Borravalók a világ körül

A borravaló-etikett országonként eltérő. Míg az Egyesült Államokban az ember úgy érzi, mindenkivel bőkezűnek kell lennie, addig Japánban például egyáltalán nem várják el a borravalót. Nézzük, hol mire számíthatunk!

USA

Amerikában általában nem számolják fel a szervizdíjat, és nem szerepel ilyen díjtétel a számlán. Az éttermekben 15-25% borravaló a megszokott, az elegánsabb helyeken ez persze a 25 felé tendál. Ha pedig a pincér kiemelkedően jó volt, a borravaló akár a 30%-ot is elérheti.

Általános szabály, hogy a pultosoknak italonként 1 dollárt adnak, a hordár csomagonként 1-2 dollárt kap, a taxis pedig a számla 10-15%-át. A kávézókban és gyorséttermekben gyakran kitesznek egy üvegurnát a pénztár mellé, amelybe tetszés szerint dobhatunk bele aprót, de ez nem elvárás, és nem kötelező.

A fodrász és más személyes szolgáltatások borravalója 15-20% körüli.

borravaló

Nagy-Britannia és Európa

Nagy-Britanniában a legtöbb étterem, kávézó és bisztró 10-12,5% közötti szervizdíjat számol fel, amelyet fel is tüntetnek a számlán. Ahol ez így van, ott extra borravalót már nem várnak el, ahol viszont nem számolják bele a végösszegbe ezt a díjat, ott 10% körüli jatt az elfogadott.

A pubokban a borravaló nem elterjedt, de alkalomadtán meghívhatjuk a csapost egy italra. A taxiban egyszerűen csak felfelé kerekítenek, de hosszabb útnál 10% a megszokott. A hordár csomagonként két fontot kap a szállodákban, az elegánsabbakban 5 fontot.

Az európai jattolási szokások nagyon hasonlóak a brithez, igaz, országról országra vannak finom eltérések.

borravaló

Kína

A legtöbb ázsiai országban sokkal kevésbé elterjedt a borravaló.  Kínában például nagyon ritka, bár a menőbb éttermekben szokás adni néha egy kisebb, 2-3 százalékos összeget.

Az elnyugatiasodott részeken viszont, mint például Hongkong vagy Makaó, felszámolnak 10-15% szervizdíjat, ezen felül nem kell borravalót fizetni. Egyébként pedig a legtöbb helyen, taxiban vagy a hotelben nem szokás borravalót adni. Igaz, Hongkongban a londinerek kapnak 5-10 hongkongi dollárt csomagonként.

 

India

Indiában az éttermekben 7-10% extra díj fizetendő a szolgáltatásért, de minél nagyobb a számla, annál kisebb a százalék. Ha például a számla eléri az 1000 rúpiát, 5-7% borravaló bőven elég. Delhiben és Mumbaiban az éttermek gyakran eleve felszámolják a szervizdíjat, elkerülve így a pénzezést.

A szállodákban a hotelszemélyzetnek is illik adni minimális összeget, erre a célra gyakran ki is helyeznek egy kis dobozt a recepcióhoz. Ahol viszont nincs ilyen gyűjtőhely, ott a londinernek csekély borravaló mindenképpen jár. Ugyanakkor a riksákban, tuk-tukokban és taxikban nem kell borravaló az előre kialkudott áron felül.

 

Japán

Japánban soha nem várják el a borravalót. Ha mégis felajánljuk, nagy valószínűséggel visszautasítják, sőt, talán még sértésnek is veszik.

Az egyetlen kivétel az idegenvezető. Bár nem kötelező adni, a túravezetők, idegenvezetők elfogadják a borravalót és nem veszik tolakodó vagy udvariatlan gesztusnak.

borravaló

Közel-Kelet

A legtöbb közel-keleti országban 10-15% borravaló az elfogadott az éttermekben. A felkapottabb helyek, mint Dubai általában eleve felszámolnak 10-15% szervizdíjat, ennek ellenére meg szokás fejelni a végösszeget még 5-6%-kal.

A taxisofőrök nem mindig kapnak jattot, de néhány hotelben elvár a személyzet 10% körüli összeget. Izraelben a hordárnak 6 shekel a szokásos tarifa csomagonként, a szobatakarításért pedig naponta 4 shekel.

Dél-Afrika

Dél-Afrikában parkolásnál segédkező garázsmestereknek 2-5 randot érdemes fizetni, cserébe nemcsak segítenek a parkolásnál, hanem vigyáznak is az autóra és távol tartja a tolvajokat, mert errefelé a lopások elég gyakoriak.

Az éttermekben 10%-ot szokás adni, a bárokban a pultosnak 10-20%-ot. A londiner jellemzően 10-100 randot vár el, a taxikban pedig a végösszeget felfelé kerekítik.

 

Ausztrália és Új-Zéland

Sem Ausztráliában, sem Új-Zélandon nem alakult ki a borravaló kultúrája, ezért általában nem is várják el, mindig a vevőtől, a vendégtől függ, szeretne-e adni. Némiképp elterjedtebb a borravaló taxikban, szállodákban és éttermekben, ahol 2 dollár körüli összeget szokás adni.

borravaló

Dél-Amerika

Az idegenvezetőknek általában adnak borravalót Dél-Amerikában, 10% az elfogadott. A hotel doormen is kap 1-2 dollárt, és elfogadja a borravalót a taxisofőr is, igaz, nem várja el.

Paraguayban és Peruban a szolgáltatóiparban nagyon keveset keresnek az emberek, ezért kifejezetten jó néven veszik a borravalót, hiszen ez a fizetésük fontos kiegészítője, ami a megélhetéshez kell.

Éttermekben a borravaló 10% körüli, a megelégedettségünktől függően ennél lehet egy kicsit kevesebb vagy több is. Ahol a szervizdíjat felszámolják, nem elvárás az extra jatt.

N. A.

 

megrendelem a magazint

 

Ez is érdekelheti
Hozzászólok

E-mail címe nem kerül nyilvánosságra.