Új roaming-szabályozás az EU-ban

Nem kell többé a külföldön történő internet és roaming használat után fizetett óriási telefonszámláktól tartani, új szabályozás lépett ugyanis érvénybe az Európai Unió területén.

Nem kell többé a külföldön történő internet és roaming használat után fizetett óriási telefonszámláktól tartani, új szabályozás lépett ugyanis érvénybe az Európai Unió területén.

Az új előírások értelmében a felhasználókat automatikusan kizárja a rendszer, amennyiben külföldi telefon, vagy egyéb mobil eszközön keresztül használt internet számlájuk eléri az 50 eurót. Ezzel a lépéssel az úgynevezett „számla-sokk” jelenségnek kívánnak gátat vetni, azaz meg akarják óvni az unió polgárait a külföldi telefonhasználat után kézhez kapott, horribilis összegű számláktól. A felhasználó automatikus figyelmeztetést kap, mikor a keret 80 százalékát eléri, így a beszélgetésekbe belefeledkezőknek sincs miért aggódnia. Természetesen az 50 eurós limit csak az alapértelmezett szint, utazás előtt ettől eltérő összegről is megállapodhatunk mobilszolgáltatónkkal.

Az új szabályozást az egyre szélesebb spektrumon mozgó, legújabb generációs szolgáltatások tették szükségessé, egyre szaporodtak ugyanis a tájékozatlanság miatt elképesztő számlákkal szembesülő utazók esetei. Egy német férfi például nem kevesebb, mint 46 ezer eurós számlát kapott kézhez, miután Franciaországban filmet töltött le, de a zeneletöltésből, egyéb multimédiás szolgáltatásokból adódó esetek is egyre jellemzőbbek. A szolgáltatót nem csak a limit beállítására, de az adott EU országban érvényes adatforgalmi díjak automatikus megküldésére is kötelezi a törvény. Emellett a maximális tarifák is csökkennek, a percdíj legfeljebb 39 cent, a hívásfogadás percdíja pedig 15 cent lehet csupán.

 

Ez is érdekelheti

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.