Uralkodók nyomában

Nincs a világon még egy olyan ország, amelynek uralkodóiról annyit tudnánk, mint Anglia híres-hírhedt koronás főiről. Közülük egyik-másik ha ma élne, századunk botrányhőse, pletykalapok állandó célpontja is lehetne.

Nincs a világon még egy olyan ország, amelynek uralkodóiról annyit tudnánk, mint Anglia híres-hírhedt koronás főiről. Közülük egyik-másik ha ma élne, századunk botrányhőse, pletykalapok állandó célpontja is lehetne. Történetüket, emléküket – legyenek akár a legkedveltebbek vagy porba hullt fejek – hűen őrzik egykori váraik, kastélyaik az ország minden pontján, de leginkább Londonban és közvetlen környékén.


Leporolt paloták

Elavult szokásnak tűnhet egy nyüzsgő, vibráló világvárosban több évszázados paloták termeit róni, poros drapériák és rozsdás fegyverek közt sétálni, miközben odakint rengeteg valódi élmény vár ránk. London ezen a téren is rácáfol a sablonokra. Az ezerarcú város becsempészi az ódon épületek dohos falai közé is azt, amit a ma embere keres.

Diana hercegnő egykori otthona, a Kensington Palota múzeumi szárnya például különleges multiszenzoros kiállítással újult meg. A Hide Park nyugati szegletében idestova 400 éve megbúvó palota termei mindamellett, hogy bemutatják korábbi lakóik életét és szokásait, az elvarázsolt kastély érzetét keltik, performanszok, divatbemutatók, zenés programok, éjszakai kalandtúrák kapnak helyet bennük. Az „elvarázsolt palota” (Enchanted Palace, ahogy a kiállítást elnevezték) eddigi leghíresebb szülötte Viktória királynő, de híres lakója volt a botrányoktól cseppet sem mentes életet élt Margit hercegnő, Erzsébet királynő testvére is.

London legősibb jelképe, a Tower is újdonsággal rukkolt elő 2010-ben. A királyi fegyverviselés 500 évét bemutató kiállítás a csodálatos hadi öltözetek történetén kívül megismertet az angol uralkodók „páncél nélküli” arcával, személyes történetével is, őszintén feltárja emberi nagyságukat vagy éppen gyarlóságukat, egyfajta történelmi „pletykalappal” csalogatja be a látogatót. A kiállítás azoknak is élményt nyújt, akik London közelébe sem mennek, csupán a Tower és a többi királyi lak honlapján keresztül szeretnék jobban megismerni a várost és uralkodóinak történelmét. A Historic Royal Palaces című weboldal 5 csodálatos londoni és London melletti királyi rezidenciát mutat be töviről hegyire, s a játékos kedvűek vagy gyermekek megvívhatják a maguk virtuális csatáit, lovagi tornáit akár még VIII. Henrikkel is.

Windsor babaházai

Londontól karnyújtásnyira, a Temze partján áll a méltóságos öreg windsori kastély, amelynek egyik különlegessége, hogy Hódító Vilmos óta (1080!) folyamatosan lakják, s ilyen minőségében a világ legnagyobb kastélya. Erzsébet királynő a legtöbb hétvégéjét itt tölti, s ekkor a Kerek Tornyon felvonják a brit lobogót. A monumentális épület igazi, mesébe illő várkastély tornyokkal, bástyákkal, csipkés, lőréses oromzattal és őrt álló egyenruhás katonákkal. Ahogy a londoni Buckingham Palotában, úgy itt is népszerű turisztikai attrakció a zenés őrségváltás, amely látogatók százait ejti rabul, néha akár egy órára is, amikor a királyi gárdisták belefeledkeznek a zenélésbe, s kiválasztanak egy-egy gyereket vagy sérült, beteg embert, hogy külön neki is muzsikáljanak. A vendégek első útja a velencei mozaikokkal és márványberakásokkal díszített Szent György-kápolnához, tíz uralkodó végső nyughelyéhez vezet, ahol többek közt VIII. Henrik, a lefejezett I. Ká­roly vagy Erzsébet királynő apja, VI. György fekszik. Itt talált végső nyughelyet Viktória királynő szeretett férje, Albert herceg is, aki a kastélyban halt meg 1861-ben. A kastély legnépszerűbb látnivalóját, a Mária királyné babaházát (Queen Mary’s Doll ‘s House) jótékonysági célból készítette Sir Edwin Lutyens, ezzel szeretett volna pénzt gyűjteni egy gyermekeket támogató alap részére. A csodálatos makettbirodalomban minden ezernyi apró tárgy 1:12 arányban készült, s működtethető, legyen az porszívó vagy varrógép.

A windsori kastély mintegy ezeréves történelmének egyik legtragikusabb napja éppen a királyi pár 45. házassági évfordulójára esett 1992-ben. Valószínűleg egy függönyhöz közel álló lámpa tűzvészt okozott, melynek következtében csaknem 100 szoba berendezése teljesen leégett. Öt évig tartottak a helyreállítási munkák Európa legjobb szakembereinek bevonásával. Ebben az időben nyitották meg a közönség előtt a Buckingham Palotát, s a belépőkből származó bevételek fedezték a felújítási költségek (mintegy 38 millió font) jelentős részét. Azóta újra eredeti pompájában csodálhatjuk meg a pazar tereket, köztük is a híres St. George Hallt, ahol a királynő az állami fogadásokat tartja. Az 56 méter hosszú teremben egyszerre 162 embernek tudnak megteríteni.

Célszerű windsori kirándulásunkat teljes napra tervezni, hiszen a kisváros, amely leginkább egy ékszerdobozra emlékezteti a látogatót, számtalan sétára invitál. A kastély közelében álló Windsor Guildhallban, vagyis a városházán házasodott össze 2005 áprilisában Károly herceg és Camilla Parker-Bowles. Az épület szomszédságában emelkedik a ferdeségében is takaros Crooked House, ahová érdemes beülni egy délutáni teára. Ha pedig a Temze partján szeretnénk elidőzni, választhatjuk a kellemes hajókázást, de elsétálhatunk a Temze túloldalán fekvő Etonba is, amely 1440-ben alapított magániskolájáról lett világhírű, s amelynek padjait 18 későbbi brit miniszterelnök koptatta.

Brighton fényei

Londontól másfél órányira, délre, a tengerparton fekszik az egykori csöndes halászfalu, Brighton, amely szintén koronás főknek köszönheti hírnevét. Bár neve nem a bright (= fényes) szóból származik, az üdülőparadicsom idegenforgalmi szakemberei mégis ügyesen kiaknázzák a szójáték összes lehetőségét és ragyogó ötleteket (Bright Ideas) adnak a turistáknak a város hivatalos weboldalán. Brighton jelképei a tengerparton sorakozó csíkos napozóágyak, a móló (ami tulajdonképpen két móló, mert az eredeti leégett) és a királyi pavilon (Royal Pavilion), amely „kerti lak” elnevezését azonnal meghazudtolja, mihelyt belépünk termeibe. IV. György király még aranyifjú régensherceg korában építtette a „nyaralót”, s itt élte nem túl csendes életét katolikus kedvesével, akit a brit törvények értelmében soha nem vehetett nőül. A Royal Pavilion a fényűzés és bujaság legékesebb bizonyítéka, melynek falai ha beszélni tudnának, talán még a Káma Szutrából is idéznének. Nem is érezte benne jól magát későbbi tulajdonosa, a puritánságáról és szigoráról híres Viktória királynő, aki népes családja számára sehogy sem találta kényelmesnek és lakhatónak az épületet, és hamarosan túladott rajta. Brighton városa vette meg, de a városatyák legnagyobb döbbenetére a királyi család olyannyira lecsupaszított termeket hagyott maga után, hogy még a tapétát is pótolni kellett. Amit ma látunk, az a hajdani pompa hű másolata a mesés keletet utánzó motívumokkal. A kívülről indiai jegyeket magán viselő épület enteriőrje már a kínai ízlésvilágot utánozza, s mindezt megfűszerezi egy csipetnyi egyiptomival is. S bár néhol már kifejezetten tömény ez a stílushalmozás, mégis azt érezzük, igazi fejedelmi nyaralóban járunk. A lenyűgöző bankett-terem magas kupoláját például hatalmas banánfalevelek díszítik, a világításért lótuszvirágok a felelősek, amelyeket szárnyas sárkányok tartanak. György korában a fogadások számtalan fogást tartalmaztak, s kora estétől hajnalig tartottak, amikor is el lehetett vonulni a minden luxussal felszerelt szeparékba, vagy a zongorateremben lehetett folytatni a táncot, mulatozást.

Látványosságain kívül a Brightonba érkezőt leginkább a város atmoszférája fogja meg: a tenger illatát még az óvárosi részben is érezzük, mindenfelé elkísér a sirályok vijjogása, és a szűk, zegzugos utcákon, galériák, kocsmák, extravagáns boltok, butikok közt rengeteg diákkal találkozunk, akik a világ minden pontjáról érkeznek az angol nyelviskolákba. Senki nem lepődik meg az azonos nemű párokon sem, a város büszkén vállalja meleg közösségét, külön honlapot is üzemeltet számukra.

Vajk Brigitta

(Munkatársunk útját a VisitBritain támogatta)

Hasznos linkek

www.visitlondon.com
www.hrp.org.uk
www.nationalgallery.org.uk
www.royalcollection.org.uk
www.visitbrighton.com
www.brighton-hove-rpml.org.uk
www.gay.brighton.co.uk

 

Ez is érdekelheti

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.