Új nevet kap a szkopjei repülőtér

A macedón-görög névvita elsimítására Macedónia átnevezi a szkopjei Nagy Sándor repülőteret, és más hasonló engedményekre is hajlandó. Ugyanakkor még Macedónia új nevéről még nem született konszenzusos javaslat.

Zoran Zaev macedón kormányfő kijelentette: görög kollégájával, Alekszisz Ciprasszal azt a célt tűzték ki, hogy igyekeznek mielőbb rendezni a több mint huszonöt éve fennálló vitás kérdéseket a két ország között. Ennek keretében a macedón-szerb határt a macedón-görög határral összekötő autópályát is átnevezik, utóbbi esetében az eddigi Nagy Sándor elnevezést Barátságra cserélik, a repülőtér új nevéről egyelőre nincs hír. A macedón miniszterelnök szerint amint rendeződik a névvita, megnyílik az út Szkopje euroatlanti integrációja előtt. Nagyobb probléma, hogy egyelőre nincs megállapodás Macedónia új nevéről.

Macedónia 1991-ben lett független Jugoszláviától, de Görögország már akkor kifogásolta, hogy a Macedón Köztársaság nevet akarja viselni. Az ország most a nemzetközi dokumentumokban a Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság nevet viseli, az alkotmányában meghatározott nevében azonban nem szerepel a Jugoszláviára való utalás. A névvita miatt Macedónia európai uniós és NATO-integrációja is késlekedik.  Macedónia 2005 óta uniós tagjelölt, a NATO pedig 2008-ban hívta volna meg tagjai közé. A felek reményüket fejezték ki, hogy a névvitát még 2018-ban sikerül rendezniük.

Forrás: MTI

Ez is érdekelheti

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.