Ültess fát az Azori-szigeteken

Egy új utazási iroda azt szeretné, hogy az utazók ne csak csodálják, de óvják és fejlesszék is az Azori-szigeteken a növény- és állatvilágot, ami éppen a turizmus miatt szorul ma már védelemre.


A kormány is támogatja az Azori-szigeteken elindított kezdeményezést
Fotó: pixabay.com

A 21 éves Duarte Silveira és kollégája, Igor Silveira 2018-ban alapították meg az Azooree utazási irodát, ami több szigetre szervez kirándulásokat. Mivel egyre többen hívei az aktív turizmusnak, úgy döntöttek, nemcsak a hegymászás, túrázás és a különféle sportolási lehetőségek szerepelnek majd utazási csomagjaikban, de akár még az ásás is. Céljuk, hogy a természetet pozitívan alakítsák át, ami igencsak ráfér a turistáktól bizonyos időszakokban hemzsegő népszerű üdülőhelyre.

Tapasztalatok szerint a turisták legtöbbje némi szakértő irányítás mellett szívesen fog bele a faültetésbe, még azok is, akik csak lazulni jöttek volna eredetileg. Ezzel az akcióval alkotó részesei lehetnek ugyanis a fenntartható turizmusnak. Idén száz új facsemete növekedik már a szigeten.

Természetesen az évente elültetett pár száz fa nem változtatja meg a világot, hiszen ennek sokszorosát vágják itt ki az ipartelepítések vagy útépítések során – tette hozzá Duarte Silveira. De akik a nyaralás után hazatérnek, örökre emlékezni fognak erre az akcióra, és a sziget sorsára. Ám nem csak a turistáknak kell tudniuk a fenyegető klímaváltozásról, a portugál kormány és az sziget önkormányzata azt is szeretné elérni, hogy a helyi lakosok is többet tudjanak a projektről.

Ez is érdekelheti
Hozzászólok

E-mail címe nem kerül nyilvánosságra.