Túrák az USA nyugati partján

Az Egyesült Államok nemzeti parkjai télen talán zordabb arcukat mutatják, de természeti látnivalóik ebben az évszakban is lélegzetelállítóak. Most Kalifornia, Nevada és Arizona legszebb parkjait mutatjuk be.

Az Egyesült Államok nemzeti parkjai télen talán zordabb arcukat mutatják, de természeti látnivalóik ebben az évszakban is lélegzetelállítóak – ráadásul ekkor elkerülhetjük a nyári turistaözönt. Most Kalifornia, Nevada és Arizona legszebb parkjait mutatjuk be.

Ha a rajzfilmekből ismert, a piknikezők uzsonnáját elemelő Maci Lacival nem is, valódi medvével könnyen találkozhatunk a Yosemite Nemzeti Parkban. A Kalifornia keleti részén, San Franciscótól hozzávetőleg 300, Los Angelestől pedig 500 kilométerre fekvő park hatalmas területének csak kisebb részét foglalják el az épületek, szálláshelyek és kijelölt útvonalak, nagyobb része háborítatlan vadon, ahonnan a medvék ennivalót keresve gyakran átmerészkednek az emberek által látogatott területekre.

A parkban több tábla is jelzi a „medveveszélyt”, a fogadóépület recepcióján elhelyezett képernyőn pedig folyamatosan fut egy felvétel arról, amint egy medve a résnyire nyitva hagyott ablakon át épp kifoszt egy parkoló autót. Nem tanácsos tehát semmilyen ételt elöl hagyni, de ha nem akarunk mindent magunkkal vinni, a parkolóban található, lakattal zárható ládában helyezhetjük biztonságba az ellátmányunkat.

Mamutfenyők árnyékában

A Yosemite – a Yellowstone Nemzeti Park után – az USA második legrégebben alapított nemzeti parkja (1890-ben hozták létre), több mint 3000 négyzetkilométeres területen fekszik és tengerszint feletti magassága 610 és 4000 méter között változik. Élővilága igen változatos, legfőbb látványosságai közé tartoznak a mamutfenyő-ligetek (Mariposa Grove, Tuolumne Grove és Merced Grove), ahol megismerkedhetünk a világ leghatalmasabb, akár több ezer éves fáival. A parkban található legnagyobb mamutfenyő, a több mint 60 méter magas Giant Grizzly például már „betöltötte” a 2700 évet.

A park másik névjegye az El Captain szikla, mely a világ legnagyobb egyetlen darabból álló gránittömbje, magassága megközelíti az ezerháromszáz métert. A sziklamászók kedvelt célpontja, hiszen adottságai igazi kihívást jelentenek.

A park központjának és legforgalmasabb területének számító Yosemite Valley viszont nem csak a sziklamászók kedvenc helye, hiszen gyönyörű vízeséseivel, kőszirtjeivel és szokatlan alakú szikláival igazi földi paradicsom minden ide látogató számára. A Mirror Lake vizében tükröződő Tenaya Canyon is felejthetetlen látványt nyújt – akár télen is.

Vadonprogramok kísérővel

A túrázáson, a sétán, illetve a naplemente és napfelkelte megtekintésén kívül ezernyi programmal várnak a park őrei és szakavatott vezetői, a rangerek. A szervezett programok között szerepel a madárles, halászat, vezetett túra, lovaglás, sziklamászás és vízi sportok is, a fotósoknak pedig tematikus túrákat szerveznek az itt dolgozók, ahol a látogatóknak lehetőségük nyílik arra, hogy a legkedvezőbb napszakokban, a legszebb fényviszonyok mellett és a legjobb szögből kapják lencsevégre a park látványosságait.

A Yosemite az év minden napján nyitva tart. Foglalás a parkba való bejutáshoz nem szükséges, csak abban az esetben, ha az éjszakát is a nemzeti park területén szeretnénk eltölteni. A belépő 20 dollár személyautónként, mely magában foglalja az autóban utazó személyek hét napon keresztül korlátlan ki- és belépésre jogosító jegyeit is.

 

 

Vágyjunk akár sátorozásra vagy egy hotel luxusszobájába hosszú erdei sétánk után, a Yosemite szálláshelyeiben biztosan nem fogunk csalódni. A közel 30 szálláslehetőség közül választhatjuk a 123 szobával, medencével, teniszpályával rendelkező Ahwahnee Hotelt, ahol 439 dollártól kínálnak szobát két személyre.

Ha azonban természet közeli élményre vágyunk vagy a pénztárcánkat szeretnénk kímélni, válasszuk inkább a Curry Village (vagy Camp Curry) faházait, illetve téliesített sátrait, ahol 90 és 175 dollár közötti áron kapunk szobát két főre, attól függően, hogy ragaszkodunk-e saját fürdőszobához vagy megelégszünk egy közös helyiséggel is.

A szobák felszereltsége ugyan meglehetősen szegényes, hiszen a két ágyon kívül nem sok minden található a szobában, de egy fárasztó túra után ez is megfelelő lehet. A szállást javasolt előre foglalni, főképp a nyári főszezonban, de a karácsonyi-szilveszteri időszakban is ajánlatos előre gondoskodni a szobákról.

Úton a Halálvölgybe

A Kalifornia és Nevada határán található Death Valley (Halálvölgy) Nemzeti Park nevéhez hűen baljós, szinte földöntúlinak tűnő tájakkal fogadja az ide látogatókat. A Death Valley az USA legforróbb, legszárazabb nemzeti parkja és itt található az ország legalacsonyabb pontja, Badwater is, mely a tengerszint alatt, 86 méteres „mélységben” fekszik. Ez a terület leginkább egy sóval borított síkságra hasonlít, ahol az esőzések után ideiglenes tavak alakulnak ki.

A Death Valley park hatalmas területen, több mint 13 ezer négyzetkilométeren fekszik. Útvonalai mentén homokdűnék, hósapkás hegyek és óriási területeken húzódó kőtengerek váltják egymást. Az Artist’s Drive elnevezésű útvonalon végigautózva festői vulkanikus és üledékes hegyek között haladhatunk el, melyek a késő délutáni időszakban kiváló fotótémát biztosítanak. A 14,4 kilométer hosszú út egyirányú, és csakis a 7,6 méternél rövidebb autók számára járható.

A Devil’s Golf Course egy sókristályokkal borított mező, amely az útról nézve csupán egy átlagos, egyenetlen talajú, kopár területnek tűnik, ám közelebb érve feltűnnek az ég felé meredő, akár 50 centiméteres magasságot is elérő sókristály-képződmények. A terület ezekről kapta a nevét is, hiszen annyira hihetetlenül csipkézett, hogy „csak az ördög tud játszani ilyen egyenetlen golfpályán”. Itt az út kövezetlen, és eső után gyakran le is zárják, ezért tanácsos indulás előtt érdeklődni az időjárási és közlekedési viszonyokról.

A Dante’s Peak a Badwater fölé emelkedő hegy csúcsa, ahonnan lélegzetelállító kilátás nyílik az egész völgyre. Száraz időben akár 50-100 kilométerre is el lehet innen látni. Télen már érdemes rétegesen öltözni, hiszen a hőmérséklet itt 10-15 fokkal alacsonyabb, mint a völgyben, de ez természetes 1700 méteres magasságban.

A közelben található homokdűnék is a völgy egyik legvonzóbb látványosságai közé tartoznak. A legszebbek napkelte és napnyugta idején, amikor az árnyékoknak köszönhetően formájuk jobban megmutatkozik. Számos film helyszíne vagy főszereplője volt már a Death Valley talán legismertebb része, a Zabriskie Point, amely üledékes képződményeivel leginkább egy holdbéli tájra hasonlít.

A park szervezett programjai elég széles skálán mozognak: sziklamászás, hegyi biciklizés, kempingezés, túrázás, séták, továbbá november és március között a parkőrök prezentációk segítségével mutatják be a területet, a park vadjait, növényeit, élővilágát. A Death Valley is egész évben nyitva tart, a belépőjegyek ára és érvényessége megegyezik a Yosemite parkéval. Az információs pontok és fogadóépületek általában 9 és 17 óra között tartanak nyitva. Death Valleyben is javasolt előre lefoglalni szállásunkat, választási lehetőség itt is akad bőven. Sátorhelyért 15 dollár körüli összeget kérnek, míg egy motelszobát már 79 dollártól kaphatunk egy éjszakára.

Vadászgépek és csörgőkígyók

Érdemes teletankolni járművünket, mielőtt nekivágunk az esetenként a Death Valley-nél is kietlenebb – épp ezért fenséges és egyedülálló – Mohave-sivatagnak. A Kalifornia déli részén található Mohave Természetvédelmi Területet átszelő utak mentén ugyanis nem túl gyakran találunk benzinkutat. A hivatalos turistainformációk arra is figyelmeztetnek, hogy ha lehetséges, inkább maradjunk a betonutakon, de ha mégis a turisták körében egyre népszerűbb földutakat választjuk autós túránkhoz, lehetőleg 4×4 járművel induljunk el.

A Los Angelestől 340 kilométerre fekvő természetvédelmi terület ismertetőjegyei a vulkáni eredetű hegyek, a sivatagi dűnék, a kanyonok, az akár embermagasságúra is megnövő kaktuszok és a jellegzetes alakjuk miatt a terület egyik szimbólumává vált sivatagi jukka fák (joshua tree). Az útikönyvek általában nem felejtik el megemlíteni azt sem, hogy az óvatlan sivatagi túrázó csörgőkígyókkal is könnyen összefuthat a területen.

A hegyek-dombok között kanyargó autóutak az egyenes területekre kiérve egy-két órás, zavartalan autózást ígérnek, a kormányt hosszú ideig meg sem kell mozdítani, forgalomra pedig szinte egyáltalán nem kell számítani. A teljes békét csak a közeli katonai bázisokról érkező vadászgépek sivatagi gyakorlatozása zavarhatja meg, amint nagy robajjal elhúznak a fejünk felett.

Két kiépített túraútvonal is található a természetvédelmi területen belül: az egyik útvonal 3,2 kilométer hosszú és az 1715 méter magasan fekvő Teutonia csúcshoz vezet. A másik 12,8 kilométeres, a Mid Hills kempinget és a lyukakkal megszórt sziklafelületeiről ismert, vulkanikus eredetű Hole-in-the-Wall kanyont köti össze. Ezen a környéken sokan túráznak, piknikeznek és kempingeznek, a sziklamászás viszont nem ajánlott, mert a sziklák igencsak lazák és törékenyek.

Homokdűnék labirintusában

A Mohave híres természeti képződménye a Kelso dűnerendszer, amelynek egyedülálló vonulatai 182 méterrel a sivatag szintje felett emelkednek. A dűnéket a délkeleti szélnek köszönhetjük, mely a Mohave folyótól hordja ide az üledékhomokot. A kopár vidéket meg-megszakító homokdűnék kihagyhatatlan látnivalónak számítanak. Autónkat hátrahagyva mindenképp gyalogosan közelítsük meg a dűnéket, amelyek között akár órákat is eltölthetünk – vizet mindenképpen érdemes magunkkal vinnünk még télen is.  A további látnivalók közé tartozik a Mitchell Caverns – egy mészkőképződmény, amely kis, változatos formájú barlangokból áll. A barlangokat csakis vezetővel lehet látogatni, a vezetett túra nagyjából másfél órát vesz igénybe.

A Mohave Természetvédelmi Terület, az év minden napján ingyenesen látogatható. A kempingezők paradicsoma, kempingek és lakókocsi-parkolók tömkelegével találkozhatunk úton-útfélen. Itt egy sátorhelyet már 12 dollár körül megkaphatunk.

A kanyonok királynője

Az Egyesült Államok egyik legszebb természeti látványosságáról, illetve az azt magában foglaló nemzeti parkról talán már mindenki hallott. A Grand Canyon Nemzeti Parkot, amely Északnyugat-Arizonából közel 5000 négyzetkilométeres területet foglal el, 1906-ban alapították. A Las Vegastól 450 kilométerre, Los Angelestől pedig 740 kilométerre található, lélegzetelállítóan gyönyörű kanyon 446 kilométer hosszan fogja hatalmas sziklafalai közé néhol közel 1500 méteres mélységben haladó Colorado folyót.

A park területén két útvonal található, a South Rim (Déli Szegély) és a North Rim (Északi Szegély) mentén. A Déli Szegélyen haladva érintjük Grand Canyon Village települést, Hermits Rest Roadot és a Desert View Drive-ot. Az ide érkező sok millió látogató nagy része a Déli Szegélyt választja, a téli hónapokban a nehezen megközelíthető Északi Szegélyt az időjárás miatt le kell zárni.

A Grand Canyon alján található a Phantom Ranch szálláshely, amely a kalandvágyó túrázók és mászók legismertebb célpontja. A turistainformációk szerint lefelé egy nap alatt teljesíthető a táv, amelyet gyalog vagy öszvérháton is megtehetünk. Tanácsos szállást és étkezést előre foglalni.

Kedvező kilátások

Kihagyhatatlan program a Grand Canyon kilátópontjainak végigjárása, főként napkelte és napnyugta idején. A kilátókat betonút köti össze, de ha nem szeretnénk autóba ülni, akár gyalog vagy a parkon belül közlekedő kisbusszal is eljuthatunk a kanyon szélén elhelyezkedő kilátókhoz.

A perem mentén, illetve a kilátópontok többségénél nem helyeztek el korlátokat vagy kerítéseket, ezért nem ajánlott közvetlenül a szakadék szélére sétálni, amely – főképp a szeles téli hónapokban – életveszélyes is lehet.

Az egyik legismertebb kilátópont a Hopi House, amely a hopi indiánok segítségével, pueblo stílusban épült 1905-ben. A házban ma ajándékbolt működik, melyben az indiánok által kézzel készített cserépárut, ruhát, ajándékokat lehet megvásárolni.

A legújabb kilátópontot tavaly nyitották meg: a Skywalk nevű építményből egy, a kanyon fölé nyúló, U alakú, üvegpadlójú folyosón lehet kisétálni az 1200 méteres mélység fölé. A Hualapai indián rezervátum területén felépült és a törzs által működtetett kilátóba elég borsos áron lehet bejutni, az indián területre szóló 30 dolláros belépőn felül újabb 30 dollárba kerül, hogy végigsétálhassunk az üvegpadlójú folyosón.

Az igazán kalandvágyók helikopterrel is berepülhetnek a kanyonba és felülről csodálhatják meg a rengeteg színben pompázó sziklafalakat, illetve a mélyben meg-megcsillanó folyót. A legtöbb helikopterjárat Las Vegasból indul, a fedélzeten pedig a pilóta információkkal látja el az utasokat a kanyon kialakulásáról, történetéről.
 
A nyitva tartás a park egyes részein változó, ezért érdemes előre megtervezni utunkat, és szállást is foglalni, mielőtt elindulunk. A South Rim egész évben látogatható, a North Rim október közepétől nagyjából májusig le van zárva a rossz időjárási viszonyok miatt. A belépőjegyek ára 20 dollár, ezért egy személyautó, illetve a benne utazók hét napon keresztül korlátlan be- és kilépésre jogosultak.

A Grand Canyon Nemzeti Parkban nyáron kempingezhetünk is (a Mather Campgroundon 15 dollárért, a Trailer Village RV Parkban 24 dollárért), vagy ha kényelmesebb éjszakára vágyunk, akkor megszállhatunk a Grand Canyon Nemzeti Park legnagyobb szálláshelyén, a Yavapai Lodge-ban is. A szálloda 198 szobájából biztosan megtaláljuk a számunkra megfelelőt 102 és 153 dollár közötti áron.

Szöveg: Gricz Mónika
Fotók: Fincziczki Béla

Hasznos linkek:

A www.nps.gov oldalon a nemzeti parkokat felügyelő hatóság praktikus interaktív térképen ábrázolja az ország összes parkját, amelyek államonként kereshetőek. Itt a belépőjegyeken, nyitvatartási időkön kívül számos más hasznos információt is megtalálunk a kiválasztott területekről.

A www.nationalparkreservations.com oldalon több nemzeti park, többek között a Yosemite és a Grand Canyon területén működő szálláshelyek közül válogathatnak. Ugyanezen az oldalon számos fotógalériát találunk az egyes parkok, illetve természetvédelmi területek legszebb képződményeiről és látványosságairól.

A www.americansouthwest.net a délnyugati államok természetvédelmi területein, nemzeti parkjain kívül a legszebb tengerpartokról, autós túraútvonalakról, állat- és növényvilágról is széles körű információkat közöl. Szintén találunk itt egy interaktív szálláshelytérképet, amelynek segítségével könnyedén kiválaszthatjuk és le is foglalhatjuk szállodaszobánkat.

 

Ez is érdekelheti

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.