Múzeum lesz a Postapalotából

Pénz- és banktörténeti múzeumot hoz létre az MNB az egykori Postapalota épületében.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a pénzügyi tudatosság növelése és a pénzügyi kultúra fejlesztése érdekében pénz- és banktörténeti múzeumot, valamint a gazdasági ismeretek megértését segítő látogatóközpontot hoz létre az újjászülető Széll Kálmán téri egykori Postapalota épületében – közölte az MNB az MTI-vel.

Az 1924-ben, Sándy Gyula tervei alapján épült egykori Postapalota, amely túlélte Budapest ostromát is, jellegzetes szecessziós stílusjegyeit megőrizve születik újjá és új, modern funkcióival várhatóan 2020-ban nyitja meg kapuit – írják a közleményben.

postapalota
Ilyen lesz a palota felújítás után. Fotó: MNB

A leendő pénzmúzeummal és látogatóközponttal a jegybank szándéka szerint „lebontja a pénzzel és a gazdaság működésével kapcsolatos tabukat és bemutatja, hogy a pénz sokkal több, mint érmék és bankjegyek összessége”.

Mint írják, a látogatók az élményalapú ismeretterjesztés jegyében ismerkedhetnek meg a bankolás, a válság, a tőzsde, az aranyfedezet, a monetáris politika, a kereskedelem, a piac, a tőke és még sok más olyan fogalom jelentésével, amelyeket nap mint nap hallunk, de csak kevesen tudnák elmagyarázni, mit is jelentenek valójában.

postapalota
Ilyen lesz belülről a múzeum. Fotó: MNB

A jegybank látogatóközpontjának honlapja, a penzmuzeum.hu már elérhető, az oldalon az érdeklődők további információkat, látványterveket is találhatnak.

Forrás: MTI

Ez is érdekelheti
Hozzászólok

E-mail címe nem kerül nyilvánosságra.