Mindig magam szervezem az útjaimat

Interjú Andrejszki Richárddal, a Chef Market vezérigazgatójával

Magán- és üzleti célból is rengeteget utazik, ám a kettőnél más-más szempontok érvényesülnek. Alapos és körültekintő, utazásait szereti maga megszervezni, és részletesen megtervezni.

Jó bevonódni az adott kultúrába, megismerni a helyiek életét. Én így szeretek utazni, nem is vonzanak azok a körutazások, ahol kétnaponta továbbáll az ember.

Árulja el, mennyit van úton egy évben?

Nehéz lenne megmondani, de összeadva szerintem hónapokban mérhető. Nyilván több az üzleti út, ám ezek rövidebbek, néhány naposak, míg a privát útjaim jellemzően sokkal hosszabbak, legalább egyhetesek, tíznaposak. Mindkettőt magam szervezem. Több utazási irodával is dolgoztam korábban, de mivel szívesen tervezgetem a részleteket, szeretek felkészülni az úti célból, és mindennek utána nézni, maga a foglalás onnan már csak egy lépés. Szeretem, ha a választásnál látom az összes lehetőséget, és mivel sokat utazom, mostanra ki is alakult bizonyos rálátásom és rutinom e téren. Az utazások megtervezése egyfajta hobbi is nálam.

Gyakorlatias ember lévén az üzleti utaknál általában a praktikum a fő szempont, a magánutazásoknál viszont sokat számít a kényelem, és a minél teljesebb élmény.

Hogyan foglal repülőjegyet?

Amikor magánútra indulok, mindig szeretem az összes létező járatot látni, hogyan alakulnak a menetrendek, az átszállási idők és az érkezés, és helyi idő szerint melyik a praktikusabb, hogyan jön ki jobb ütemben. Ha az ember távolabbra utazik, az időeltolódás miatt mindez nagyon fontos tud lenni.

A hosszú repüléssel nincs gondom, Hawaii-ra például 24 óra az út, de meg se kottyant. Nem érzem kényelmetlennek, amiben persze segít az is, hogy ma már rengeteg technikai eszköz gondoskodik a fedélzeti szórakozásról. Mivel nem tudok repülőn aludni, ezekkel szoktam elütni az időt.

Soha nem iszom viszont repülés közben alkoholt, az valahogy nem jön be. Csak vizet iszom, és alig eszem, így gyorsabban átállok az adott időzónára. Ha messzire repülők és van rá lehetőség, szeretem előre kiválasztani azt is, hogy mit eszem, mivel vegetáriánus vagyok. Szívesen kipróbálom a különböző nemzetek ízeit.

Egyedül néha business osztályra foglalok, de a gyerekekkel ez nem jellemző, Európán belül pedig teljesen felesleges is. Ha tehetem, a British Airways-t választom.

 

Hol száll meg a legszívesebben?

Más-más szempontok érvényesülnek attól függően, hogy mi az út célja, hova és mennyi időre megyek. Az üzleti utaknál a praktikum kerekedik felül, és a tárgyalás vagy a vásár helyszínéhez közeli, illetőleg belvárosi szállodát keresek. Az is fontos, hogy a hotel lehetőleg legyen rajta metróvonalon, vagy valamilyen forgalmas közlekedési folyosón.

Ha hotelben lakom, szeretek ötcsillagost választani. Nem a fényűzés miatt, hanem mert az ott nyújtott szolgáltatások számomra fontosak. Ilyen a jól felszerelt fitneszterem és a spa. Szeretem azt is, ha a szálloda új, vagy nemrég lett felújítva, itt sokszor kényelmesebbek a szobák és még a személyzet is figyelmesebb. Illetve az sem hátrány, ha van a közelben egy kellemes étterem. Hűségkártyákat viszont nem használok, nem ragaszkodom adott márkákhoz.

Magánemberként más a képlet. Rövid távon a szálloda nyer, de hosszabb távra az Airbnb-n foglalok. Jó is kicsit bevonódni az adott kultúrába, megismerni a helyiek életét, bevásárolni a helyi szupermarketben és főzni. Én így szeretek utazni, nem is vonzanak azok a körutazások, ahol kétnaponta továbbáll az ember. A világ minden táját bejártam már így, az USA-ban is rengetegszer voltam.

 


PROFIL
Név, születési hely és idő : Budapest, 1978.09.25.
Legemlékezetesebb utazás: Hawaii
Bakancslista első helye: Hongkong
Mit vinne magával egy lakatlan szigetre? Mindenki azt mondja, hogy a telefonomat 🙂
Zene: Elektronikus
Könyv: Milan Kundera: Nevetséges Szerelmek
Film, színész: Egy asszony illata, Al Pacino
Sport: Amerikai sportok
Szabadidő: Tőzsde 🙂
Kedvenc étel: Sushi
Kedvenc ital: Francia rose
Csillagjegy: Mérleg

Helyben hogyan közlekedik, mire figyel?

Amikor üzleti céllal érkezem valahova, szívesebben hívok taxit, mert kiszámítható, gyors, megbízható. Viszont ahol praktikus és átlátható a tömegközlekedés, előszeretettel veszem igénybe, például Párizsban.

De vannak olyan helyek is, ahol csak az autóbérlés jöhet szóba, az USA klasszikusan ilyen. Maritiuson az autóhoz béreltünk egy napra egy sofőrt is, aki megmutatta a szigetet, ahol pedig jó a vasúthálózat, szívesen vonatozom is, például London és Párizs között. Szóval mindig a helyi sajátosságok dominálnak. Jobbkormányos országban viszont nem szeretek vezetni, és ahol csak tehetem, kártyával fizetek. Minimális készpénzt szoktam csak magammal vinni, de mindig figyelek rá, hogy legyen benne apró az ilyen-olyan borravalóra.

 

Vannak kedvenc helyei?

Az USA-t már említettem, de szeretem az egzotikus helyeket is, ahová leginkább a gyerekeimmel utazom. Velük persze olyan helyet kell keresni, ahol nagyon sok a program. Törökország és Mexikó volt legutóbb a két kiemelkedő hely. A tengerpartok közül pedig számomra messze a Maldív-szigeteké a legjobb.

N.A.

Ez is érdekelheti
Hozzászólok

E-mail címe nem kerül nyilvánosságra.