Mutatjuk, hol a legdrágább egy hotelszoba

Kontinensünkön Zürichben, globálisan New Yorkban kérték a legtöbbet egy szállodai éjszakáért az elmúlt három hónapban a HRS felmérése szerint.

Közzétette az idei harmadik negyedév szállodai átlagár elemzését a HRS. A kölni székhelyű, globális szállodai megoldásokat kínáló szolgáltató a jelentős szállodai forgalommal rendelkező nagyvárosok adatait vizsgálta Németországban, Európa-szerte és globálisan.

Németországban München áll az élen

A felmérés szerint Németországban összességében tovább emelkedtek az árak, az előző év hasonló időszakához képest 2,2 százalékkal, 92 euróra. A legmagasabb, 8,4 százalékos növekedést Nürnberg érte el, itt átlagosan 90 eurót kértek egy hotelben eltöltött éjszakáért. Jelentős volt az emelkedés Berlinben (+7,2%, 104 euró) és Stuttgartban (+6,3% 103 euró) is, míg Düsseldorfban enyhén visszaesett az átlagár (-4,1%, 93 euró). A legdrágább német város München volt, ahol 121 eurós átlagárat mértek (+0,0%).

Budapest is erősödött

A vizsgált európai nagyvárosok közül Barcelona szenvedte el a legnagyobb visszaesést, a spanyol nagyvárosban 13,7 százalékkal kevesebbet, 132 eurót kértek el átlagosan egy szállodai éjszakáért. Ennek oka a kutatók szerint egyrészt a katalán függetlenségi törekvésekkel kapcsolatos politikai instabilitás, másrészt a túl meleg nyár volt. Feltehetően ez utóbbi okból csökkentek az athéni (-8,8%, 104 euró) és lisszaboni (-7,8%, 107 euró) szállodák árai is.

Európában Zürich bizonyult a legdrágábbnak 185 euróval (+3,4%). Zürich után Londonban (+1,1%-os növekedés, 176 euró) és Koppenhágában (-1,7%-os csökkenés, 169 euró) volt a legmagasabb a szállodai átlagár. Kedvezőtlenül alakultak az árak Varsóban (-7,2%, 77 euró), míg Bécsben (+5,0%, 105 euró), Prágában (+3,4%, 91 euró) és Budapesten (+3,3%, 95 euró) emelkedést könyvelhettek el a szállodák. Moszkva 5,6 százalékos emelkedéssel 94 euróra tornázta fel az átlagárat, Isztambul pedig 1,3 százalékos csökkenést (79 euró) volt kénytelen elszenvedni.

Peking és Bangkok feljövőben

A globális helyzetet vizsgálva kitűnik a pekingi szállodai átlagár jelentős emelkedése, a városban átlagosan 21,5 százalékkal többet, 96 eurót kellett fizetni. De Bangkoknak sem lehet oka panaszra, itt a növekedés 13,3 százalékos, az átlagár 85 euró volt.

A szállodai átlagár továbbra is New Yorkban a legmagasabb. Fotó: Pixabay

A két város szállodai árai azonban még így is messze lemaradnak más világvárosokétól. Globálisan az élen továbbra is New York áll 250 euróval (-1,6%), ezt követi Washington 192 euróval (-8,1%) és Toronto 189 euróval (+6,8%). A negatív csúcsot pedig Kuala Lumpur döntötte meg 49 eurós (-6,5%) átlagárával.

A vizsgálatban 1-5 csillagos szállodák reggelivel és anélkül kínált, egy- és kétágyas szobáinak átlagárait vette figyelembe a HRS.

Ez is érdekelheti
Hozzászólok

E-mail címe nem kerül nyilvánosságra.