Bécs harcol az eldobható kávépoharak ellen

Többször használatos kávéspohár-rendszer tesztelését kezdik meg január közepétől Bécs 1. kerületében.

A MyCoffeeCup néven futó projektet az osztrák főváros önkormányzata is támogatja. „Egyre többen fogyasztanak útközben kávét, amivel szemetet termelnek, pedig a keletkező hulladék mennyiségének csökkentése fontos eleme a klímacélok elérésének. Így nagyon örülök ennek a projektnek, amellyel egy év alatt egymillió eldobható pohártól lehet megkímélni a környezetet” – üdvözölte Ulli Sima környezetvédelmi városi tanácsnok a kezdeményezést.

StRin Ulli Sima und Christian Chytil, Geschäftsführer von „CUPSOLUTIONS“ stellen das neue Mehrwegbecher-System für Wien vor.

Az újítás lényege, hogy az akcióban részt vevő kávézók, pékségek január közepétől eldobható helyett a Cup Solutions speciális, többször használatos poharaiba töltik ki az elvitelre kért kávékat. Ezeket aztán a vevők, miután megitták a kávéjukat, egy közeli, az akcióban részt vevő üzletben vagy a forgalmas csomópontokon, megállókban elhelyezett MyCoffeeCup-automatáknál adhatják vissza. Minden visszaadott pohárért 1 eurós kupont kapnak, amit újabb kávéra vagy egyéb termékekre – süteményre, ásványvízre – válthatnak be. A résztvevő üzleteket és az  automatákat  egy okostelefonos alkalmazás segítségével lehet megtalálni.

A visszaadott poharakat a Cup Solutions tisztítja, környezetbarát módon: olyan mosogatási technológiát fejlesztettek ki, amely során csaknem teljesen nélkülözni tudják az öblítőszereket, a mosó áramfelhasználásának egy részét napenergiával fedezik, a gépek felmelegítéséhez visszacsatolt hőenergiát használnak, az elhasználódott poharakat pedig 100 százalékben újrahasznosítják. Építőanyag és különböző gyerekjátékok készülnek belőlük.
A speciális, hőálló és formatartó polipropilén poharakat 500-szor lehet elmosni, így Bécsben évente mintegy 84 millió egyszer használatos poharat válthatnak ki, amelyek mintegy 15 percnyi használat után a kukában végzik. Ezzel évi 1.344 lucfenyőt lehet megkímélni a kivágástól és mintegy 2.500 háztartás éves energiafogyasztásának megfelelő energiát lehet megspórolni.

 

Ez is érdekelheti
Hozzászólok

E-mail címe nem kerül nyilvánosságra.