Kongresszusi központok a régióban

A közép-európai országok fővárosai mind nagy súlyt fektetnek a megfelelő konferenciakínálatra. Az élen persze Bécs jár, de azért Prága, Pozsony és Zágráb is labdába rúghat mellette. Cikkünk e négy város legnagyobb kongresszusi központjait mutatja be.

PRÁGA

A cseh főváros nagyobb befogadóképességű létesítményei közül a Prágai Kongresszusi Központ viszi el a pálmát 20 nagytermével és 50 tárgyalótermével.

A kongresszusi központ elhelyezkedése ideális: ablakaiból az Óvárosra és a várra látni, autóval és metróval is könnyen megközelíthető, de a főpályaudvartól is csak 10 percre van. A létesítményben egyszerre 9300-an férnek el, kiállításokat pedig 13 000 négyzetméteren lehet falai között tartani. Legnagyobb, kongresszusi terme széksoros elhelyezéssel 2764 személyes, Forum terme pedig 600 fős fogadások megrendezésére is lehetőséget kínál.

A modern művészeti alkotásokkal díszített, kerekesszékkel is bejárható kongresszusi központ őrzött parkolójában ezer jármű fér el. A helyszínen ingyenes wifi és egy tavalyi reformnak köszönhetően korszerű, egészséges ételeket kínáló cateringszolgáltatás érhető el.

Még nagyobb konferenciahelyszín épül

2019 nyarára vadonatúj kongresszusi központ épül Prágában, az O2 arena szomszédságában. Az O2 universum névre keresztelt létesítmény elsősorban nagy nemzetközi kongresszusok és céges rendezvények megtartására lesz hivatott. Az új, négyemeletes komplexumnak 21 terme lesz, és összesen 10 ezer látogatót tud majd befogadni. Legnagyobb termében négy és félezer személy fér majd el, a kiállítótér alapterülete itt is 13 000 négyzetméter lesz. A kongresszusi központ mellé négycsillagos szálloda építését is tervezik 2020-as nyitással.

 


Új honlap rendezvényszervezőknek

A Prágai Kongresszusi Iroda ez év tavaszán új honlapot (www.pragueconvention.cz) indított rendezvényszervezők számára, amely nemcsak általános információkat tartalmaz Prágáról, hanem ingyenes szakmai támogatást is nyújt. Az oldalon egy keresőt is elhelyeztek, amely lehetővé teszi a válogatást a rendezvényszervezői ágazat szolgáltatói között.


 

POZSONY

A szlovák főváros remek fekvése és fejlődő szolgáltatásai révén biztosítva van a konferenciapiacon is. A város legnagyobb befogadóképességű konferenciahelyszíne a Bratislava Convention Bureau adatai szerint a Nový Most híd közelében, a Pozsonyt Magyarországgal és Ausztriával összekötő autóutak szomszédságában, de a városközponttól is csupán öt percre fekvő Incheba Expo. A létesítménynek tíz óriási terme van. Széksoros elhelyezéssel egyszerre 2500 személyes, ültetett fogadásokon 500 személyes rendezvények is tarthatók a helyszínen.

A komplexumot körülvevő óriási területen szabadtéri koncertek, kulturális és sportesemények is tarthatók, az elhelyezhető ülések száma maximálisan 10 200. A létesítmény széles körű rendezvényszolgáltatásokkal rendelkezik, parkolójában pedig 4500 gépjármű is elfér.


Bratislava Region app

A szlovák fővárosba érkezők angol és szlovák nyelvű android és iOS alkalmazással fedezhetik fel Pozsonyt és környékét. Tájékoztatást kapnak nemcsak a legnépszerűbb látnivalókról, szállodákról és éttermekről, hanem az aktuális rendezvényekről is.


BÉCS

Az osztrák főváros továbbra is rendkívül keresett a nemzetközi konferenciapiacon, tavaly a 2. helyet kapta az ICCA (Nemzetközi Kongresszusi és Konferencia Szövetség) rendezvénydesztinációkat rangsorba állító népszerűségi listáján.

A város egyik kiemelkedő kongresszusi helyszíne az Austria Center Vienna, amely földalattival 7 perc alatt közelíthető meg a történelmi városközponttól, és négy magas kategóriájú szálloda szomszédságában helyezkedik el. 24, összesen 20 000 személyes kapacitású terme közül a legnagyobb 3000 fő, a szomszéd termekkel egybenyitva 4320 fő befogadóképességű. A komplexumban 180 tárgyaló, 22 000 négyzetméter kiállítási terület, valamint egy Business Lounge is található, ahol 135 munkavégzésre alkalmas helyet alakítottak ki.

Jelentős kapacitása van a Prater közelében álló Messe Wien Exhibition & Congress Centernek is: a kongresszusi központ 19 terme összesen 3300 fő számára kínál tanácskozási lehetőséget, a négy kiállítási csarnok összterülete pedig 55 000 négyzetméter.

 


Zsebre vágható Bécs

A Messe Wien Exhibition & Congress Center új fejlesztése a Very Vienna Congress & Tourist M_App + Guide, amely nyomtatott füzet és alkalmazás formájában is tájékoztat a fontos látnivalókról, helyszínekről, éttermekről, eseményekről, közlekedési és vásárlási lehetőségekről. A csomagot idén októbertől használhatják ingyenesen a komplexum kiállítói és látogatói. Az appot a konferenciaszervezők bővíthetik a konferenciára vonatkozó információkkal, valamint a helyszínre való belépést lehetővé tévő mobil badge-dzsé is alakíthatják.


 

ZÁGRÁB

A Medvednica-hegység lábánál elterülő horvát főváros is rendelkezik néhány nagy befogadóképességű létesítménnyel.

Köztük a Száva partjától és a Bundek parktól egy ugrásra található, a város egyik főútjáról könnyen megközelíthető Zagreb Fair Congress Center a kontinens egyik legrégebbi kongresszusi központja, 1909-ben épült. Ma a legváltozatosabb eseményeknek ad otthont, termeiben és kiállítócsarnokaiban 2000 fős ültetett rendezvényeket is fogadni tudnak. A két részre osztható, 1200 fős kongresszusi teremhez kapcsolódó, üvegtetejű és márványpadlójú Télikert teremben 200 személyes vacsorák is rendezhetők.

Zágráb másik kedvelt helyszíne, a Vatroslav Lisinski Concert & Congress Hall egyrészt az itt rendezett koncertekről híres, másrészt konferenciakapacitása is jelentős. Egy nagy és egy kisebb, együttesen 2155 fő kapacitású teremből, hat tárgyalóból és egy nagy előtérből áll, ahol 1900 négyzetméter kiállítási terület vehető bérbe.


Meet in Zagreb

A rendezvényüket Zágrábban lebonyolítani kívánó szervezők számára készült a Meet in Zagreb mobilapplikáció, amely a horvát főváros bemutatásán kívül a szálláshelyekről, rendezvényhelyszínekről, konferenciaszervezőkről, konferencia- és cateringszolgáltatókról ad információt.


Wagner Zsuzsanna

 

Ez is érdekelheti
Hozzászólok

E-mail címe nem kerül nyilvánosságra.