Rómában zsebtolvajokra, Bangkokban tüntetésekre figyelmeztet a külügy

Rómában hozzávetőlegesen 3500 zsebtolvaj van Rómában, különösen a központi pályaudvaron és a főbb turistalátványosságok környékén, miközben az elmúlt hetekben egyre több a tüntetés Bangkokban is – figyelmeztet a Külügyminisztérium konzuli szolgálata.

Róma: veszélyes attrakciók

Mint honlapjukon írták, egyre inkább terjednek a világhálón azok a videofelvételek, amelyek „munka közben” mutatják a római zsebtolvajokat, és több cikk is megjelent arról, hogy mire és mikor kell figyelniük a városba utazóknak. A Colosseumban hangosbemondón figyelmeztetik a nézelődő külföldieket, hogy vigyázzanak táskájukra, értékeikre. A nagyobb múzeumok táblákon hívják fel a figyelmet a veszélyekre, gyakran a buszvezetők is óvatosságra intik az utazókat.

A konzuli szolgálat azt javasolja a magyar turistáknak, hogy legyenek körültekintőek a turistalátványosságok és a pályaudvarok közelében, valamint a tömegközlekedési eszközökön, különösen a város legkedveltebb részein járó 64-es és 116-os buszon és a mindig zsúfolt metrón.

A bajba jutott magyar turisták értékeit a tapasztalatok szerint szinte kivétel nélkül a központi pályaudvaron (Stazione Termini) és a híres helyszínek (Szent Péter-bazilika, Colosseum, Trevi-kút) környékén lopják el, különösen a nagy tömegben.

A konzuli szolgálat azt ajánlja a turistáknak, hogy ne vigyenek magukkal felesleges dokumentumokat (például magyar adóazonosító vagy társadalombiztosítási kártyát), értékeiket és dokumentumaikat ne egy helyen tartsák, és csak annyi készpénz legyen náluk, amennyi valóban szükséges.

Ha mégis eltulajdonítják az értékeiket, a károsultaknak azonnal fel kell keresniük a legközelebbi rendőrőrsöt, hogy ott jegyzőkönyvet vegyenek fel a történtekről. Az utóbbi időben kialakult gyakorlat szerint e jegyzőkönyv és a hazautazásra szóló repülőjegy birtokában a repülőtéren az utast felengedik a gépre, így nincs szükség arra, hogy ideiglenes útlevélért a konzulátushoz forduljon.

 

Békés demonstrációk Bangkokban

Az egyre szaporodó bangkoki tüntetések miatt a thaiföldi kormány november 30-ig újra életbe léptette a belbiztonsági törvényt a thaiföldi főváros Phra Nakhon, Pomprap Sattuprai és Dusit nevű központi kerületeiben, amelyek a történelmi belvárosnak, a Parlament és a Miniszterelnöki Hivatal épületeinek is helyet adnak.

November első hetében az Uruphong útkereszteződésnél, a Ban Sen vasútállomásnál, a Silom Roadon és a Ratchadamneon Avenue-n esetenként 20 ezernél is többen gyűltek össze a békés tüntetéseken.

A konzuli szolgálat ezért arra hívja fel a figyelmet, hogy a Bangkok különböző negyedeire kiterjedő demonstrációk helyszínei közelében tanúsítsanak fokozott elővigyázatosságot, kerüljék a politikai tömegcsoportosulásokat és vegyék figyelembe, hogy a tüntetések miatt óriási közlekedési dugók alakulhatnak ki.

Forrás: MTI

Ez is érdekelheti

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.