Nyaralni muszáj

Az újdonságként meghirdetett úti célok csokorba gyűjtésével a nyaralás megszervezéséhez próbálunk segítséget nyújtani.

Peloponnészosz

Spanyolország, Törökország, Egyiptom, Görögország – a tengerparti nyaralások esetén töretlen a jól ismert úti célok népszerűsége. Talán ez az a műfaj, amelyben az utazási irodáknak a legnehezebb újat felmutatniuk, de azért idén is van egy-két új desztináció és friss elem a kínálatban. Növekszik például azoknak a célpontoknak a száma, amelyek Budapest mellett Debrecenből is elérhetők.  Nézzük sorra, mi minden szerepel az utazási irodák palettáján.

Ugyanaz, de mégis más

Az IBUSZ a görög szárazföld legdélebbi részére, a görög kultúra bölcsőjének tartott Peloponnészoszi-félszigetre indít charterjáratot idén. Változatos tengerpart, gazdag kulturális örökség, kulináris élmények, autentikus hangulatú falvak várják az ide látogató vendégeket. A gép Kalamatába repül, innen transzferálják az utasokat Finikoundába, Methoniba, Costa Navarinoba, Petalidibe. Apartmanok és szállodák közül is lehet választani, Olympiába, Athénba, Mystrasba és Spártába szerveznek fakultatív programokat, a Messinai-öböl szépségét hajóról csodálhatjuk.

Öt ország (Bulgária, Egyiptom, Észak-Ciprus, Törökország, görög szigetek) kilenc nyaralóhelye, valamint heti 20 indulás közül választhatnak a Sun & Fun utasai. Az iroda török kínálata nagyon erős, a török riviérán több mint 300 hotelt kínálnak. Ezen belül a családi ajánlatokra helyezik a hangsúlyt, de kizárólag felnőttek számára foglalható szállásokat is találunk nálunk. Akik Antalyát választják, Budapest és Debrecen mellett  idén nyáron már Pozsonyból és Kassából is útnak indulhatnak velük (illetve a Sun & Fun Slovakiával). Észak-Ciprus több iroda ajánlatában szerepel, de ők az egyetlenek, akik Larnaka helyett Nicosiába repülnek.

Az Egyiptom-specialista ETI hetente hét charterjáratot közlekedtet a fáraók földjére. Élénk érdeklődésre számítanak, aki tehát Egyiptomba szeretne utazni velük, időben foglalja le nyaralását. Marsa Alamba már a tavasz végén eljuthatunk, hiszen járataikat áprilisban elindítják, Hurghadára a főszezonban Debrecenből is indulhatunk. Saját tulajdonban lévő szállodaláncuk a hazai utasok nagy kedvence, ezért fontos hír az is, hogy Hurghadán 2019-ben két új Red Sea szállodát avatnak.

Zászlóshajói ugyan Tunézia és Djerba, Egyiptom, valamint Törökország, de az összes klasszikus nyaralócélpontra eljuthatunk a nyári kínálatot már november óta értékesítő Kartago Toursszal. Sharm el Sheikh újra szerepel a katalógusukban, Antalyába Debrecenből is repülnek. Az egyénileg utazók bolgár és olasz szállásokat is foglalhatnak náluk.

Montenegro

A Bulgáriára, Törökországra, Albániára és Montenegróra fókuszáló Robinson Tours egyebek mellett két kevéssé ismert, de egyre népszerűbb célpontra csábít: Albániába charterjáratokat indítanak, Montenegróba a Wizz Airrel kínálnak repülős utakat.

Az OTP Travel kínálatát is érdemes átnézni a tengerparti pihenés szerelmeseinek, a körutazások mellett idén először charteres nyaralásokat is kínál az iroda, Sharm el Sheikhre és Rodoszra.

Alaposan rákapcsolt a szintén mediterrán utazásokra fókuszáló Utazom.com csapata. Több célpont esetén választhatunk a budapesti és a debreceni indulás között, érdekesség, hogy az egy- és kéthetes turnusok mellett Cipruson 5, 7, 9, 10, 11 napos tört turnusokat is kínálnak. Célállomásaik között először szerepel Szardínia, s idén már toszkán szállásokra is vadászhatunk náluk. Weboldalukon több mint 500 horvátországi szállás közül lehet válogatni, nagy segítség, hogy a portál minden esetben valós kapacitást mutat. Madeirára és az Azori-szigetekre izgalmas, Lisszabonnal kombinált túrákat lehet foglalni.

A bőség zavara

A nyaralás megszervezése kellemes „kötelesség”, a gazdag kínálatban azonban könnyű elveszni, hiszen az úti célok egymást túlkiabálva hirdetik magukat, adott mennyiség után pedig minden megtekintett szálláshely egyformának tűnik.

Aki nehezen küzd meg a bőség zavarával, annak érdemes olyan utazási szakemberhez fordulnia, aki átlátja a kínálatot és gazdag háttérinformációval rendelkezik. Ilyenekkel, mint: „a menüválasztásos vacsora ebben a szállodában azt jelenti, hogy eszed, vagy nem eszed”, a „fiatalos vendégkör alatt az angol buli-huligánokat értik”, „családokat az utcafronti szobába pakolni kész öngyilkosság”, „a booking csak a felújított szobákat mutatja”. Az idézett információkat a cikk írója saját fülével hallotta az egyik nagyobb hazai utazásszervező katalógusbemutatóján, ahol igyekeztek minden tudást átadni az utakat értékesítő kollégáknak.

Az utazóközönség jelentősebb része azonban nem riad el a kihívástól, ők a közösségi- és véleményező oldalak, a világhálóra feltöltött fotók és térképek segítségével igyekeznek a lehető legtöbb információt összegyűjteni a szálláshelyekről, jó szimattal vadásznak a kedvező árú repülőjegyekre. Az ő kedvükben járva összegyűjtöttük és táblázatba rendeztük a Budapestről induló új légi járatokat. Mivel vannak, akik a meleg elől menekülve Skandináviába vagy Izlandra utaznak szívesen, a listát nem szűkítettük a klasszikus, mediterrán utazási célpontokra. 

Uganda

Uganda és egyéb egzotikumok

A mind népszerűbb orosz utak mellett Etiópiába, Szudánba, Észak- és Dél-Koreába, Iránba is utazhatunk az 1000 Út Utazási irodával, egyik újdonságuk Uganda. Idén először ötcsillagos utakat és aktív programokat is bevezettek, helyi fesztiválokra, eseményekre viszik utasaikat, fontos céljuk, hogy a „nagy utazóknak” is tudjanak újdonságot mutatni. A növekvő érdeklődésre reagálva 26 különböző gasztronómiai utat kínálnak. Kisebb csoportokat borkóstolásra, különleges pincelátogatásra visznek, Bordeaux-tól Provance-on át a Douro völgyéig. Michelin-
csillagos étterembe vagy toszkánai szarvasgomba-vadászatra is indulhatunk velük.

Új menetrendi járatok Budapestről 2019-ben

Úti cél           Mikortól         Légitársaság  Heti frekvencia

Stuttgart         február 28.     Laudamotion 2

London/Gatwick      március 31.    Wizz Air         7, napi járat

Cork    április 4.          Ryanair          2

Nantes            április 7.          Transavia France     2

Oslo    április 5.          Wizz Air         4

Cagliari           május 1.          Ryanair          2

Sevilla május 2.          Ryanair          2

Rimini május 3.          Ryanair          2

Bari     május 3.          Ryanair          2

Szaloniki        május 4.          Ryanair          2

Antalya           május 15.-szeptember 22.    SunExpress   kezdetben heti egy,    június 12-től heti két alkalom

Castellón        június 6.          Wizz Air         2

Palma de Mallorca    június 6.          Ryanair          1

Sanghaj          június 7.         Shanghai Airlines     3

Dubai  június 27.       FlyDubai        7, napi járat

Brüsszel         szeptember 2.           LOT    12

Bukarest        szeptember 2.           LOT     12

Bordeaux       október 29.    Ryanair          2

Lisszabon      október 29.    Ryanair          3

Porto  október 29.    Ryanair          2

Toulouse       október 30.    Ryanair          2

Birmingham  november      jet2.Com

Ez is érdekelheti
Hozzászólok

E-mail címe nem kerül nyilvánosságra.