IATA-előrejelzés 2037-re

A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) legfrissebb elemzése szerint 2037-re kétszer annyi ember utazik majd repülővel utazni egy év alatt, mint ma. Átrendeződik a legnagyobb légi piacok rangsora is.

Az IATA szerint 2037-re összesen 8,2 milliárd ember utazik majd repülővel egy év alatt. A legnagyobb növekedést az ázsia-óceániai régió produkája, és már 2024-re Kína lesz a világ legnagyobb légiközlekedési piaca 1,6 milliárd utassal. Ezzel a második helyre szorítja az Egyesült Államokat, ahol a vizsgált időszak végére, 2037-re 1,3 milliárd utas lehet. A harmadik helyen a most hetedik India lesz 572 milliós forgalommal, a negyedik helyen pedig Indonézia végezhet 411 millió utassal.

Jelenleg a légiközlekedés globális szinten 65,5 millió embernek ad munkát és a világ gazdaságához mintegy 2700 milliárd dollár értékben járul hozzá. A 3,5 százalékos növekedéssel számolva az IATA azt prognosztizálja, hogy 100 millió állást fog támogatni a légiközlekedés, és 5500 milliárd dollárral járul majd hozzá a világ GDP-jéhez 2037-ben.

Alexandre de Juniac, az IATA elnök-vezérigazgatója az előrejelzést bemutató konferenciahíváson hangsúlyozta, hogy a globalizáció visszaszorulásával a forgalom fejlődési üteme 2,4 százalékra csökkenhet, ha azonban erősödnek a globalizációs folyamatok, akkor akár 5,5 százalékos is lehet a fejlődés. A vezérigazgató az európai légiközlekedéssel kapcsolatban elmondta, hogy a megállapodások nélküli Brexit káoszt fog okozni a repülőtereken. Egyben arra kérte a döntéshozókat és kormányokat, hogy azonnal orvosolják az európai légtér és a repülőterek kapacitáshiányát, ami már az idén nyári menetrendben is nagy fennakadásokat, késéseket, járattörléseket okozott.

Forrás: MTI

Ez is érdekelheti
Hozzászólok

E-mail címe nem kerül nyilvánosságra.