Álmaimban Amerika – TOP tippek az USA-ban

Idén közelebb kerül sokunk egyik vágyott, bakancslistás úti célja, az USA, miután májusban New York, Chicago és Philadelphia is közvetlen járatokkal válik elérhetővé Budapestről.

Májustól az USA említett városai egy karnyújtásnyira kerülnek, és kényelmesen, átszállás nélkül lesznek elérhetők a magyar fővárosból. Május 3-tól heti négyszer (hétfő, csütörtök, péntek, vasárnap) repül Budapestről közvetlenül New Yorkba a LOT lengyel légtársaság, amely ugyanettől az időponttól Chicagot is közvetlenül elérhetővé teszi, heti kétszer (kedd, szombat). Az útvonalakon a 254 férőhelyes Dreamliner 787-8-as teljesít szolgálatot, amelynek kipróbálása már önmagában is élményt jelent. Szintén május elején, 4-én debütál a harmadik közvetlen járat Philadelphiába. Az American Airlines naponta közlekedő járatát Boeing 747-es gépek repülik majd, 28 férőhelyes business osztállyal és nívós fedélzeti ellátással. Íme, egy kis ízelítő a három izgalmas úti célból: TOP 5 tipp a város felfedezéséhez.

NEW YORK

1.  Híd és felhőkarcoló
Híres épületekből nincs hiány New Yorkban, ki se kell tennünk a lábunkat Manhattanből ahhoz, hogy rengeteg híres filmhelyszínt bejárjunk. Az egyik az Empire State Building, ami a szerelmesek ikonikus épülete. Jelenleg ez a város második legmagasabb felhőkarcolója, 102 emeletes, 381 méter magas. Az épület felső részét nevezetes ünnepekkor színesen világítják ki. Évente 3 millióan látogatják, a jegyet érdemes előre online megvenni.
A másik híres toronyház a Rockefeller Center épületegyüttesének ismert felhőkarcolója Manhattan középső részén. Az épület neves irodaházairól és a területén lévő képzőművészeti alkotásokról ismert, ugyanitt található a világ talán leghíresebb korcsolyapályája, a „The Rink at Rockefeller Center”, illetve itt állítják fel a filmekből is ismert óriási karácsonyfát is. Az épület helyet biztosít az NBC stúdiónak, a Top of the Rock kilátónak és a Radio City Music Hall koncert és színházteremnek is.

Brooklyn Bridge
Brooklyn Bridge

Ha már épületek: a harmadik ikonikus építménye a városnak a Manhattant Brooklynnal összekötő Brooklyn híd, amely az USA egyik legrégebbi függőhídja, szervesen hozzátartozik New York városképéhez.

2. Broadway és Time Square
A Broadway a város legrégebbi észak-dél irányú sugárútja huszonnégy kilométer hosszan szeli át Manhattant. Neve egybeforrt a New York-i színházi élettel, valamint a város aktív éjszakai életével. Legizgalmasabb szakasza a Great White Way nevezetű, a 42. és az 53. utca között több tucat színház áll és a Times Square is itt található.

Times Square
Times Square

A Times Square New York egyik legismertebb helyszíne, évi közel negyvenmillió látogatójával nem csak a város, de a világ egyik leglátogatottabb turistacélpontja. A legtöbb ember szilveszter este van itt, olyankor közel egymillióan várják a téren az újévet. Nevével ellentétben nem is annyira tér, mint inkább egy forgalmas csomópont.

3.  A New York-i főpályaudvar
A Grand Central Terminal – vagy röviden csak Grand Central – a peronok száma alapján a világ legnagyobb pályaudvara, 48 peron és 75 vágány várja az utasokat. Az eredeti épületből mára csak az impozáns előcsarnok maradt meg.

Grand Central Terminal
Grand Central Terminal

Nagytermének információs pavilonja tetején található sárgaréz óra a pályaudvar legismertebb szereplője. A New York-iak számára “találkozni az óra alatt” egyértelmű meghívás a Grand Centralra. Érdekesség, hogy a Grand Centralon a vonatok mindig egy perccel később indulnak, mint amit a kijelző mutat, ezzel is az utasokat segítik, hogy a nagy tömegben nagyobb eséllyel elérjék járataikat.
A Grand Central alatt található New York legmélyebb alagsora, melybe akár egy 10 emeletes házat is elrejthetnénk.

4. Central Park és múzeumok
A Central Park kötelező látnivaló a maga 3,41 négyzetkilométerével (4 km×800 m). A város kereskedelmi negyedétől egészen a 110-es utcákig, vagyis a Harlemig húzódik. A több mint 150 éves parkban több mesterséges tó, sétány, két korcsolyapálya, egy vadaspark és több, sportolásra használható füves terület, illetve játszótér található.

Central Park
Central Park

A közelben több híres múzeumba is betérhetünk, a park szomszédságában található A New York-i Metropolitan Művészeti Múzeum, a Természettudományi Múzeum, de nincs messze a Guggenheim Múzeum sem.
Ha már múzeum: látogassunk el az Ellis-szigetre, ahova a bevándorlók érkeztek tömegesen évtizedeken át. Történetüket múzeum eleveníti meg.
Szintén szigeten áll a Szabadság-szobor. A koronából, ahol egyszerre 30 ember fér el, kiváló kilátás nyílik az öbölre. A koronának 25 ablak van. Összesen 192 lépcső vezet a talapzat tetejéig, onnan 377 lépcső a koronáig.

5.  Hangulatos városrészek Manhattanben

Greenwich Village
Greenwich Village

Szinte be tudjuk járni a világot úgy, hogy ki sem tesszük a lábunkat Manhattanből. A Chinatown és a Little Italy olyannyira autentikus, kínaiak és olaszok által lakott városnegyed tipikus, rájuk jellemző helyekkel, hogy egy pillanatra meg is feledkezhetünk róla, hogy Amerikában vagyunk, angol szót se nagyon hallani.
Érdekes még a Greenwich Village (vagy egyszerűen csak Village), ahonnan a „meleg felszabadítási mozgalom” (gay liberation movement) indult ki, illetve a SoHo, amely a galériákról, kulturális központokról, valamint a rengeteg üzletről, butikról és bevásárlóközpontról híres. Neve a South of Houston Street kifejezésből származik.


REPTÉRRŐL A VÁROSBA
A New York-i John F. Kennedy repülőtérről a legegyszerűbb módja a városba jutásnak, ha vonatra vagy metrora szállunk, illetve választhatjuk a Long Island Rail Road-ot (LIRR) is. A vonat 12 percenként indul a nap 24 órájában, körülbelül 8 dollár a jegy, az út 50-75 perc. A LIRR 15 dollár, és az út 35 perces. Ha ugyanezt az utat Manhattanig taxival tesszük meg, 52 dollárt kell fizetnünk. Közlekedik airport shuttle minibusz is, amely 18 dollárért visz be a belvárosba.


 

CHICAGO

A szelek városa elsőre sokaknak csak a felhőkarcolókat juttatja eszébe, pedig rengeteg egyéb látnivalót is találunk a Michigan-tó partján, az amerikai Középnyugat központjában.

  1. Kilátópontok
Willis Tower
Willis Tower

Chicagóval természetesen érdemes a magasból kezdeni az ismerkedni. A legkézenfekvőbb a volt Sears, ma már Willis Tower, amelynek 103. emeletéről voltaképpen a környező négy államot (Illinois, Michigan, Indiana, Wisconsin) egyaránt megtekinthetjük, a bátrabbak (vagyis tériszony-mentesek) pedig egy plexi-kalitkába kilépve, az utcaszint felett 400 méterrel selfiezhetnek. Egy másik ikonikus felhőkarcoló, a John Hancock Building (360 Chicago) 94. szintjén pedig egy utca felé 30 fokban bedőlő üveglapra tapadva nézhető meg a híres Michigan Avenue forgalma, felülnézetből.

2. Építészet
A chicagói (torony)házak változatos és sokszínű építészete hamar feltűnik az idelátogatónak, ha azonban a kulisszatitkokra, az inspirációkra és a rivalizálásokra is kíváncsiak, nevezzenek be egy vezetett sétára vagy a Michigan folyón induló tematikus hajóutakra.

A város és a Michigan folyó
A város és a Michigan folyó

3. Múzeumok
A város gazdag kulturális kínálata akár több hétre való munícióval is szolgál, de ha csak néhány napunk van, feltétlenül nézzünk szét a Field Museum of Natural History-ban, az Art Institute of Chicagóban és az Adler Planetariumban. Aki viszont tematikus tárlatokat keres, tanulhat hidakról, tudományról és technikáról, a Közel-Keletről, de a gyerekeket és a sebészet iránt érdeklődőket is szakosodott intézmények várják.

Field Museum of Natural History
Field Museum of Natural History

4.  Michigan-tó

Navy Pier
Navy Pier

Chicago volt az otthona a világ első óriáskerekének, és bár az eredeti, az 1893-as világkiállításra készült Ferris Wheel helyén annak modernizált verziója áll, a Navy Pier és környéke a szabadidő eltöltésének egyik legjobb helyszíne. Ugyanitt nosztalgia-körhintát, mászófalat és további vidámparki attrakciókat, no meg rengeteg éttermet, sörözőt találunk.

5. Gasztronómia

deep dish pizza
A híres deep dish pizza

Illinois állam legnépesebb városában keverednek a világ minden tájának kultúrái, ami a gasztronómiai kínálatban is jól tetten érhető. A város ikonikus étele azonban kétségkívül a deep dish pizza, ami itt mély tálban, magas széllel sült, gazdagon ízesített verziót takar, amihez nagyon jól csúsznak a helyi kézműves sörök. Ugyanakkor párlatokból is széles választékot találunk itt, és az édesszájúak pedig biztosan elcsábulnak a popcorn cheddarsajtos-karamellás változata láttán.


REPTÉRRŐL A VÁROSBA
Az O’Hare repülőtérről vonattal könnyen és olcsón eljuthatunk a belvárosba: a Metra a Union Station-ig, a CTA Blue Line pedig a Forest Park Terminalig közlekedik.


PHILADELPHIA

A New York és Washington között félúton meghúzódó város jóval többet kínál, mint gondolnánk. Az Egyesült Államok első fővárosa ugyanis nem csupán történelmi emlékekkel, hanem barátságos, élhető városképpel is csábít, ráadásul a legfontosabb attrakciók akár gyalogosan is bejárhatóak.

1. Amerika történelme

Independence Hall
Independence Hall

A város világörökségi védettséget élvező részében az Independence Hall meséli el a Függetlenségi Nyilatkozat és az amerikai alkotmány aláírásának folyamatát, a Liberty Bell pedig kihirdetését. Egy másik múzeumban Benjamin Franklin politikai és tudományos munkássága ismerhető meg.

2. Vásárlás

Macy’s
A Macy’s igazi ékszerdoboz

Philadelphia nem csupán a cipőkre és ruhaneműkre vonatkozó adómentességgel, hanem ragyogóan kiépített infrastruktúrával is várja a félig üres bőrönddel érkező bevásárlókat. Az itteni Macy’s-ben például a világ legnagyobb, teljes egészében működő orgonájának koncertjét hallgathatjuk naponta kétszer, a Rittenhouse kerületben pedig külön utcák fogadják a legújabb divatra kíváncsiakat.

3. Fairmont Park

Fairmont Park
Fairmont Park

Philadelphia lakosai nem panaszkodhatnak a zöld részek hiányára, hiszen a város területének 13 százalékát parkok borítják. A legnagyobb és legismertebb azonban a méreteiben is lenyűgöző Fairmont Park, amely 830 hektáros területet foglal el a Schuylkill River partján.

4. Művészet kint és bent

Philadelphia Museum of Art
Philadelphia Museum of Art

Philadelphia büszkélkedhet az USA legnagyobb szabadtéri művészeti programjával, amelynek köszönhetően több mint 3600 ház falát díszítik ismert és ismeretlen alkotók munkái. A Philadelphia Museum of Art pedig beltéren kínál rengeteg látnivalót, a Rocky-filmből ismert lépcsősor tetején. Egy másik lenyűgöző tárlat, a Barnes Foundation a modern és posztimpresszionista alkotások legnagyobb magánkézben levő gyűjteménye, amelynek 600 darabja között Picasso, Degas, Renoir és Cezanne alkotásai egyaránt megtekinthetőek.

5.
Börtönlátogatás

Eastern State Penitentiary
Eastern State Penitentiary

Bár a büntetésvégrehajtási intézmények nem feltétlenül számítanak turisztikai attrakciónak, az Eastern State Penitentiary-vel érdemes kivételt tenni. A számos később börtön (például az Alcatraz) mintájául szolgáló intézmény ma már mindenki számára nyitott, és megtekinthető benne például Al Capone egykori lakhelye is.


REPTÉRRŐL A VÁROSBA:
A Philadelphia International Airportról fél óránként induló vonatok mindössze 25 perc alatt érik el a belvárost, de akár buszokkal is eljuthatunk célpontunkra.


 

Ez is érdekelheti
Hozzászólok

E-mail címe nem kerül nyilvánosságra.