Indulhat a fejlesztés Sármelléken

Várhatóan egy-két hónapon belül aláírhatják a sármelléki repülőtér fejlesztésére vonatkozó támogatási szerződést.

Papp Gábor, a város polgármestere a Hévíz-Balaton Airport sajtótájékoztatóján elmondta: a 6,6 milliárd forintos fejlesztési összeget technikai, technológiai, infrastrukturális fejlesztésekre fordítják. Egyebek mellett a két és fél kilométeres kifutópálya fél kilométerrel történő meghosszabbítására, a terminálépület bővítésére, valamint a környező terület, az egykori szovjet laktanyaépületek rendbetételére.

Hévíz-Balaton Airport
Új úti célok is elérhetővé válhatnak a fejlesztéseknek köszönhetően

A Hévíz által 2012 óta működtetett repülőtéren tavaly mintegy 23 ezer utas fordult meg, jellemzően németországi charterjáratokkal, illetve néhány személyes kisgépekkel. Ahhoz, hogy a leszállóhely rentábilisan működhessen, legalább 150-200 ezer utasra lenne szükség, amit a menetrend szerinti járatok bővítése hozhat el – jelezte Papp Gábor.

A repülőteret elsősorban Frankfurttal és Londonnal szeretnék összekötni, és előrehaladott tárgyalásokat folytatnak tel-avivi, szentpétervári és norvégiai járatok indításáról

Új reptereket szeretnének bekapcsolni a járathálózatba

Kifejtette: az évente Hévíz által 50 millió forinttal, a fejlesztési tárca által pedig átlagosan 120-130 millió forinttal támogatott repülőteret elsősorban Frankfurttal és Londonnal szeretnék összekötni, és előrehaladott tárgyalásokat folytatnak tel-avivi, szentpétervári és norvégiai járatok indításáról.

Mindezen túlmenően nagy befektetői érdeklődés mutatkozik az egykori laktanyaterületen logisztikai központ és ipari park kialakítására is. A repülőtéri fejlesztéseknek nagy lökést ad a Zalaegerszegen épülő, Európában is egyedülállónak számító járműipari tesztpálya, valamint az M7-es autópályát a zalai megyeszékhellyel összekötő M76-os gyorsforgalmi út, ami érinti a repülőteret is – sorolta Hévíz polgármestere.

Ez is érdekelheti
Hozzászólok

E-mail címe nem kerül nyilvánosságra.