Vesszünk el Debrecenben

Hazánk második legnagyobb városa az üzletemberek számára is sok lehetőséget tartogat, s a város mára berendezkedett arra, hogy ezeket az embereket rendkívül magas színvonalon szolgálja ki, legyen szó szállodai, éttermi vagy konferenciaszolgáltatásokról.

 

 

Vesszünk el Debrecenben

Hazánk második legnagyobb városa az üzletemberek számára is sok lehetőséget tartogat, s a város mára berendezkedett arra, hogy ezeket az embereket rendkívül magas színvonalon szolgálja ki, legyen szó szállodai, éttermi vagy konferenciaszolgáltatásokról. A Debrecent kicsit is ismerők már tudják: akár egy, akár több napra érkezzenek is a városba, kifogástalan környezetben köthetik meg az üzleteket vagy élvezhetik a konferenciákat, de a szabadidejüket is tartalmasan tudják eltölteni.

Debrecen Magyarország második legnagyobb városa, a keleti országrész tudományos, gazdasági és kulturális központja. Fesztiválvárosként, „Kálvinista Rómaként”, cívisvárosként és iskolavárosként is emlegetik. Két alkalommal volt az ország fővárosa. Főterén áll Debrecen jelképe, a Református Nagytemplom, ahol 1849. április 14-én Kossuth Lajos felolvasta a Függetlenségi Nyilatkozatot.
Debrecent napjainkban dinamikus fejlődés, megújuló városkép jellemzi.

Hol tárgyaljunk?

A konferencia-, a hivatás- és az üzleti turizmus körében népszerű helyszín lett mára a hajdúsági város, ami a hosszú évek óta folyó, tudatos törekvés eredménye is. A konferenciaszervezők által megkövetelt infrastruktúra mára teljes körben rendelkezésre áll Debrecenben: a város gyors megközelítését lehetővé teszi a nemzetközi repülőtér, az M3-as, illetve M35-ös autópálya, valamint a Budapest-Záhony vasúti fővonalon szinte óránkénti rendszerességgel közlekedő InterCity-vonatok sora. Az igényeknek megfelelően pedig számos helyszín és szolgáltatási szint közül választhatnak a városban azok, akik tanácskozásokat, üzleti tréningeket kívánnak rendezni.

A város konferenciaturizmusának centruma, a 2006-ban felavatott Kölcsey Központ Magyarország második legnagyobb konferencia-központja. A 13 ezer négyzetméteres alapterületű létesítmény elegáns, mozgatható színpadú nagyterme kiváló nagy létszámú konferenciák, bálok, fogadások, koncertek és kiállítások megrendezésére. Mérete a leválasztható szekciótermeknek köszönhetően tetszőlegesen bővíthető vagy szűkíthető 750-től 1100 főig. Négynyelvű, vezeték nélküli tolmácsrendszer is rendelkezésre áll, 600 vevőegységgel. A terem akusztikája kiváló – erről többek között a speciális, teremakusztikát módosító rendszer gondoskodik. A Kölcsey Központ bálterme méltó helyszíne a konferenciákon túl fogadásoknak, céges rendezvényeknek, kisebb koncerteknek és kamaraszínházi előadásoknak.

A kiállítóterem művészeti tárlatok mellett standok felállítására is alkalmas, illetve konferenciateremként is használható, 50-260 fő befogadására képes.
A 2002-ben megépült Főnix Csarnok Magyarország második legnagyobb rendezvénycsarnoka. Ülőhelyeinek száma a küzdőtér berendezése nélkül 6444, a küzdőtér befogadóképessége pedig 1280 fő. Az ülőhelyek száma színpados elrendezéssel 7039, s a csarnok maximális befogadóképessége 8500 fő. A csarnok kisebb rendezvények megtartására alkalmas multifunkcionális, szekcionálható termének alapterülete 300 négyzetméter. A Főnix Csarnokot föld alatti folyosó kapcsolja össze a szomszédos Hódos Imre Sportcsarnokkal, hogy nagyobb rendezvényeken az ottani helyiségeket is használni lehessen.

Hol ebédeljünk?

Debreceni töltött káposzta, orjaleves, hortobágyi húsos palacsinta, slambuc, szürkemarha-húsból készült különlegességek, halászlé, kemencében sütött-főzött ételek – csak néhány példa a városra jellemző, másutt kevésbé megtalálható gasztronó­miai kínálatból.
Debrecen hangulatos éttermeiben rengeteg ízletes magyaros és tájjellegű étel közül választhatunk, ráadásul a fővárosban megszokott árakhoz képest esetenként 20-30 százalékkal kedvezőbb áron.

A térségre jellemző enyhén zsíros hajdúsági ételek mellett kímélőbb, könnyebb, egészségesebb ételspecialitások is elérhetők, így például a hortobágyi biohalakból készített fogások. A város és környéke egyébként is híres biotermékeiről.
A cívisváros kiváló, a szakma mesterei által vezetett cukrászdáiban is érdemes megkóstolni a hagyományos módon készített dobostortát, Rákóczi-túróst, a cukormentes süteményeket vagy a tönkölybúzalisztből sütött pogácsát.
De a nagyváros gasztronómiai kínálatában a nemzetközi konyha ízei is fellelhetők, megtalálhatók például görög, kurd, kínai, mexikói és olasz ételeket kínáló büfék, éttermek is.

A hagyományos, családias jellegű vendéglőktől az elegáns, sőt patinás éttermekig és a fiatalos, klubszerű vendéglátóhelyekig, cukrászdákig és pizzériákig nagyon széles tehát a választék, a legfontosabbak adatai megtalálhatók az iranydebrecen.hu és a www.debrecen.hu oldalon.

Mivel üssük el az időt?

A város rengeteg kulturális programot kínál a szabadidővel rendelkező üzletemberek számára is, legyen szó egy-egy érdekes múzeumi tárlatról, könnyű- vagy komolyzenei eseményről vagy színvonalas színházi előadásokról.
Debrecenben található az ország második legnagyobb kortárs galériája, a MODEM (Modern és Kortárs Művészeti Központ), mely jelenleg Közép-Európa talán legkorszerűbb művészeti galériája. Itt kapott helyet az elkövetkező tíz évre a mintegy háromezer-ötszáz műtárgyból álló Antal-Lusztig gyűjtemény, melynek kétharmada modern, 20. századi művekből áll, egyharmada pedig kortárs mű.
A Mű-Terem Galériában és a Medgyessy Ferenc Emlékmúzeumban rangos időszaki kiállítások megrendezésére van lehetőség. A városban működő „nagygalériák” mellett számos kisgaléria is működik.

Ha szeretnénk ott helyben többet megtudni a városról, érdemes részt venni egy idegenvezetéssel egybekötött városnézésen. A belváros szívében található Tourinform-iroda szívesen segít városnéző programok szervezésében, lebonyolításában. Az irodával együttműködő szakképzett idegenvezetők az év bármely szakaszában az egyéni és csoportos vendégek rendelkezésére állnak, a magyar nyelvű szolgáltatáson túl németül, angolul, oroszul, franciául, lengyelül, hollandul, olaszul, spanyolul, szlovákul és eszperantó nyelven is vállalnak kalauzolást.
Ha csak egy nagyot sétálnánk szép, természet közeli környezetben, irány a Nagyerdő. Több évszázados története és a város életében betöltött jellegzetes szerepe teszi hazánk egyik legismertebb természetvédelmi területévé, mely az elsők között kapta meg ezt a rangot az ország erdőségei közül. A Nagyerdő mára családi programok, kellemes séták színhelye. Szépségét leginkább az öreg tölgyek adják, melyek a történelem során számos utazónak és gondolkodónak adtak ihletet. A város a 13. században vette tulajdonába az öreg tölgyest, melyet mindig is igyekezett óvni, védeni. Fái között 200-300 évesek is találhatók, s a területen 700-800 növényfajt tartanak számon.

Ha pedig már erre járunk, költsünk el egy kellemes ebédet vagy vacsorát a Vigadó éÉtteremben vagy mártózzunk meg az Aquaticum Gyógy- és Fürdőközpontban, amelyben termálfürdő, fedett uszoda, strand, fedett mediterrán élményfürdő, gyógyászati részleg, wellness-sziget, thai masszázscentrum várja a vendégeket.

Hol aludjunk?

Debrecenben számos – többségében négy- és háromcsillagos – patinás és vadonatúj hotel közül választhatnak, de több panzió és magánszállás is elérhető. A szállodák közül talán a legismertebbek közé tartozik a négycsillagos Hotel Lycium, amely Debrecen szívében épült fel, a Nagytemplom és a Déri Múzeum közvetlen szomszédságában, a Kölcsey Központ épületegyüttesében, mely a régióban egyedülálló üzleti és konferenciakomplexuma, a Kölcsey Központ épületegyüttesében található. Szintén ide sorolandó a négycsillagos Aquaticum Termál- és Wellness Hotel a Nagyerdőn. Míg az előző a nyüzsgő városhoz van közel, itt a természet kellős közepén érezheti magát a vendég, és egy-egy fárasztó nap után az Aquaticum Mediterrán Élményfürdő szolgáltatásai kínálhatnak felüdülést. Az ötcsillagos Hotel Divinus is kiemelkedik a szálláskínálatból, a hotel az egyik legújabb létesítmény a városban, és szintén a Nagyerdőn várja a magas minőséget és teljes kényelmet kereső üzletembereket akár egyedül, akár családostul.

Akár a tárgyalások vagy rendezvények helyszíneként is igénybe vehető még egyebek mellett a háromcsillagos Hunguest Hotel Nagyerdő, a szintén a Nagyerdőn lévő háromcsillagos Sport Hotel, a belvárosban található háromcsillagos besorolású Centrum Panzióban vagy 40 fős tárgyalótermet lehet igénybe venni. A szintén a történelmi belváros területén lévő Minerva Panzió egy 100 fő befogadására alkalmas rendezvényteremmel rendelkezik, amely egyaránt alkalmas egyéni, családi és üzleti rendezvények, konferenciák, tréningek lebonyolítására. A városközponttól 5 perces autóútra levő négycsillagos Hotel Platán pedig csapatépítő tréningek és céges rendezvények ideális helyszíne.

N. A.

 

Új négycsillagos

 

Januártól fogad vendégeket a négycsillagos Erdőspuszta Club Hotel – Fenyves Vendéglő és Rendezvényterem, mely Debrecentől mindössze 6 kilométerre, fekete fenyves-erdő ölelésében épült. 29 szobával, köztük saját jacuzzis-szaunás nászutaslakosztállyal várja az egyéni vendégeket és a rendezvényekre érkezőket. A komplexum -1. szintjén egy különteremként is hasznosítható, 80 fős exkluzív borospince, valamint egy korszerű kardio- és fitneszgépekkel felszerelt edzőterem és wellness-sziget kapott helyet. Utóbbi szolgáltatásai között kültéri medencével összeköttetésben lévő 12 személyes jacuzzi, gőz-, finn és infraszauna, merülőmedence, jégkút, masszázs, valamint télen is működő, merülődézsával ellátott kültéri finn szaunaház kínál feltöltődést.

A szálloda földszintjén egy több mint 400 m2-es, klimatizált, 3 részre osztható, modern technikával ellátott konferenciaterem található, ahol akár 350 fős összejövetelek is zökkenőmentesen lebonyolíthatók. A nagyteremből egy 80 fős, filagóriás élményteraszra is ki lehet lépni, ahol hangulatos, épített kemence mellett látványkonyha is várja a vendégeket. A rendezvénykapacitásokat a földszinten egy 20 fős kisterem, valamint a hotellakókat és a külső vendégeket egyaránt kiszolgáló 100 fős à la carte étterem egészíti ki.

Hasznos információk

 

Parkolás: A városban több mélygarázs is rendelkezésre áll, ahol biztonságban tudhatjuk autóinkat, az ár napközben 220-250 forint körül mozog óránként, esténkén pedig (éjszakára is) 80 forint körüli az óránkénti tarifa. Aki gyakran jár Debrecenbe autóval, mindenképpen érdemes bérletet váltania.

Tourinform-iroda: A debreceni Tourinform-iroda ingyenes, naprakész, többnyelvű információszolgáltatást nyújt Debrecen és Hajdú-Bihar megye látnivalóiról, szálláshelyeiről, falusi vendégfogadóiról, szabadidős és kulturális programjairól, évenként ismétlődő nagyrendezvényeiről. Az iroda fontos feladata ugyanakkor a jegyértékesítés is.
Info: iranydebrecen.hu

Debrecen Turisztikai Kártya: A Debrecen Turisztikai Kártya (DTK) számos szolgáltatáshoz kedvezményt nyújt tulajdonosának és hozzátartozóinak is, nemcsak Debrecenben, hanem Hajdú-Bihar megye egész területén. A DTK így Hortobágyon, Hajdúszoboszlón és más megyei településen is hozzásegíti tulajdonosát a takarékos üdüléshez, sőt néhány távolabbi helyszínen is, mint például a Tisza-tó és Tokaj.

A kártyához kapcsolódó kiadványban részletesen szerepelnek azok a szolgáltatások, amelyeket a kártya felmutatásával vagy a kártyához tartozó szelvénytömbben található szelvény leválasztásával a múzeumokban, szórakozóhelyeken, szálláshelyeken, éttermekben, borozókban, fürdőkben, állatkertben, ajándékboltokban, sport- és wellnessközpontokban, az állatkertben és a jégcsarnokban, illetve közlekedés során kedvezményesen vehet igénybe.

A Debrecen Turisztikai Kártya (DTK) kiemelt partnere a Magyar Turizmus Kártyának (Hungary Card) is, a Magyar Turizmus Kártya 20 százalékos kedvezménnyel vásárolható meg, ennek tulajdonosai pedig 50 százalékos kedvezményt kapnak a DTK árából.
A kedvezményadók folyamatosan bővülő köre megtekinthető a www.iranydebrecen.hu oldalon.

 

 

 

Ez is érdekelheti

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.