Mobilitási pont Bécsben

A tömegközlekedési eszközökről leszállók itt bérelhetnek közösségi kerékpárt vagy autót, rendelhetnek taxit vagy tölthetik fel az elektromos autójukat.

Az U3-as metró simmeringi végállomásánál adták át Bécs első mobilitási pontját, a WienMobil-Stationt, ahol közösségi kerékpárt, autót vagy teherbiciklit bérelhetnek a metróról leszálló utasok, de hívhatnak taxit vagy feltölthetik az elektromos autójukat is. Akik saját kerékpárt használnak, azoknak zárható biciklitárolók és biciklipumpa könnyíti meg az életét.

WienMobil-Station az U3-as metró simmeringi végállomásánál. Fotó: Wiener Linien / Manfred Helmer

A bécsi közlekedési vállalat, a Wiener Linien célja, hogy a mobilitási pont segítségével utasai számára még könnyebbé tegye a különböző közösségi szolgáltatások igénybe vételét és kombinálásukat a tömegközlekedéssel. A digitális érintőképernyővel is felszerelt WienMobil-Station tulajdonképen egy közvetítő platform, az utasok az egyes szolgáltatásokat már maguknál a szolgáltatóknál veszik igénybe. A közösségi autókat a Stadtauto, az elektromos bicikliket és a teherkerékpárt a Simbike, az e-töltőállomást a Wien Energie, a kerékpártárolókat pedig a Safetydock üzemelteti és adja bérbe.

A Wiener Linien célja, hogy az elkövetkező években városszerte további mobilitási pontokat hozzon létre. Az utasok addig is a WienMobil okostelefonos alkalmazással tervezhetik meg az útjaikat a városban úgy, hogy különböző közlekedési eszközöket és szolgáltatásokat kombinálnak. Ezeket rögtön ki is bérelhetik, és természetesen busz-, villamos vagy metrójegyet is vehetnek, amit elég a telefonjukon felmutatni. Az alkalmazás a kiindulási pont és a cél közötti különböző útvonalak árát és környezetterhelését is kiszámolja, filterek segítségével pedig segít kiválasztani a felhasználó egyéni preferenciáinak legjobban megfelelő útvonalat. A WienMobil alkalmazás ingyen letölthető az App Store-ban és a Google Play Áruházban.

Ez is érdekelheti
Hozzászólok

E-mail címe nem kerül nyilvánosságra.