Ideiglenes határellenőrzés Lengyelországban

A decemberben esedékes ENSZ-klíma-csúcstalálkozó előtt Lengyelország november végén ideiglenesen visszaállítja a határellenőrzést.

Az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) 24. klímakonferenciájára (COP24) december 3-14. között kerül sor a sziléziai vajdasági központban, Katowicében. A csúcstalálkozóra, amelynek előkészítő ülései november 26-án kezdődnek, több mint 30 ezer résztvevőt, köztük állami vezetőket várnak a világ közel kétszáz országából. A csúcstalálkozó kapcsán a lengyel belügyi tárca azt tervezi, hogy november 22. és december 16. között visszaáll a határellenőrzés a cseh, a német, a litván és a szlovák határszakaszokon, továbbá a tengeri határszakaszon és a repülőtéri határátkelő-helyeken is.

határellenőrzés

Határellenőrzés nagy rendezvények alatt

A schengeni határellenőrzési kódex lehetővé teszi, hogy nagyszabású nemzetközi rendezvények idejére a tagországok ideiglenesen visszaállítsák a belső uniós államhatárt átlépők ellenőrzését.

Lengyelország utoljára két, 2016 nyarán rendezett esemény: a varsói NATO-csúcstalálkozó, valamint a krakkói katolikus ifjúsági világtalálkozó alkalmából élt ezzel a lehetőséggel.

Szúrópróbaszerű ellenőrzések

Az ellenőrzéseket szúrópróbaszerűen fogják végezni a közúti, vasúti, tengeri, folyami és repülőtéri határátkelőkön. A közutakon a határőrség mozgó ellenőrzőpontokat alkalmaz majd.

A schengeni övezethez tartozó országok állampolgárai változatlanul érvényes személyigazolvány vagy útlevél birtokában utazhatnak Lengyelországba.

Forrás MTI

Ez is érdekelheti
Hozzászólok

E-mail címe nem kerül nyilvánosságra.