Ünnepséggel nyit Pilsen, Európa idei kulturális fővárosa

Háromnapos nagyszabású ünnepséggel indítja programját január közepén a nyugat-csehországi Pilsen (Plzen), amely a belgiumi Mons városával együtt az Európa Kulturális Fővárosa címet viseli 2015-ben.

A programsorozat keretében az év végéig a cseh városban több mint 600 rendezvényre kerül sor. A háromnapos program január 16-án, pénteken délután kezdődik, szombaton lesz az ünnepélyes megnyitó, vasárnap pedig folytatódnak a nyitóprogramok. Az ünnepi hétvégére több tízezer látogatót várnak a városba.

A nyitóünnepség főrendezője Petr Forman, Milos Forman Oscar-díjas filmrendező fia. A nyitóprogramban mintegy 150 hazai és külföldi művész lép fel, és egyebek között megszólalnak a helyi katedrális új harangjai is. Az esti órákban a városközpontban nagyszabású fényjátékokat is rendeznek.

Mindazok, akik nem jutnak be a történelmi főtérre (námestí Republiky-Köztársaság tér), az egyes művészeti rendezvényeket, köztük David Dimitri svájci kötéltáncos produkcióját óriásképernyőkön is követni tudják. A rendezők a megnyitóra öt ilyen nagy képernyőt helyeznek el a város terein és parkjaiban.

Az év folyamán a Plzen 2015 elnevezésű programsorozat keretében egyebek között fellép a legendás Lynyrd Skynyrd amerikai rock együttes. Az érdeklődők megtekinthetnek egy nagyszabású európai dizájnkiállítást és megismerkedhetnek Jirí Trnka (1912-1969) világhírű cseh képzőművész és bábfilmes alkotásaival és életével is, aki a város szülötte.

„A tervek szerint minden nap két egymástól eltérő zsánerű rendezvény lesz – cirkusz, kiállítás, színház, zene, tánc és sok minden más” – közölte már korábban Jirí Sulzenko programigazgató.

Jirí Suchánek projektigazgató közölte, hogy a Plzen 2015 költségvetése mintegy 430 millió korona (4,8 milliárd forint). Ehhez a város 220 millióval, a cseh kulturális tárca pedig százmillióval járult hozzá, míg a régió 45 milliót adott.

A Pilsen – Európa Kulturális Fővárosa a rendszerváltás utáni Csehország legnagyobb kulturális programsorozata. Az ünnepélyes megnyitón Bohuslav Sobotka miniszterelnök, valamint a cseh politikai és társadalmi élet számos ismert személyisége is részt vesz.

További információ: http://www.plzen2015.cz/

Forrás: MTI

Ez is érdekelheti

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.