Tokió a gasztronómia fővárosa

Tokió lett a gasztronómia fővárosa, miután a Michelin-kalauz 2010-es kiadványában a japán főváros 11 éttermét jutalmazta a maximálisan adható három csillaggal.

Tokió lett a gasztronómia fővárosa, miután a Michelin-kalauz 2010-es kiadványában a japán főváros 11 éttermét jutalmazta a maximálisan adható három csillaggal. Az eddig legjobbnak számító Párizsban „csak” tíz háromcsillagos étterem található.

A Tokióról szóló legújabb kiadásában az egyik legnevesebb éttermi kalauz összesen 261 csillagot osztott ki – 34-gyel többet, mint tavaly – a nagyváros 160 ezer étterme közül 197-nek. A 11 háromcsillagos mellett idén már (a tavalyi 36 után) 42 kétcsillagos és (a tavalyi 128 után) 144 egycsillagos étterem is található a japán fővárosban.

„Megelőzve Párizst, Tokió egyértelműen a gasztronómia fővárosa 261 csillagával és a világon a legtöbb háromcsillagos éttermével. De nem szabad elfelejteni, hogy a városban annyi étterem van, mint Franciaországban összesen” – hangsúlyozta kedden Jean-Luc Naret, a Michelin-kalauz igazgatója a France Info francia hírrádióban.

Szerinte már egy ideje számítani lehetett arra, hogy a háromcsillagos éttermek száma meg fogja haladni a 32 millió lakosú Tokióban a párizsi arányokat. A tokiói 160 ezerrel szemben a francia fővárosban ugyanis csak 40 ezer hely közül lehet választani.

A csillaggal jutalmazott tokiói éttermek kétharmada japán konyhát kínál, a többiek elsősorban francia, kínai, olasz és spanyol jellegűek.

Annak ellenére, hogy a fővárosok csatájában Tokió győzött, az országokat illetően továbbra is Franciaország áll az élen 25 háromcsillagos éttermével, szemben Japánnal, ahol a fővároson kívül csak hét 3-csillagos éttermet találni.

Nazaret elmondta, hogy a tokiói ételellenőreik mindannyian japánok, akik a kevésbé ismert helyeket is meglátogatták. Összeállításuk szerint így a legjobb szusibár egy tokiói metrókijárat mellett egy elfüggönyözött pultnál található, ahol a világ legjobb japán konyháját lehet megkóstolni.

A tokiói háromcsillagos éttermek közé idén bekerült három új – az Esaki, a Sushi Saito és a Yukimura – mind japán ételt kínál. A Hamadaya nevű hely egy csillagot veszített a tavalyi besoroláshoz képest. A további nyolc élvonalbeli étterem közül, amelyek három éve őrzik csillagjaikat, három francia konyhát kínál.

 

Ez is érdekelheti

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.