Lassult a forgalom növekedése

A tavalyi 13,5%-os utasforgalom-növekedés a felére esett vissza az év első negyedévében a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren – adta hírül a Budapest Airport.

A repülőtér közleménye arról is beszámol, hogy a most életbe lépett nyári menetrendben a légitársaságok 15 új járat elindítását jelentették be és nyolc esetben a meglévő járatok sűrítését is tervezik Budapestről.

Június 7-től heti három alkalommal közvetlen légi összeköttetés indul Sanghaj és Budapest között a Shanghai Airlines Boeing 787-9 típusú Dreamliner gépével.

Naponta közlekedő járatot indít egy új londoni repülőtérre, Gatwickre a Wizz Air (miközben megmaradnak a lutoni járatok is); szintén napi induló járattal érkezik a FlyDubai légitársaság dubaji úticéllal; heti 12-12 járatot indít a lengyel LOT Bukarestbe és Brüsszelbe is, valamint hét új járatot indít a Ryanair javarészt olasz és spanyol nyaralóhelyekre.

Az alábbi táblázat foglalja össze a nyári új repülőjáratokat:

Budapest Airport 2019 nyári menetrend
Hova: Légitársaság: Járatok száma:
London Gatwick Wizz Air naponta
Cork Ryanair heti 2
Oslo Wizz Air heti 4
Nantes Transavia heti 2
Cagliari Ryanair heti 2
Sevilla Ryanair heti 2
Bari Ryanair heti 2
Rimini Ryanair heti 2
Thesszaloniki Ryanair heti 2
Sanghaj Shanghai Airlines heti 3
Palma de Mallorca Ryanair heti 1
Castellón Wizz Air heti 2
Dubai FlyDubai naponta
Brüsszel LOT heti 12
Bukarest LOT heti 12

A tavalyi évhez képest korábban tér vissza a nyári menetrendben az Air Canada Rouge torontói járata, az American Airlines philadelphiai járata, valamint ismét a korábbi kapacitással működnek LOT lengyel légitársaság egész évben üzemelő new yorki (heti 4) és chicagói (heti 2) járatai.

Nyolc légitársaság pedig a meglévő járatainak számát emeli, amit a következő táblázatban foglaltunk össze:

Légitársaság Hova: Eddig: Mostantól: Gyakoriság:
Pegasus Airlines Isztambul 6 7 heti
Austrian Airlines Bécs 19 20 heti
Iberia Madrid 5 7 heti
British Airways London 28 32 heti
LOT Varsó 5 6 naponta
easyJet Bázel 10 12 heti
easyJet Berlin 7 10 heti
Aeroflot Moszkva 3 4 naponta

A nyári menetrendi időszakra leadott tervek alapján úgy látszik, hogy lelassul a korábban kétszámjegyű utasforgalom növekedés a budapesti repülőtéren. 2019 első három hónapjában a 2018-ban mért 13,5%-os bővülés a felére esett vissza, az első negyedévben 6,5%-osra mérséklődött a forgalom növekedése.

A hazai légiforgalmi bővülés még így is meghaladja az EU 4,7%-os átlagos növekedési rátáját, de a Brexit miatt kialakult bizonytalanság egészen biztosan visszavetette a brit utasok számát Budapesten is, ahogy a törökországi gazdasági nehézségek is hozzájárulhattak a visszaeséshez.

A Budapest Airport számításai szerint a leadott légitársasági tervek alapján októberig összesen 12 400 000 ülőhelyet kínálnak a légitársaságok a nyári menetrendben, ami a gépek átlagos kihasználtságát alapul véve körülbelül 7%-os növekedést vetít előre.

Budapest és Magyarország továbbra is vonzó turisztikai desztináció marad a külföldiek számára, de a jelek szerint az Európában is kimagaslónak számító kétszámjegyű forgalom bővülés négy éves időszaka egyelőre véget ér a magyar főváros repülőterén.

Ez is érdekelheti
Hozzászólok

E-mail címe nem kerül nyilvánosságra.