Hamarosan megnyílik az új reptér Eilaton

Már a hónap végén megindul a forgalom Izrael vörös-tengeri nyaralókörzetének új repülőterén.

Az Assaf Ramon repülőtér 18 kilométerre északra fekszik Eliat városától a Timma-völgyben. A nevét Ilan Ramonról, Izrael első asztronautájáról kapta, aki 2003-ban a Columbia űrhajó balesete során vesztette életét .

Izraeli sajtóértesülések szerint az új repülőtér már ez év január 22-én fogadhatja az első járatokat. Eilat két régebbi repülőteréről – Eilat City Airport és Ovda Airport – az összes járat átkerül az új légi kikötőbe – írja a turizmus.com.Az új repülőtér, melyet 500 millió dollárból építettek fel, már e hónap végétől fogad bel- és külföldi menetrendszerű és charterjáratokat – jelentette be Liza Dvir szóvivő. Mint említette, a nyitással azért késtek, mert menet közben határoztak a parkolóhelyek számának megduplázásáról, valamint a fel- és leszállópálya hosszának 3,6 kilométerre növeléséről.

A repülőtér kilenc széles törzsű, négy turbo-propelleres és több kisebb gépet tud egyszerre fogadni és kiszolgálni. A szóvivő külön kiemelte az új létesítmény fontosságát, mint az ország második nemzetközi repülőterét.

Megemlítette, hogy 2014-ben, amikor harci cselekmények a tel-avivi Ben Gurion repülőteret is veszélyeztették, számos külföldi üzemeltető alternatíva híján kénytelen volt a járatait törölni.

Az új repülőtér kezdetben kétmillió utast képes fogadni évente a 30 ezer négyzetméteres terminálban. A kapacitást igény esetén 4,2 millióra tudják növelni akár már 2030-ra.

Az új repülőtérről a turisták nemcsak az izraeli tengerparti üdülőhelyre juthatnak el, hanem akár a két közeli szomszédos ország, Jordánia (Aqaba) és Egyiptom (Taba) szállodáiba is.

A Ryanair, a Wizz Air, az EasyJet, az Air Europa, a Transavia, az Ural Airlines, a Lufthansa, a SAS, a Finnair és az Edelweiss már bejelentette, hogy járatot indít az új repülőtérre január második felében.

Ez is érdekelheti
Hozzászólok

E-mail címe nem kerül nyilvánosságra.