Kína megduplázza repülőtereinek számát

Kína azt tervezi, hogy mintegy duplájára növeli repülőtereinek számát 2035-re, és az USA-t megelőzve a világ legnagyobb légiközlekedési piacává válik.

Az angol nyelvű China Daily újság úgy értesült a polgári légiközlekedési hatóságtól, hogy Kína jelenleg működő 234 repülőtere mellé 216 új légikikötőt építenek fel, a tervek szerint a Jangce folyó deltájának térségébe, a Peking-Tiencsin-Hopej régióba, a Kuangtung-Hongkong-Macao Nagy Öböl térségbe, valamint Csungking és Csengtu városok közelébe.

A jelenleg működő 234 repülőtér mellé 216 új légikikötőt építenek Kínában Fotó: pexels.com

2035-re a légiközlekedés iránti kínai kereslet teszi ki a globális igények egynegyedét, amivel túlszárnyalja az amerikai piacot. Tavaly a kínai repülőtereken 552 millió utas fordult meg, és ez a szám 2020-ra eléri a 720 milliót. Az erős növekedés miatt a jelenlegi repülőterek már nem lesznek képesek kielégíteni az igényeket, így fel kell gyorsítani az új repülőterek építését.

„A szolgáltatások sokat javultak, de a jelenlegi repülőterek színvonala messze nem megfelelő, ráadásul egyenlőtlenül vannak szétszórva az országban” – mondta Tung Fa-hszin, a légiközlekedési hatóság fejlesztésekért és tervezésért felelős igazgatója.

A kínai polgári légi közeledés fejlődését két fő motor hajtja. Egyrészt több nemzetközi járatra van szükség olyan viszonylatokban, amelyeket nem lehet nagysebességű vonatokkal kiváltani. Másfelől az ország délnyugati és északnyugati részén több kis- és közepes méretű reptérre van szükség.

A polgári légiközlekedési hatóság fontosnak tartja a szorosabb együttműködést a nagysebességű vasutak üzemeltetővel, hogy fejlesszék a „repülőgép plusz nagysebességű vonat” néven futó közlekedési rendszert, amely megkönnyíti és a meggyorsítja az átszállásokat, valamint hatékonyabb utazást tesz lehetővé.

Ez is érdekelheti
Hozzászólok

E-mail címe nem kerül nyilvánosságra.