Miért Kassáról? – Alternatívák repülésre

Az Észak-Magyarországon élők számára reális alternatíva lehet a kassai nemzetközi repülőteret választani, ahonnan kényelmesen, egy átszállással több mint 500 úti célt érhetnek el.

Folyamatosan fejlődik a kassai repülőtér

A kassai légikikötő kis méretéből fakadó nagy előny, hogy itt nem kell számítanunk tumultuózus jelenetekre, hosszas sorban állásra. Olyan gyorsan zajlik a becsekkolás és a biztonsági ellenőrzés, hogy a parkolótól – amely szó szerint néhány lépésre van a termináltól – mindössze 20 perc leforgása alatt eljuthat az utas a repülőgép fedélzetére – állítja az üzemeltető cég. Nem hiányoznak a kényelmi szolgáltatások sem: étterem, bisztró, kávézó és borozó, business lounge, valamint két reptéri shop várja az utasokat.

Dinamikus fejlődés

A repülőtér dinamikus fejlődését jól mutatja, hogy 2013 és 2018 között több mint a duplájára, 237 ezerről 542 ezerre nőtt az utaslétszám. Tavaly mintegy 370 ezren használták a menetrend szerinti járatokat, míg a charterláncokkal csaknem 170 ezren utaztak 10 ország (köztük Bulgária, Egyiptom, Görögország, Spanyolország, Olaszország és Törökország) 19 célállomására.

Minden idők legjobb nyári szezonját teljesítették, 40 százalékos volt a növekedés az egy évvel korábbihoz képest. Figyelemre méltó, hogy 2018-ban úgy tudott 9 százalékot meghaladó forgalomnövekedést elérni a repülőtér, hogy a Wizz Air májusban három, innen induló útvonalát (Köln, Tel-Aviv, Doncaster) is bezárta. 2019-ben sok pluszutast hozhat majd a jégkorong-világbajnokság, amelynek májusban a 250 ezer lakosú Kassa lesz az egyik házigazdája.

Business lounge

Nagy nevek a légitársaságok között

Jelenleg hat fuvarozóval (Austrian Airlines, Czech Airlines, Eurowings, LOT, Turkish Airlines, Wizz Air) Prága, London Luton, Bécs, Varsó, Isztambul, Düsseldorf és München célállomásokra utazhatunk a szlovák városból. Londonba például naponta indul gép, és április 2-tól érkezik a Ryanair további heti három, London Southendre közlekedő járata. A közvetlen összeköttetéseken túl egy átszállással több mint 500 desztináció érthető el innen, köszönhetően a világ legnagyobb járathálózatával büszkélkedő Turkish Airlinesnak, amely 2016-ban Kassát választotta szlovákiai
bázisául.

A Turkish kedd és péntek reggel felszálló Airbus 319-esei jó csatlakozást kínálnak Isztambulon keresztül elsősorban Észak-Amerika irányába, míg a vasárnapi és szerdai esti járatok Ázsia felé biztosítanak rövid várakozási idővel átszállást. A sok csomaggal útra kelők számára jó hír, hogy akár 30 kg-os poggyászt is feladhatnak, ha Kassáról repülnek a török légitársasággal (Budapestről indulva 20 kg a poggyászsúlyhatár). Mi több, exkluzív szolgáltatásként azok, akik a Turkish Airlinesszal szerződött magyar utazási irodákon keresztül vásárolják meg a repülőjegyüket, ingyen használhatják a business lounge-t, az autójuk pedig akár 7 napig térítésmentesen parkolhat a kamerákkal megfigyelt reptéri parkolóban.

Újabb fejlesztések várhatók

A kassai repülőtér többségi (66%) tulajdonosa, a Vienna International Airport nagy potenciált lát a határon túli területek megszólításában, számításai szerint a vonzáskörzetben 2,5 millió ember él. A magyarok iránti kitüntető figyelmet jelzi, hogy a repülőtér honlapja magyarul is elérhető. A Miskolc és Kassa között létesülő autópálya szlovák része már készen van, s az utazási időt tovább csökkenti majd, ha megépül a magyar szakasz is, amit 2021-re ígérnek.

Fucskó Hajnalka

Ez is érdekelheti
Hozzászólok

E-mail címe nem kerül nyilvánosságra.