket is szívesen veszik igénybe: a többi generációhoz képest 10 százalékkal nagyobb eséllyel bérelnek magánlakást vagy szobát helyi lakosoktól, vagy vesznek igénybe ingyenes lakáscsere-szolgáltatást.

Ez is érdekelheti
Hozzászólok

E-mail címe nem kerül nyilvánosságra.