Színek és ízek Szlovéniában

Ha létezik szerelem első látásra, annak a Szlovéniába utazó biztosan áldozatául esik. Négynapos országjárásunk és -kóstolásunk során a vonzalom tovább erősödött, csalódnunk a kritikus énünket előszedve sem sikerült.

Szlovéniát akár a meglepetések országának is hívhatjuk, hiszen kis területére (az ország nagysága mindössze 20 000 négyzetkilométer) magas hegyekből, zöldellő dombokból, izgalmas szurdokokból és tengerpartból is jut egy kevés. Valóban úgy van, ahogy az útikönyvek és a katalógusok is említik: az ország összeköti a hegyeket és a tengert, az erdőket és a vizet, a mezőket és a szőlőket, a minket körülvevő táj óráról órára változik. Néha kicsit osztrák, néha inkább olasz, máskor meg tagadhatatlanul „adriás”. Könnyű megszervezni, hogy egyik nap egy izgalmas szurdoktúrán vegyünk részt a kristálytiszta és jéghideg vizű patakok mentén, másnap a tengerparton sütkérezzünk, harmadnap pedig a nagyváros nyüzsgését élvezzük.

Tapasztalatunk szerint az ország jó úton jár afelé, hogy a gasztroturisták kedvelt úti céljává (is) váljon. A szlovén vendéglátásban hasonló forradalom zajlik, mint hazánkban, a hangsúlyos hagyományok mellett egyre több remek étterem mutatja meg magát országszerte. A kínálatban a tradicionális ételek és a tengeri vonulat (vagyis a friss halak és a tenger gyümölcsei) különösen erős.

 

Kóstold meg Ljubljanát!

A fővárost kettészelő Ljubljanice folyó két partja maga a gasztronómiai paradicsom, egymást érik az éttermek, a teraszokon előszezonban is nagy a nyüzsgés. A tendenciát mi sem mutatja jobban, mint hogy a kisvárosok barátságosságát a nagyváros lehetőségeivel vegyítő, tagadhatatlanul mediterrán hangulatú fővárosban a városnéző séták mellett kulináris túrákat is indítanak „Kóstold meg Ljubljanát!” címmel. Vezetőnk az ételek mellett a város történelméről és nevezetességeiről is beszél, az éttermek között sétálva elhaladunk a fontosabb nevezetességek mellett, így válik különösen élvezetes kalanddá a város felfedezése.

 

A program során öt különböző stílusú étteremben öt különböző ételt kínálnak a hozzájuk passzoló itallal. Kóstolóról szó sem lehet, az adagok annak ellenére rendre elfogynak, hogy a közel 4 órás programot a négyfogásos ebéd és az ötfogásos vacsoránk közé szervezték. Az első állomás a Klobasarna nevű talponállóba vezetett, ahol a híres és eredetvédett Kranj kolbászt kóstoltuk mustárral és friss kenyérrel. Bor adta hozzá a kísérőt, éppúgy, mint az első szlovén könyv írójának kedvenc életéről (Gostilna pri Trubarjevi Mami) elnevezett, ódon épületben kialakított étteremben, ahol főtt-füstölt marhanyelvet szolgáltak fel almával és rukolával. A vidám graffitikkel telefirkált óvárosban sétálva sikerült helyet csinálni a következő, pirított burgonyából álló és sörrel kísért fogásnak. A negyedik, meglehetősen modern helyszínen legnagyobb meglepetésünkre az előző burgonyaétel érkezett rántott csirkecomb kíséretében, s hogy teljes legyen a vasárnapi hangulat, az utolsó helyszínen a szlovének híres kalácsa, a diós és kakukkfüves potica zárta a sort. A rengeteg étel megemésztésében a túra legvégén gyümölcsös snapszok segítettek.

 

Bled, te csodás

Szlovénia egyetlen szigettel rendelkezik, az viszont van annyira bűbájos, hogy a műfajban meghirdetett szépségversenyen könnyen hozná a dobogót. Nem véletlen hát, hogy a szlovén úti célok rangsorában Bledé a vezető hely. Áprilisban a környező hegyek tetejét még hósapka borítja, de az erdők már zöldek, a képeslapra illő tájat virágzó fák és bokrok teszik még romantikusabbá. A hagyományos pletna csónakokkal átkelni a tavon és megszólaltatni a szigetet uraló barokk templom „kívánságharangját” egyenesen kötelező program.

 

A kötél rángatása közben csoportunk tagjai közül valaki biztosan egy remek ebédre gondolt, óhaja a sziklás oromzaton emelkedő, s a tóra csodás panorámát kínáló bledi vár (az egyik legrégebbi szlovén vár) falai között működő étteremben teljesült. A fogások között a legemlékezetesebb, a mi krémesünkre emlékeztető kremsnita szintén eredetvédelem alatt áll, s mindezzel együtt nagyon finom, könnyű nyári édesség.

Bled környékén egyébként rengeteg az aktív programlehetőség, a közelben lévő kisebb reptér a panorámarepülésre vágyók paradicsoma. Ha itt járunk, tegyünk egy rövid kitérőt a Vintgar-szurdokba. A meredek, akár 150 méter magasra felnyúló sziklafalak közé ékelődő kanyont a patak fölé épített fajárdán lehet végigjárni.

 

Tengerpart és halfarm

A szlovén Isztria, ez az alig 47 kilométer hosszú partszakasz maga a „sós szerelem”. Lustán ásító terek, hegytetőkre épült templomok, szűk utcák, meredek lépcsők, velencei jegyeket magukon viselő házak váltják egymást, a háttérben a kéklő Adriával. Piranból a Fonda család tengeri halfarmjára hajóztunk, hogy megtudjuk, hogyan lehet félig mesterséges, félig természetes körülmények között kiváló minőségű, ízvilágban és tápanyagban is gazdag tengeri sügéreket nevelni. A halakat gondosan válogatják, kézzel táplálják, a hálókat a Pirani-öböl erre legalkalmasabb pontján helyezik el.

 

A 12 fős csoportok kisebb, a 15-50 fős csoportok nagyobb hajókkal látogatják meg a farmot, a program azonban közel sem csak erről szól. Az igazi kaland a szárazföldre visszaérve kezdődik, amikor ki-ki megpucolja, igény szerint kifilézi a saját halát, amit aztán grillen megsütnek. Munkánk gyümölcse a tengerparti piknik, a halhoz saláta, polenta és bor is jár. Méltó program a szlovéniai utazás lezárásához.

Pintér Tünde

A cikk a Business Traveller Hungary 2015/2 számában jelent meg. A magazinra előfizethet itt.

Forrás: Business Traveller Hungary

Ez is érdekelheti

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.