A Dreamlinerekkel sincs minden rendben?

Két 737 MAX típusú gépének lezuhanása miatt már szorult helyzetben van a Boeing, újabban pedig a gyártó 787 Dreamliner típusáról szivárogtak ki megdöbbentő információk.

Az erről szóló cikk a The New York Times hasábjain jelent meg idén április 23-án. Az amerikai napilap egyebek mellett belső e-mailek, levelek és a Boeing-gyár több mint egy tucat munkatársával készített interjúk alapján azt állítja, hogy az új hosszútávú gépek gyártásánál számos hiányosság merült fel az elmúlt tíz évben.

A cikk szerint a Dél-Karolina államban, North Charlestonban található Boeing-gyárban „silány minőségű termelés” és „gyenge ellenőrzés” folyik. A fémszilánkokat például nem előírásszerűen távolítják el, és hibás alkatrészeket építenek be a gépekbe.

A munkások állítólag többször jelezték a biztonsággal kapcsolatos aggályaikat, de ezeket a nagy teljesítménynyomás miatt nem mindig vette figyelembe a vezetőség. A cikk egy technikus szavait idézi, aki állítólag azt mondta a feleségének, hogy soha nem repülne ezekkel a gépekkel. A gyártó mindenesetre visszautasítja a vádakat.

A márciusban földre kényszerült 737 MAX géptípus is a vártnál nagyobb gondot okoz a gyártó számára. Az USA Szövetségi Légügyi Hatósága, az FAA bejelentette, hogy a repülőgéptípust csak egy április végén kezdődő, három hónapos nemzetközi vizsgálat után engedik vissza a forgalomba. Ez azt jelenti, hogy augusztus előtt egy MAX sem emelkedik a levegőbe.

Ez is érdekelheti
Hozzászólok

E-mail címe nem kerül nyilvánosságra.