Václav Havel nevét vette fel a Ruzyne

Václav Havel, a decemberben elhunyt volt csehszlovák és cseh köztársasági elnök nevét viseli október 5. óta a prágai Ruzyne repülőtér. Az egyik legnagyobb közép-európai légikikötő – utasforgalma évi 11-12 millió fő – átnevezését Václav Havel Repülőtérre Fero Fenic, a Csehországban élő népszerű szlovák filmrendező vetette fel röviddel a politikus elhunyta után, s az ezt követelő petíciót később több mint 150 ezer ember írta alá. Ugyanakkor egy felmérés szerint a repülőtér átnevezését csupán a lakosság 39 százaléka támogatta.

Václav Havel, a decemberben elhunyt volt csehszlovák és cseh köztársasági elnök nevét viseli október 5. óta a prágai Ruzyne repülőtér. Az egyik legnagyobb közép-európai légikikötő – utasforgalma évi 11-12 millió fő – átnevezését Václav Havel Repülőtérre Fero Fenic, a Csehországban élő népszerű szlovák filmrendező vetette fel röviddel a politikus elhunyta után, s az ezt követelő petíciót később több mint 150 ezer ember írta alá. Ugyanakkor egy felmérés szerint a repülőtér átnevezését csupán a lakosság 39 százaléka támogatta.„A repülőtér új neve nagyon találó. Václav Havel volt ugyanis az, aki a rendszerváltás után megnyitotta a világot a csehek, a csehszlovákok számára” – jelentette ki Karel Schwarzenberg, a kormányfő első helyettese, külügyminiszter a repülőtéri „keresztelőn”.
A névváltoztatást a cseh kormány is jóváhagyta, s az ötletet a tényleges tulajdonos, a Cesky Aeroholding pedig elfogadta és megvalósította. Közös megállapodással a hivatalos átnevezés ünnepi aktusára október 5-én, Václav Havel (meg nem élt 76.) születésnapján került sor.
A Cesky Aeroholding döntése alapján a Ruzyne nemzetközi repülőtér jövőbeni új cseh neve Letiste Václava Havla Praha lesz. Az angol nyelvű változat körül éles viták voltak, végül a Václav Havel Airport Prague változatot fogadták el.
A prágai repülőtéren a Ruzyne nevet is tartalmazó feliratokat teljes egészében lecserélték, s október 5. déltől kezdve az utasok már a Václav Havel Repülőtéren szállnak fel, illetve le. A repülőtér illetékesei szerint több száz olyan utas van, akik pénteken reggel Ruzyneből indultak el a világba, s este már a Václav Havel Repülőtérre érkeznek vissza.

Ez is érdekelheti

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.