Felfedezőtúra biciklivel

Ausztria minden biciklista álma. Kerékpárútjain nemcsak a természet szépségét fedezhetjük fel saját ritmusunkban, hanem elmerülhetünk az európai történelemben is.

Tiszta vizű folyók mentén szelíd dombhátak és érintetlen erdőségek, kedves települések és csodás építmények váltják egymást, felfedeznivalók végeláthatatlan sorát kínálva a kirándulóknak. A jól kiépített kerékpárút-hálózatnak köszönhetően a saját tempókban ismerhetjük meg Ausztria természeti környezetét és merülhetünk el ezzel egyidőben a (közép-) európai történelemben is, amelyet elsősorban a Duna mentén írtak.

Ausztria
A Duna kerékpárút. Fotó: Österreich Werbung

Ízelítő Ausztria tematikus kerékpárútjaiból

Duna kerékpárút, Alsó- és Felső-Ausztria

Ausztria legismertebb és legkedveltebb kerékpárútja nagy valószínűséggel a Duna menti kerékpárút, amely Európa egyetlen olyan folyóját kíséri, ami nyugatról keletre folyik, a németországi Donaueschingenben található forrástól egészen a Fekete-tengerig. Az első komolyabb látnivaló Ausztria területén a Schlögener Schlinge, ahol a Duna 180 fokos kanyart ír le. Ezután a kerékpárút olyan lenyűgöző vidékeken át vezet, mint a borászatáról és hangulatos településeiről híres Wachau, de számos kulturális gyöngyszemet is érint, többek között Enns városát, amely varázslatos középkori óvárossal büszkélkedhet, a Greini várat és a Melki apátságot.

www.donauradweg.at

 

Mozart kerékpárút, Salzburg tartomány

Aki a híres osztrák zeneszerző nyomába szeretne eredni, annak érdemes a Mozart kerékpárutat választania, amely a zeneszerző életének számos meghatározó pontját érinti, ráadásul Salzburg tartomány gyönyörű tóvidékét is bejárja.

www.mozartradweg.com

 

Ausztria bicikli
A tekerés után jólesik egy kis „terülj-terülj asztalkám”, helyi temékekből. Fotó: Österreich Werbung

Kulináris túra, Stájerország

Ez a kerékpártúra az „osztrák Toszkánán”, azaz Dél-Stájerország csodás vidékein át vezet. Négy nagy borvidéket érint az útvonal: Klöch, Tieschen, Rosenberg és Straden. Kerékpározás közben lenyűgöző kilátás nyílik a környező dombvidékre, útközben pedig egy-egy pohár olaszrizling, chardonnay vagy tramini, valamint a regionális konyha remekei csábítanak pihenőre. Szép idő esetén a látóhatár szélén feltűnik Szlovénia is.

www.badradkersburg.at

 

Fertő tavi kerékpárút, Burgenland

Igazi gyöngyszem a kerékpárútvonalak között: minimális szintkülönbsége miatt a családok körében is nagyon népszerű kerékpárút Közép-Európa legnagyobb sztyepptavát kerüli meg, amelyen Ausztria és Magyarország osztozik. A tavat és környezetét az UNESCO 2001-ben választott be a világörökségek közé.

A keleti oldalon az útvonal részben a Fertő–Fertőzug Nemzeti Parkon át vezet, ahol különleges szikes tavak és nedves rétek, valamint számtalan ritka madárfaj csodálható meg. Emellett a kerékpárút újra és újra csodás kilátást kínál a tóra.

A kerékpárút mentén asztallal és padokkal felszerelt stílusos nádfedeles kunyhók kínálnak pihenési lehetőséget. A tó körüli kerékpáros kirándulás alkalmával feltétlenül érdemes ellátogatni Rust óvárosába vagy Purbach és Breitenbrunn pincesorára.

www.neusiedlersee.com

Ausztria bicikli
Kerékpárút a Fertő-tó körül. Fotó: Österreich Werbung

 

Walgau–Rajna-völgy–Boden-tó kerékpártúra, Vorarlberg

Ez a kerékpárút nagyszerű szimbóluma a két ország, Németország és Ausztria szoros kapcsolatának. A kerékpárút túlnyomó részt a Rajna mentén kanyarog egészen Vorarlbergig, a Boden-tó partjáig. A jól kiépített, aszfaltozott úton haladva csodás természeti tájakat fedezhetünk fel. A fénypontot pedig a kerékpárút utolsó szakasza jelenti, amikor megérkezünk a lenyűgözően szép Boden-tóhoz.

www.fahr-radwege.com, www.vorarlberg-tourism.at

 

Dráva kerékpárút, Karintia

A Dráva kerékpárút szintén jól példa arra, hogy a kerékpározás összeköti a kultúrákat és országokat. Az útvonal a Dráva mentén vezet Olaszországból Kelet-Tirolon és Karintián át egészen a szlovéniai Mariborig. A karintiai szakaszokra feltétlenül érdemes fürdőruhát és fürdőnadrágot bepakolni, mert olyan csodálatos fürdőtavak találhatók a kerékpárút közelében, mint az Ossiachi-tó (Villach) és a Wörthi-tó (Klagenfurt).

www.millradweg.com

 

Inn kerékpárút, Tirol

Az 520 kilométer hosszú kerékpárút harmada található Tirolban. A folyó partján vezető kerékpárút néhány emelkedőt leszámítva sík terepen vezet, csodás alpesi hegyek között és történelmi városok érintésével. Zams (a misztikus „Zamser Lochputz” szurdokkal) és Imst ugyanúgy útba esik, mint a tartományi főváros, Innsbruck vagy az ezüstvárosként is ismert Schwaz. A változatos, egyáltalán nem megerőltető kerékpárút különösen kedvelt a családok körében.

www.inn-radweg.com

 

Ausztria bicikli
A Salzkammergut kerékpárút. Fotó: Österreich Werbung

+1 TIPP

Salzkammergut kerékpárút, Stájerország/Salzburg tartomány/Felső-Ausztria

A fürdőruha és fürdőnadrág ezen a túrán sem hiányozhat a csomagból: a Wolfgangsee, az Attersee és a Traunsee egyaránt útba esik, továbbá számos kulturális látnivalót is érint az útvonal. Az érdeklődők ellátogathatnak Ferenc József császár Bad Ischlben található nyári rezidenciájára vagy felfedezhetik az UNESCO világörökségek közé tartozó Hallstatt városát és a világ legrégebbi sóbányáját is.

Érdemes egy kis időt betervezni a Traunsee partján található Gmunden városkára is. A folyók mentén vezető kerékpárutakkal ellentétben a Salzkammergut kerékpárút esetében két nagy kört tesznek meg kerékpárosok. Néhány emelkedőt elegánsan ki is lehet kerülni: hajóval vagy vonattal.

www.salzkammergut-radweg.com

Ausztria bicikli
Pihenő Hallstattban. Fotó: Österreich Werbung

 

Ez is érdekelheti
Hozzászólok

E-mail címe nem kerül nyilvánosságra.