A világ legforgalmasabb légi útvonalai

A világ legforgalmasabb légi útjai közül az első tíz mind belföldi.

A legtöbb ember azt gondolja, hogy a világ legforgalmasabb légi útja mondjuk a New York-Los Angeles vagy a Párizs-London útvonal.

Ehhez képest meglepetés, hogy a repülési adatokat elemző, egyesült királyságbeli OAG cég szerint a legforgalmasabb légi út valójában a dél-koreai Jeju-sziget (magyaros átírással Csedzsu-sziget) és a főváros, Szöul között vezet. 2018 márciusa és 2019 februárja között ezen a szakaszon 79.460 indulást regisztráltak. A szám inkább a turistáknak, semmint az üzleti utazóknak köszönhető. Jeju a Koreai-félsziget legnagyobb szigete, „Dél-Korea Hawaii-jának” is nevezik. Az ottani vulkáni táj az UNESCO világörökségi címet is megkapta, és híres túrasövényeiről és gyönyörű tengerpartjairól is. Az elmúlt években már sok látogatót vonzott külföldről is, elsősorban Kínából, de az utazók nagy része dél-koreai. Naponta kétszáz járatot indít Szöulból a szigetre nyolc légitársaság.

A világ legforgalmasabb légi útjai közül az első tíz mind belföldi. A második a Melbourne és Sydney közötti útvonal, ahol az előbb említett időszakban 54.102 gép szállt fel. Harmadik a Mumbai-Delhi útvonal 45.188 indulással. Mindössze kilencedik lett a listán az első USA-n belüli útvonal a Los Angeles-t San Franciscóval összekötő út. A legforgalmasabb nemzetközi útvonal – 30.187 indulással – Kuala Lumpur és Szingapúr között húzódik, és nyolc légitársaság osztozik rajta.

Ez is érdekelheti
Hozzászólok

E-mail címe nem kerül nyilvánosságra.