Sztrájk várható Lutonon május végén

Többnapos sztrájkot terveznek a májusi hosszú hétvégére és későbbre a Londont kiszolgáló Luton repülőtér alkalmazottai.

Az alkalmazottakat képviselő Unite szakszervezet, a legnagyobb brit-ír szakszervezeti szövetség bejelentette, hogy ha a sztrájkidőpontokig nem sikerül megállapodásra jutni a bérekről a repülőteret üzemeltető céggel, sztrájk lesz és az utasoknak komoly fennakadásokra kell számítaniuk.

A Unite szakaszos sztrájkokat tervez május 25. és május 30. között. A tervek szerint a két időpont között egy-egy napra, esetenként másfél napra leteszik a munkát a Lutonon dolgozó tűzoltók, a földi kiszolgáló személyzet tagjai, köztük a csomagkezelők, a biztonsági ellenőrzéseket végző szolgálat alkalmazottai, valamint a karbantartási és üzemeltetési feladatokat ellátó munkavállalók. A kijelölt sztrájkidőszak érinti a májusi utolsó hétvégét, ami Nagy-Britanniában hagyományosan háromnapos munkaszünet.

sztrájk
A Unite szakaszos sztrájkokat tervez május 25. és május 30. között

A Unite azzal indokolta a sztrájktervet, hogy a Lutont üzemeltető cég értékesítési forgalma, üzleti eredménye és a repülőtér utasforgalma is folyamatosan növekszik, az alkalmazottak ugyanakkor „szánalmas” béremelési ajánlatot kaptak.

Magasabb bért szeretnének

A repülőtér 2,5 százalékos idei béremelést és többszöri egyszeri juttatást ajánlott az alkalmazottaknak, a szakszervezet azonban ezt nem fogadta el. A szakszervezet adatai szerint áprilisban 1,3 millió utas fordult meg a lutoni repülőtéren, és ez volt a 15. olyan hónap egymás után, amikor meghaladta egymilliót az utasforgalom.

A lutoni repülőteret működtető cég közleményében sajnálkozásának adott hangot, amiért a szakszervezet sztrájkot hirdetett, és közölte, hogy igyekszik mérsékelni a fennakadást, ha a sztrájkra szavazó  alkalmazottak valóban beszüntetik a munkát. A cég kész folytatni a tárgyalásokat a Unite-tal, és honlapján rendszeresen tájékoztatja az utasokat a fejleményekről.

Ez is érdekelheti
Hozzászólok

E-mail címe nem kerül nyilvánosságra.