Gyöngyszem Kápolnásnyéken

A kastély megmentése néhány évvel ezelőtt a lehetőségek átgondolásával, majd konkrét tervek elkészítésével indult, a munkálatok 2014-ben vettek lendületet.

A Dabasi – Halász kastély

A térségben egyedülálló fejlesztést a Velence-tavi Kistérségért Alapítvány valósította meg, a cél az volt, hogy a kápolnásnyéki Dabasi – Halász kastély felújítását követően olyan kulturális-idegenforgalmi központ jöjjön létre, amely kiállításoknak és közösségi rendezvényeknek egyaránt otthont ad, ezáltal tovább növelje a Velencei-tó turisztikai vonzerejét.

A 2016. június 25.-én átadott, megújult kastélyban eddig is sok értékes, színvonalas kiállítást láthatott a látogató közönség, melyek közül kiemelkedik az MKB Bank értékes képzőművészeti gyűjteményének bemutatása. Nagy sikert aratott az „Egy család-három iskolateremtő művész- Ferenczy Károly, Ferenczy Noémi, Ferenczy Béni” című kiállítás. Országos jelentőségű kiállítás volt a nagyszentmiklósi kincs hiteles másolatainak bemutatása. Jelenleg „Kép- Történetek” címmel a magyar grafika mestereinek műveiből láthatunk varázslatos, sokszínű kiállítást. A tárlat június 30-ig látogatható.

Az épület rendezvényeknek is ad otthont, ilyen volt április 27.-én a Szent György-napi tavaszköszöntő ünnepség.

Az épületet 1810 körül építették kora klasszicista stílusban. A Dabasi – Halász család birtokában levő kastély Kápolnásnyék leglátványosabb nemesi lakóhelye lett, egészen a II. világháború végéig. Ezután államosították, falai közé TSZ iroda költözött, majd megindult az épület állagának folyamatos romlása.

Ez is érdekelheti
Hozzászólok

E-mail címe nem kerül nyilvánosságra.