Repülőtér a piramisok lábánál

Elsősorban belföldi és charterjáratokat tervez fogadni a gizai piramisok közelében fekvő, most átadott Sphynx International Airport.
Az Egyiptomba utakat szervező tour operátorok és turisták régi vágya, hogy lehetőleg minél közelebb repülhessenek a Kairó közelében fekvő piramisokhoz.
A Cairo West nevű korábbi katonai repülőtéren 2017-ben kezdődtek a bővítési munkálatok, amelyek befejeztével idén januárban átadták az új Sphynx International polgári repülőtér.

Sphynx International Airport. Fotó: Ahmed Amer

A Cairó – Alexandria sivatagi úton fekvő új bázis „takarékos” kivitelű ugyan, de a célnak – egyenlőre – megfelel. Fel- és leszálló pályája csak 2 kilométer hosszú, de az indulási csarnoka 975 négyzetméteres, míg az érkező 1.100 m2-es, ahol óránként maximum 300 utast tudnak kezelni.

A felszereltség alkalmas a belföldi és charterjáratok fogadására, és így tehermentesítheti a meglehetősen zsúfolt kairói repülőteret.

Az Egypt Air a belföldi járatait már át is irányította ide, így közvetlen járatok indulnak Asszuánba, Hurghadára, Luxorba és Sharm el Sheikbe.

Egyenlőre külföldi légitársaság a Transavián kívül nem nem jelentkezett be, de annál élénkebb volt a reagálás a nagy német és holland túraszervező cégek részéről. A TUI és a Condor tervezi, hogy felveszi a nyári menetrendjébe az új desztinációt.

A jelenleg ICAO 3. kategóriájú repülőtéren a pályák, a parkolóhelyek és a terminálok bővítését is tervbe vették, csakúgy, mint a műszaki bázis fejlesztését. Ennek a kivitelezésére egyenlőre nem kerül sor, de a terület kialakítása lehetővé teszi, hogy akár a jelenlegi üzemelés fenntartása mellett bármikor elkezdődjön a bővítés.

Forrás: Veér Jenő/turizmus.com

https://turizmus.com/utazas-kozlekedes/repuloter-epult-a-piramisok-labaal-1161929
Ez is érdekelheti
Hozzászólok

E-mail címe nem kerül nyilvánosságra.