Birtokba vették az utasok az új repülőtéri utasmólót

Június 23-ára elkészült, szerdán pedig az utasok is birtokba vehették a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér új, 1. móló névre keresztelt beszállítócsarnokának teljes területét. Az épület első ütemét már januárban átadták.

A 11 500 négyzetméteres épület hatalmas üvegfelületei és fagerendái skandináv hangulatot teremtenek, a repülőgépek pedig csak néhány lépésnyire állnak az épülettől, így a be- és kiszállítás minden eddiginél gyorsabbá és kényelmesebbé válik – tájékoztatott a repülőtér.

Az épületben az utasok komfortos körülmények között, tágas és a járványügyi szempontoknak is teljes mértékben megfelelő környezetben tölthetik a repülés előtti várakozási időt.

Az 1. móló központi csarnoka – Fotó: Budapest Airport/Baranyi Róbert

A több mint 11,5 milliárd forintos (33 millió eurós) beruházásból megvalósuló 1. móló építése 2019. július 19-én kezdődött, és az épület minden részének kivitelezése – a 2A Terminállal összekötő folyosóval együtt – rekordidő, egészen pontosan 339 nap alatt befejeződött. Ezzel teljesült a Budapest Airport vállalása, hogy az új móló építését a nyári utazási szezon kezdete előtt befejezi.

Az elmúlt hetekben a repülőtér-üzemeltető már csak a használatbavételi engedély beérkezésére várt, hogy a teljes épületet – az összekötő folyosóval együtt – átadhassa az utasforgalomnak.

A 1. móló megépítése része a magyar kormány és a Budapest Airport közötti együttműködési programnak, a beruházást a repülőtér teljes egészében saját forrásból finanszírozta.

Rolf Schnitzler, a Budapest Airport Zrt. vezérigazgatója a közlemény szerint hangsúlyozta: „Rendkívül büszke vagyok az új mólóra, amellyel a visszajelzések alapján utasaink, légitársasági partnereink és a földi kiszolgálók is teljes mértékben elégedettek. Az épület a több mint egy éve tartó repülőtéri fejlesztés-sorozat egyik ékköve, és kiválóan példázza, hogy számunkra a színvonal folyamatos emelése a legfontosabb. 12 hónap alatt 100 millió eurót fordítottunk fejlesztésre, és a beruházásokat a következő években is folytatjuk.”

A 11 500 négyzetméteres épület hatalmas üvegfelületei és fagerendái skandináv hangulatot teremtenek
Fotó: Budapest Airport/Baranyi Róbert

Ezt nyújtja az 1. móló

Az 1. móló fűtött-hűtött, világos tereibe megérkező vagy a járatuk indulására váró utasok kényelmét üzletek és extra szolgáltatások is biztosítják. Az egyszintes, 5,2 méter belmagasságú épület 8 gyalogos beszállítókapuja közvetlenül a repülőgép-állóhelyekre nyílik, ami zökkenőmentes, kényelmes beszállást tesz lehetővé, illetve további 6 kaputól buszok szállítják majd az utasokat az épülettől távolabb parkoló repülőgépekhez.

A központi csarnokban pihenő- és várótér, 3 nagy kapacitású, akadálymentes mosdóblokk, valamint egy dohányzóterasz is található.

A következő hetekben megnyitja kapuit egy új Relay üzlet és egy Café Frei, októbertől pedig a Heinemann Duty Free is várja az utasokat az új épületben.

A móló nagy előnye, hogy az összeköttetés a 2A Terminállal úgy valósul meg, hogy az utasok a jegykezelést követően egyetlen pillanatra sem hagyják el a komfortos épületet, a fő terminálépületből mozgólépcsővel és lifttel is felszerelt új összekötő épületen keresztül érik el a tágas, 120 méter hosszú új mólót.

Mozgólépcső is biztosítja az összeköttetést az új móló és a fő terminálépület között
Fotó: Budapest Airport/Baranyi Róbert

Az új létesítmény egyidejűleg akár 5000 utas számára is kényelmes várakozást tesz lehetővé, a tágas váróterekben pedig összesen 2500 ülőhelyet alakítottak ki.

A mólóban a Budapest Airport 580 USB töltőállomást alakított ki, ahol az utasoknak lehetőségük van elektronikai eszközeik töltésére. Az utazók a móló minden pontján hozzájuthatnak a szükséges járatinformációhoz, ezt 149 FIDS monitor és a hangosbemondó rendszer 145 hangszórója garantálja.

 

Ez is érdekelheti
Hozzászólok

E-mail címe nem kerül nyilvánosságra.