Ehető tárgyak a fedélzeten

A jövőben a repülőgépeken az ételeket olyan tálcákon szolgálhatják fel, amelyeket akár meg is ehetnénk: ugyanis tengeri moszatból, banánlevélből és kávébabból préselhetik azokat.

Az elkövetkező évtizedek repülőgépe nemcsak attól lesz környezetbarát, hogy kevesebb szén-dioxidot bocsát ki, de attól is, hogy a fedélzeti tálalóeszközök szerves anyagokból készülnek majd.

Ezen a tányéron minden ehető Fotó: Priestman Goode

Kókuszdió, tengeri moszat, banánlevél lesznek a fő alapanyagok, amelyek vagy újrahasznosíthatók vagy lebomlók, ellentétben a jelenlegi műanyagból készült eszközökkel. Ez forradalmasíthatja a jelenlegi catering gyakorlatot és jelentősen csökkentheti a repülés környezetszennyező hatását.

Más alapanyagok is sikeresen vizsgáztak a teszten: így például a búzakorpa és a különféle tengeri füvek, amelyekből a kis műanyag tálkák készülhetnek, ezekben a tejet, a mustárt vagy más fűszereket lehet felszolgálni. A környezetbarát csészék elkészítéséhez a rizshéjat banánlevelekkel és algákkal keverték – írja az expressen.se.

A design is változott némiképp: műanyag kanalak és villák helyett a kettőt kombinálják egy újfajta evőeszközzé, amely szirom formájú. Készítettek biológiailag lebontható vizespalackot is, parafából.

A Priestman Goode tervező stúdió a London Design Museumban mutatja be a fedélzeti catering új tálcáit, rekeszeit, poharait és csészéit.A különleges tárlat címe: „Lépj a fedélzetre, de csökkentsd, használd újra és gondold át!” – mármint az egyes alapanyagokat. A rendezvény célja, hogy felhívja a figyelmet arra, milyen sok hulladék keletkezik a légi utazás során, különös tekintettel az eldobható tárgyak hatalmas mennyiségére.

A légiközlekedés a világon évente 5,7 millió tonna hulladékot termel, és ez csak a fedélzeten használt tárgyakra vonatkozik. Ha nem lesz előrelépés ezen a téren, 2030-ra ez a szám megduplázódhat.

Forrás: turizmus.com

Ez is érdekelheti
Hozzászólok

E-mail címe nem kerül nyilvánosságra.