Az IATA nem akar székközszabályozást

A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség szerint nincs szükség annak szabályozására, hogy a repülőgépeken mekkora legyen a széksorok közötti távolság.

A légügyi hatóságoknak semmi köze nincs ahhoz, hogy a repülőgépeken mekkora a székek közti távolság, ezért a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség azt szeretné, a hatóságok ne szabályozzák azt – mondta Alexandre de Juniac, a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) elnök-vezérigazgatója a szervezet Sydney-ben tartott közgyűlésén.

A vezető ezt annak kapcsán mondta, hogy az amerikai Szövetségi Légügyi Hivatal (FAA) azt tervezi, biztonsági okokra hivatkozva minimum értéket szab a két ülés közti távolságra.

IATA
Szabályoznák, hogy a repülőgépeken mekkora legyen a széksorok közötti távolság

Úgy vélte, nem szabadna megtörténnie, hogy egy légügyi hatóság egyoldalúan megszabja azt, hogy mekkora lehet a legkisebb széktávolság a repülőgépek fedélzetén.

Megoszlanak a vélemények, e fő a biztonság

Akbar Al Baker, a szervezet igazgatóságának elnöke, a Qatar Airways vezérigazgatója ehhez hozzátette: ha mindenképpen szabályozni kell a területet, akkor az IATA-nak, mint a légitársaságokat összefogó szervezetnek kellene ezt megtennie. Közölte továbbá: „teljesen mindegy”, hogy mekkora a széktávolság, az utas a világ legbiztonságosabb eszközében, egy repülőgép ülésében fog utazni, amely akár 6G-s erőhatásnak is képes ellenállni.

Alan Joyce, az ausztrál Qantas légitársaság vezetője ezt kiegészítve úgy foglalt állást, hogy sem az Airbus, sem a Boeing nem fog olyan ülést beszerelni a repülőgépekbe, amely nem felel meg az amerikai Szövetségi Légügyi Hivatal (FAA) és az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (EASA) előírásainak.

(Aki utazott már 10-12 órát valamelyik légitársaság turistaosztályának középső ülésén, az nem biztos, hogy túlságosan lelkesedik a légitársaságok szabályozást elutasító álláspontjáért… – a szerk.)

Forrás: MTI

Ez is érdekelheti
Hozzászólok

E-mail címe nem kerül nyilvánosságra.