Sportesemények a láthatáron

A sportszeretők idén nyáron biztosan nem unatkoznak, hiszen júniusban az Európa-bajnokság, augusztusban pedig az olimpia hozza őket lázba. Aki azonban a helyszíneken szeretne drukkolni, nem árt, ha időben foglal.

A rajongók lassan megkezdhetik a visszaszámlálást, hiszen június 10-én Franciaországban megkezdődik a labdarúgó Európa-bajnokság, rá két hónapra, augusztus 5-én tartják a riói olimpia nyitó ceremóniáját. Nem csoda, ha a sportszeretők egy része nem is gondolkodik más nyaralási alternatíván, hiszen az eseményekre való kiutazás egyszerre ad lehetőséget szenvedélyük kiélésére, a helyszínek látnivalóinak, gasztronómiájának felfedezésére, mindezek mellett szórakozásra, bulizásra, közösségi élmények begyűjtésére is bőven adódik alkalom.

Az EB-ről dióhéjban

A június 10. és július 10. között megtartott futball Európa-bajnokság kuriózuma, hogy a korábbiakkal ellentétben nem 18, hanem 24 csapat mérkőzik egymással. És az már 2010 óta tudható, hogy a helyszín Franciaország lesz, ahol összesen 10 helyszínen zajlanak majd az események.

A hazai rajongók számára az is nagy szó, hogy az F-csoport 4 országa közé Magyarország is beküzdötte magát, hiszen hazánk össz-európai pályán 30 éve nem lépett porondra. A rajongók jól ismerik a menetrendet: a magyar válogatott június 14-én Bordeaux-ban Ausztria, június 18-án Marseille-ben Izland, június 22-én, Lyonban pedig Portugália ellen játszik. (Az elődöntőknek július 6-án Lyon, július 7-én Marseille ad otthont, a döntőt július 10-én a Párizs melletti Saint-Denis több mint 80 ezer férőhelyes stadionjában tartják.)

Az esemény egyetlen hivatalos jegyértékesítő felülete az EURO2016.com oldal, helyszíni jegyvásárlásra egyáltalán nem lesz lehetőség. Az 51 mérkőzésére összesen 1,8 millió belépőt értékesítettek. Az első fázis már nyáron lezárult, egymillió jegyre összesen 11 millió igénylés érkezett, ezért a szerencséseket sorsolás útján választották ki. Második körben december közepétől január közepéig lehetett belépőket igényelni, az egyes nemzetek számára meghatározott, fix keretből. A csoportmérkőzésekért a hely kategóriájától függően 25-145 eurót, a döntőért 85- 895 eurót kellett leszurkolni.

 

A mérkőzéseknek helyet adó tíz francia város stadionja:

Bordeaux, Stade de Bordeaux – 42 000 férőhely

Lens-Agglo, Stade Bollaert-Delelis – 35 000 férőhely

Lille, Stade Pierre Mauroy – 50 100 férőhely

Lyon, Stade des Lumières – 58 000 férőhely

Marseille, Stade Vélodrome – 67 000 férőhely

Nizza, Stade Allianz Riviera – 35 000 férőhely

Párizs, Parc Des Princes – 58 000 férőhely

Saint-Denis, Stade de France – 80 000 férőhely.

Saint-Etienne, Stade Geoffroy Guichard – 41 500 férőhely

Toulouse, Stadium de Toulouse – 33 000 férőhely

 

Különjáratokat indít a Wizz Air

A magyar válogatott jó szereplése egyértelművé tette, hogy rengeteg hazai szurkoló szeretné a helyszínen bíztatni a csapatot. A szerencsések már jegytulajdonosként várják a mérkőzéseket, és azt is tudják, hogyan érik el a meccs helyszínét. Franciaországnak a bátrabbak autóval is nekivágnak, repülővel pedig számos alternatíva kínálkozik. Budapest és Párizs között az Air France, a Ryanair, és a Transavia üzemeltet közvetlen járatot, Lyonba az easyJettel, Nizzába a Wizz Airrel juthatunk el, míg Debrecenből szintén a Wizz Air kínál direkt, menetrend szerinti összeköttetést Párizsba.

A lehetőségek hirtelen tovább gazdagodtak, a várható keresletre ugyanis „rárepült” a Wizz Air: decemberben jelentették be három, júniusi különjárat indítását Budapestről Franciaországba, kifejezetten azért, hogy megkönnyítsék a magyar szurkolók eljutását a csapat csoportmérkőzéseire. A légitársaság Budapestről Lyonba, Marseille-be és Bordeaux-ba indít szurkolói járatokat, amelyre a jegyek kizárólag oda-vissza útra vásárolhatók.  Az egy napon belüli kiutazás és visszatérés óriási előnye, hogy a szállás igencsak borsos költségei megspórolhatók. A gépek odafelé a délelőtti órákban, visszafelé pedig éjfél körül indulnak majd.

A különjáratok iránti érdeklődés az egyes mérkőzésekre szóló jegyek nyilvános értékesítésének megkezdésekor úgy megélénkült, hogy február közepén újabb járatok indítását jelentették be, ezzel a légitársaság mindhárom csoportmérkőzésre két-két közvetlen, oda-vissza járatot kínál Budapestről. Február végi tájékoztatásuk szerint, aki utazni akar, annak gyorsan kell lépnie, a helyek ugyanis rohamosan fogynak. A transzfert a repülőterek és a stadionok között az utasoknak egyénileg kell megszervezniük.

 

EB falut hoz létre a Neckermann

A futball őrületbe az idén a Neckermann is beszáll, az utazási iroda a magyar szurkolók számára június 17-24. között EB Falut hoz létre a franciaországi Puy St. Vincentben. „A francia település az EB hetére magyar faluvá változik, nagyjából 1500 szurkolóval, és fantasztikus fesztiválhangulattal vár mindenkit” – tájékoztatta szerkesztőségünket Szvoboda János, a NUR Neckermann Kft. cégvezetője. A faluba azokat is várják, akik ugyan nem rendelkeznek érvényes belépőjeggyel a mérkőzésekre, de szeretnék különleges hangulatban, másokkal együtt buzdítani a magyar csapatot.

A meccseket természetesen élőben, óriáskivetítőn lehet majd nyomon követni, de ezen kívül is bőven lesznek programok: reggelente 9.30-kor megszólal az EB Falu Rádió hírekkel, időjárás-jelentéssel, zenével, 10-től reggeli tornára csábítják a résztvevőket. Napközben közvetítik az ismétléseket is, de nem kell az egész napot a kivetítő előtt tölteni, hiszen a szervezők sport- és szórakoztató programokkal, közös zászlókészítéssel, szépségversennyel szórakoztatják a szurkolókat, akik akár bevásárló túrára indulhatnak, vagy kirándulások keretében fedezhetik fel Monaco, Cannes, Nizza és Provence szépségeit. Az utolsó meccsek után veszi kezdetét az esti parti, nap, mint nap más tematikával.

A programok mellett a helyszínről is érdemes szót ejteni, hiszen Puy St. Vincent a francia Alpok ölelésében, 1800 méteres magasságban fekszik, és paradicsomi hely az aktív kikapcsolódási lehetőségeket keresők számára. Az érvényes jeggyel rendelkezőket a faluból (különdíj ellenében) autóbuszok szállítják a 2-2,5 óra távolságra lévő Marseilles és Lyon stadionjaiba, ahol a magyar válogatott játszik Izland és Portugália ellen.

Az önellátásra berendezkedett, tradicionális francia apartmanházakban 3-8 fős, felszerelt apartmanok foglalhatók, a vendégek saját, kültéri medencét is használhatnak.

 

Az első dél-amerikai olimpia

Míg a londoniak nagy része 2012-ben elmenekült városából az ötkarikás játékok idejére, nagy helyismerettel rendelkező forrásunk szerint a rióiak nem akarnak majd kimaradni a buliból. Szokásuk szerint nagy szeretettel várják a külföldieket, éppoly vidáman mulatnak és szambáznak majd éjszakánként, mint máskor. Ráadásul nagyon büszkék rá, hogy Rio de Janeiro az első dél-amerikai városként adhat otthont a nagyszabású sporteseménynek, jókedvük és életigenlésük az egész olimpiai játékokra rányomja majd a bélyegét. Mindezek mellett úgynevezett „carioca” (a rióiak beceneve) házakat üzemeltetnek majd, hogy a helyi kultúrát, és az itteni, könnyed életstílust megismertessék a szurkolókkal.

A játékok négy központban zajlanak majd: a Deodoroban (atlétikai és lovas stadion, hoki és lövészcentrum), a Maracanã stadionban (futball, íjászat, röplabda), a Barraban (uszodák, teniszközpont, versenykerékpár, kézilabda),illetve a Copacabanán (strandröplabda, kajak-kenu, horgászat). Az olimpia hivatalos honlapján, a www.rio2016.com –on a helyszínekről és az itt zajló sporteseményekről egyaránt részletes információkat olvashatunk, és innen tölthetjük le az olimpia applikációját is mobil eszközökre.

 

Az olimpia a számok tükrében

  • Dátum: 2016. augusztus 5-21
  • 41 sportág, 10 500 olimpikon, 34 versenyhelyszín
  • 22 paralimpiai sportág, 4350 paralimpikon
  • 7,5 millió belépőjegy
  • Olimpiai falu: 75 hektáron 9460 szoba 17.700 ággyal
  • közel 37 milliárd brazil real (3648 milliárd forint) összköltségvetés

(forrás: tensi.hu)

 

Utazási irodával biztonságosabb

A magyar piacon gazdára találó jegyek hivatalos és kizárólagos értékesítője a Tensi Kft., az utazási iroda a magyar olimpiai csapat hivatalos utaztatója is. A jegyigénylési folyamat számukra is izgalmasan zajlott, hiszen az jóval előbb lezárult, mint ahogy az egyes sportágak kvalifikációi befejeződtek, és eseményenként változott az is, hogy az igényelt belépőknek a 90 vagy épp csak 15 százalékát kapták meg. „Szerencsére az éremesélyes sportágakra (vízilabda, vívás, judo, úszás, kajak-kenu) megfelelő számú jegyet kaptunk. A népszerű eseményekre a „szóló” jegyeink nagy része már gazdára talált, Hosszú Katinka döntőre például már csak az utazási csomagot vásárlóknak tudunk belépőt adni” – tájékoztatott Csácsi Krisztina projektfelelős.

Újdonság, hogy az érdeklődők közvetlen, átszállás nélküli charterjáratokkal is kijuthatnak Rióba, ami azért is érdekes, mert korábban még soha nem létesült közvetlen légi összeköttetés Budapest és a brazil város között. A járatokat az Austrian Airlines üzemelteti, az utasok ugyanarra az ellátásra számíthatnak, mint a menetrend szerinti járatokon. A dolog érdekessége, hogy a Tensi megelőzte az osztrák olimpiai csapatot a szervezésben, nekik így más légitársaság után kellett nézniük…

Aki a közvetlen járatot drágának tartja, menetrend szerinti járatokat is választhat, átszállással. A Tensinek az Alitalia-nál, az Air France-nál és a KLM-nél vannak lekötött helyei és kedvező árú jegyei. Az egyik legnagyobb dél-amerikai utaztatónak tartott TAP hazai kivonulása után sem kell lemondani a portugál légitársaságról, a fuvarozó a játékok idején Bécsből üzemeltet kedvező áron elérhető járatokat.

Egy biztos: a nyitó- és a zárónap környékén már minden irányból telítettek a gépek. A köztes dátumokra az ügyesebb felhasználók talán még maguk is tudnak jegyet foglalni, de biztos, hogy legalább 3 átszállásra és 28-30 órás repülési időre kell számítaniuk.

„A szállások tekintetében, Londonnal összevetve mindenképpen hátrány, hogy Rióban meglehetősen kevés a szálloda, a kapacitás közel sem lesz elegendő a játékokra érkező óriási tömeg számára” – vélekedett Csácsi Krisztina. A szálláshelyek többsége ráadásul az egész olimpia idejére szeretné lekötni kapacitását, míg az utazási irodákon keresztül rövidebb periódusra is foglalhatunk szobát. A Tensi nem csak saját érdekeit szem előtt tartva nem javasolja az egyéni szállásfoglalást: a futball világbajnokság idején több, egyénileg foglaló utas pórul járt, mert szállásadója duplán értékesítette szobáit, és ez most is előfordulhat. Tapasztalatuk szerint az online portálokon nagyon kevés már a szabad kapacitás, az apartmanok, és a játékok idejére kiadott, saját otthonok minőségét pedig nehéz garantálni.

Az is biztos, hogy az árak iszonyatosan magasak, a kiemelt karneváli időszakoknál legalább háromszor drágábbak, felsőkategóriás szállodában 1500 dollárt is elkérhetnek egy éjszakára a szállásért.

A kint szurkoló magyarok számára a Tensi szurkolói klubot hoz létre, ez nem csak fix találkozási pontként szolgálhat, hanem a közönségtalálkozókra is itt kerül majd sor olimpikonjainkkal.

 

Nem csak tengerpart

Az olimpiára kiutazóknak célszerű beérnie Brazília második legnagyobb városának látnivalóival, a távolabbi attrakciók felkereséséhez ugyanis belföldi járatra van szükség, ezek pedig az olimpia idejére már február végi lapzártánkkor telítettek voltak. Unatkozni azonban így sem lesz esélye a kiutazóknak, sőt, kevésnek is fogják érezni a kint töltött időt ahhoz, hogy mindent bebarangoljanak.

Rio egyik legjelentősebb látványossága, s egyben a város jelképe, a Megváltó Krisztus közel 40 méter magas szobra a Corcovado-hegy tetejéről figyeli a tájat. A hegyre fogaskerekűn vagy az erdei autóúton lehet feljutni. A Cukorsüveg-hegy jellegzetes formájú gránittömbje szintén rajta van számos utazó bakancslistáján, ide két szakaszban, drótkötélpályán juthatunk fel, és mondani sem kell, az öbölre nyíló kilátás pazar. Nem mehetünk haza úgy, hogy ne strandolnánk egyet a 3 kilométer hosszú Copacabanán, a világ egyik leghíresebb szabadstrandján, amely számos sportolási lehetőséget kínál. Akinek nem sikerült jegyet szereznie a nyitó- és záróünnepségre, annak is érdemes lesz felkeresnie a Maracanã stadiont, amit a labdarúgás szentélyeként emlegetnek. És akkor még nem is beszéltünk a város számtalan parkjáról és zöld területéről, valamint híres múzeumairól, amelyekben a naiv művészettől a jövőbemutató megoldásokig találunk izgalmas kiállításokat.

A www.visit.rio oldalon további ötleteket meríthetünk a kirándulásokhoz.

Pintér Tünde

Cikkünk a Business Traveller Hungary 2016/1. számában jelent meg.

Forrás: Business Traveller Hungary

Ez is érdekelheti

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.