Trento a legélhetőbb város Olaszországban

Az észak-olasz Trentino-Alto Adige régió székhelye, Trento városa kapta meg az idén a legélhetőbb olasz város címét Bolzano és Bologna előtt, a legutolsó Nápoly lett.

Az évente megismételt felmérés az itáliai városok mindennapi életének minőségét méri fel. Figyelembe veszi többek közt a környezetvédelmet, a közbiztonságot, az adott városban élők iskolai végzettségét, a lakosoknak kínált szabadidős lehetőségeket, valamint az éttermek és játszóterek számát.

Az IlSole24Ore gazdasági napilapban megjelent eredmények szerint a városok versenyét a 115 ezer lakosú Trento nyerte. Az első tíz helyen többnyire északolasz városok sorakoznak: Trento mögött Bolzano, Bologna, Belluno, Siena, Ravenna, Firenze, Macerata, Aosta és Milánó.

A tavaly második helyen álló Siena az ötödikre esett vissza, a legélhetőbb közép-olaszországi várossá vált Macerata, Marche tartományban, amely tavaly még huszonkilencedik volt.

Az utolsók között kizárólag déli városok szerepelnek: a szicíliai Caltanisetta és Catania, a calabriai Vibo Valentia, a campaniai Caserta, a pugliai Taranto, Reggio Calabria, a szicíliai Palermo és végül Nápoly.

Ami viszont a közbiztonságot illeti, a felmérés szerint még Nápolynál is rosszabbul teljesített Torino. „Ez lehetetlen” – tiltakozott Piero Fassino torinói polgármester, aki szerint az, hogy Torinóban lopás, rablás miatt több feljelentést tesznek mint Nápolyban, nem a nagyobb bűnözést jelzi, sőt, ellenkezőleg: azt mutatja, hogy Nápoly lakosai nem fordulnak a hatóságokhoz.

Forrás: MTI

Ez is érdekelheti

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.