Törzsutas programmal bővülhet a West-Balaton kártya

A bevezetése óta eltelt idő alapján sikeres volt a közös térségi kedvezménykártya elindítása a nyugat-balatoni régióban. A fejlesztések ráadásul tovább folytatódnak, nemcsak újabb települések csatlakoznak a West-Balaton kártyához, de a plasztiklap birtokosainak minél gyakoribb kártyahasználatát is jutalmazzák majd.

A bevezetése óta eltelt idő alapján sikeres volt a közös térségi kedvezménykártya elindítása a nyugat-balatoni régióban. A fejlesztések ráadásul tovább folytatódnak, nemcsak újabb települések csatlakoznak a West-Balaton kártyához, de a plasztiklap birtokosainak minél gyakoribb kártyahasználatát is jutalmazzák majd.

Egy év telt el az ingyenes West-Balaton kártya bevezetése óta. Az elmúlt időszakban nemcsak a kártyahasználók, de az elfogadóhelyek száma is jelentősen bővült, így mostanra több mint 90 turisztikai szolgáltató fogadja el a plasztiklapot. A Nyugat-Balaton régióban, így Keszthelyen, Gyenesdiáson, Vonyarcvashegyen, Balatongyörökön, Hévízen, Zalaszentgróton, Kehidakustányban, Zalaszentlászlón, Balatonszentgyörgyön, Reziben és a zalaegerszegi Aquacityben vehető igénybe  a kedvezmények széles köre . A kártya használatával jellemzően 10-25 százalék a kedvezmény, de akár a fizetendő összeg felét is meg lehet spórolni: lehet vele a térség legtöbb múzeumába belépőt vásárolni, a túrákhoz biciklit vagy csónakot bérelni, wellness szolgáltatásokat igénybe venni, számos étterem és csárda étlapját végig enni és inni, sőt, a nyugat-balatoni strandok és gyógyfürdők esetében is jól jöhet. A West-Balaton kártyát ráadásul díjmentesen lehet igényelni a helyi Tourinform irodákban azoknak, akik legalább 3 éjszakát töltenek a térségben, és ezt a szálláshely is igazolja.
Az első települési kártya 2002-ben Keszthelyen került kiadásra. Ezt követően számuk folyamatosan gyarapodott, és bár idővel különböző „fejlettségi szintet” értek el, ettől függetlenül minden településen hasonló volt a kártya által biztosított kedvezmények köre. Tavaly viszont négy Balaton-parti település Balatongyörök, Gyenesdiás, Keszthely és Vonyarcvashegy úgy döntött, hogy közös név, a West-Balaton kártya alatt egyesíti az előnyöket. A pályázati támogatás segítségével megvalósult projekt eredményeképpen új elektronikus kártya került bevezetésre, ehhez többnyelvű, a szolgáltatók mellett a térség szinte összes fontos attrakcióját bemutató kedvezményfüzet is tartozik. A tervek szerint hamarosan Hévíz és Zalakaros is csatlakozik a rendszerhez, jelentősen bővül az elfogadóhelyek száma, és a kártyához kapcsolódóan tervezik egy törzsutas kedvezményrendszer kidolgozását is. A pályázat eredményeképpen a legtöbb szolgáltató elektronikus leolvasó eszközt is kap, az így kapott statisztikák pedig majd nagyban segítik a turisztikai szakembereket a térséggel kapcsolatos jövőbeni fejlesztésekben.
Többek között ez alapján bővülhet majd újabb állomásokkal a kártyás összefogást is kezdeményező négy település által tavaly útjára indított térségi buszjárat. Ennek útvonala olyan turisztikai attrakciókat érint, amelyek a menetrendszerinti járatokkal nem vagy csak nehezen voltak elérhetőek. A turistabusz tavaly heti négy alakalommal indult útjára, így körjárat közlekedett a Kis-Balatonhoz, a Keszthelyi-hegységbe, Badacsony környékére, és egy pedig a Herend-Tihany útvonalon szállította a turistákat. A térségi pályázat keretében idén várhatóan két járat közlekedhet majd: egy „fürdőjárat” a Balaton irányából a gyógyfürdők felé, és egy „városnéző járat”, amely a kistelepülések irányából a nagyobbak, így Keszthely és Hévíz felé invitálja a turistákat, városnézés, múzeumlátogatás céljából.
A közös kedvezményrendszerre építve indulhat el hamarosan a nyugat-balatoni térségben egy közös kerékpárkölcsönző hálózat is. Hévíz és Zalakaros már néhány éve működtet ilyen rendszert, de az együttműködés kibővül a négy Balaton-parti település kölcsönző állomásaival is. A kölcsönzés a sok helyen már bevált „felveszem-leadom” rendszerben működik majd, így a kezdők is bátrabban vállalhatnak akár hosszabb „egyirányú” túrákat is.  A West-Balaton kártya kedvezményrendszere természetesen a kölcsönzésre is kiterjed majd, de nemcsak a kerékpárokat, hanem a túravezetést is kedvezményesen lehet majd igénybe venni a turistáknak.

Ez is érdekelheti

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.