Rendezények a hullámokon

A hajózás minden formában reneszánszát éli, legyen szó utazásról, vagy éppen egy-egy fontos alkalom megünnepléséről. A hajók napjainkban mind divatosabb rendezvényhelyszíneknek számítanak.

 

A hajózás minden formában reneszánszát éli, legyen szó utazásról, vagy éppen egy-egy fontos alkalom megünnepléséről. A hajók napjainkban mind divatosabb rendezvényhelyszíneknek számítanak.

A céges rendezvényeknek még a legkomolyabb válfaja is akkor sikeres igazán, ha hasznos információk mellett élményeket is ad. Hajózni pedig mindig élmény. A hajók rendezvényhelyszínként ma éppolyan divatosak, mint nyaralás alatti, közlekedő lakóalkalmatosságként. Magyarországon is számos lehetőség nyílik rá, hogy rendezvényünket a lágyan ringó vagy éppen tajtékzó hullámokon, mesés panoráma előtt tartsuk.

Folyókból és tavakból nem szenvedünk hiányt, mégis előfordul, hogy elfeledkezünk róluk. Sok budapestinek például fogalma sincs róla, hogy a Duna magyarországi szakasza mennyire fontos szerepet tölt be az európai személyhajózásban. Pedig a sok szárazföldi elfoglaltság után egyszer-egyszer érdemes vízre szállni – mondjuk egy rendezvény erejéig.

 

Nagyobb folyóinkon és tavainkon is találunk céges rendezvényekre bérbe vehető hajókat, bár a kínálat nem mindenütt bőséges. A hajók közül sok az állóhajó, az ezeken megtartott rendezvények értelemszerűen végig a kikötőben zajlanak, míg a többi hajó kisebb-nagyobb utakat is meg tud tenni a program alatt. A folyón lefelé csordogálva vagy a tó kellős közepén persze nagyobb az összezártság, ezért az ilyen programok inkább alkalmasak céges partikra vagy csapatépítésre, mint mondjuk konferenciákra – kivétel persze, amikor a résztvevők összeboronálása is cél.

 

Nagyok Budapesten


A budapesti Szent István parknál horgonyzó Fortuna Szálloda- és Étteremhajó 1992 novemberéig SZOT üdülőhajóként járta a Dunát. Ma már állóhajó, és különlegessége a 600 négyzetméteres grillterasz, ahol a vendégek nyaranta könnyű ételeket és hűsítő italokat fogyaszthatnak. A hajó négy rendezvénytermét és a teraszt egész évben ki lehet bérelni. A legnagyobb helyiség a 130 négyzetméteres Szirén terem, ahol elrendezéstől függően 30-120 személy fér el, a legkisebb pedig a 15 fős Nelson tárgyalószalon. Az állóhajó a legkülönfélébb rendezvényekre alkalmas: konferenciákra, előadásokra, képzésekre, tréningekre, üzleti reggelikre, céges partikra, csapatépítésre. A hajónak saját cateringszolgálata van, az étkeztetést velük lehet megoldani. A Fortuna háromcsillagos szállodarészében 44 egy- és kétágyas zuhanyzós szoba található (3 apartman, 4 pedig superior kategóriájú), további 14 szoba ifjúsági szállásként üzemel.

 

(Info: www.fortunahajo.hu)

 

Közép-Európa legnagyobb rendezvényhajójáról, a futballpályányi hosszú és négyemeletnyi magas Európa Hajóról Budapest egyik legszebb panorámája nyílik. A Szilágyi Dezső térnél horgonyzó hajó Európa terme 661, Buda terme 139, Pest terme pedig 122 négyzetméteres, a kapacitás kiegészül a teraszok egyenként 320 négyzetméterével. Az Európa Group másik hajójával, a Kassa tengerjáróval összekötve pedig egyszerre 1450 főt is vendégül lehet látni. Az ételek Gregor Klöter Michelin-csillagos mesterszakács költeményei. Emellett kaszinó, koktélbár, italbüfé és szivarszoba várja a vendégeket. A vacsora mellé cigányzene, folklórprogram, táncbemutató, divatbemutató és bűvész rendelhető.

 

(Info: www.europahajo.hu)

 

A Vigadó térnél álló Columbus Hajón tematikus rendezvények (pl. Rejtő Jenő Best of, Luca-napi vigasságok, Karibi party, Halloween-party, Kalózhajó) is tarthatók. Az állóhajó, illetve termei – akár külön-külön is – egész évben bérelhető. A legnagyobb terem a Santa Maria, amelynek befogadóképessége táblaasztalos ültetés esetén 160 fő, körasztalos ültetésnél 120 fő, széksoros ültetésnél 200 fő, állófogadás esetén 250 fő. A teremhez közvetlenül csatlakozik egy, a Budai Várra néző terasz, ahol 80 vendég fér el. A hajó bal oldalán található pub Nina termének befogadóképessége max. 40 fő, csakúgy, mint a pub alatt elhelyezkedő Pinta teremé, amely a kerek hajóablakoknak és a pub hangulatot idéző berendezésnek köszönhetően igazi kuriózumnak számít. A pub fölött található, tavaly felújított tetőterasz tavasztól őszig tart nyitva, itt 80 fő fér el.
Mivel a hajón egész évben üzemelő konyha működik, a cateringet házon belül oldják meg, általában nem engednek be külsős céget. Igény esetén a rendezvények teljes körű szervezésében és lebonyolításában is segíteni tudnak – legyen szó a teljes körű hang- és fénytechnika vagy a dekoráció biztosításáról, a fellépő művészek, szórakoztató műsorok, DJ, karaoke, kiegészítő programok szervezéséről.

 

(Info: www.columbuspub.hu)

A Vogue hajó-étterem is a Szent István parknál, a Duna pesti oldalán található. Itt is egész évben szerveznek, illetve bonyolítanak rendezvényeket – terembérleti díj nélkül. Filozófiájuk szerint egyébként nincs az a rendezvény, amit ők ne tudnának megrendezni. A hajón ültetve 180 fő, állófogadás esetén akár 300 személy is elfér. Konferenciák rendezését 110 főig tudják vállalni.

 

(Info: www.restaurantvogue.hu)

 

A Petőfi térnél kikötő Zsófia Rendezvényhajónak az egész Duna vonalán van hajózási engedélye, de leggyakrabban a Margitsziget-Lágymányosi híd közötti szakaszon, illetve Szentendréig és Visegrádig közlekedik. Az év minden szakában ki lehet bérelni, mivel termei nyáron légkondicionáltak, télen fűtöttek, és van egy részben fedett sétafedélzete is. A hajó 70 méter hosszú, belső termeinek hossza megközelítőleg 40 mter. A teljes befogadóképesség 400 fő, ültetett fogadás esetén két szinten 300 főt is el tudnak helyezni. A hajót gyakran bérlik ki sajtótájékoztatók, meetingek, árubemutatók, gálaestek, zenés-táncos estek, hajós városnéző programok és esküvők helyszíneként, illetve a szeparálható termeknek köszönhetően kisebb rendezvényekre is. A hajónak van saját catering cége, de felengednek más szolgáltatót is. A műsorszervezésben pedig jelentős segítséget tudnak nyújtani, mert több zenekarral, táncossal, bűvésszel és humoristával is kapcsolatban állnak.

 

(Info: www.zsofiahajo.hu)

 

A MAHART PassNave hajói télen-nyáron bérelhetőek és tetszőleges útvonalat tudnak bejárni a Dunán. Északi irányban Bécsig (Vác, Visegrád, Nagymaros, Esztergom, Komárom), déli irányban pedig Mohácsig (Százhalombatta, Solt, Kalocsa, Baja) lehet velük eljutni.
A társaság legnagyobb, 80-300 fős rendezvényekre kiajánlott hajója a teljesen akadálymentesített Budapest. A hajó felső szintjének az étterme 140 fős. Ezen kívül a felső szinten található egy üvegfalú téli kert (50 fős) és a nyitott teraszrész (20 fős). Az alsó étterem befogadó képessége 150 fő. A hajó korszerű konferenciatechnikával és professzionális melegkonyhával rendelkezik.
A kisebb, 20-72 fős összejövetelekre a Győr, a Gönyü, a Corvin, az Esztergomban állomásozó Ister Granum és a Visegrádon állomásozó Mathias Rex rendezvényhajókat ajánlják. A nyáron légkondicionált, télen fűthető, szépen felújított hajókon a fedélzet egészén működő hangosítást, vezeték nélküli mikrofont és minden, a prezentációkhoz szükséges eszközt tudnak biztosítani. A cégnek saját catering részlege van, amelynek kizárólagos joga van a fedélzeti vendéglátásra. A hajók bérleti díja óránként 40 000 – 80 000 Ft + áfa.

 

A Pázmány Péter sétányon található A38 Hajó érdekes, jól felszerelt termei könnyen átalakíthatók különböző vállalati rendezvények, konferenciák, sajtótájékoztatók, termékbemutatók, estélyek számára. Hat különálló vendéglátó egységük van: a Panorámás étterem maximálisan (állófogadás esetén) 200 főt, a Művészbár 60 főt, az orrbár 50 főt, a koncertterem (bárral) 600 főt, az orrterasz 150 főt, a tetőterasz pedig 260 főt képes befogadni. A koncertteremben felszerelt audiovizuális technológia (3 digitális kamera és keverőpult), valamint az ehhez kapcsolódó digitális utómunka-stúdió kiváló minőségű élő felvételek készítésére alkalmas, így az esemény hangban és képben rögzíthető, valamint kijátszható a hajó bármely pontjára.

 

(Info: www.a38.hu)

 

Tiszán és innen

 

Tokaj büszkesége a Danuvia séta- és rendezvényhajó, amely 2007. júniusa óta közlekedik a Tiszán és a Bodrogon. A kétszintes, 26 méter hosszú hajót márciustól decemberig lehet kibérelni akár 135 személyes rendezvények számára. A hajó a Tiszán elsősorban a Kiskörétől Dombrádig, a Bodrogon a Tokajtól Sárospatakig, a Bodrogzugi Tájvédelmi Körzet védett ártéri erdői mentén húzódó folyószakaszt járja be. A jól felszerelt hajóbár mellé koktélbárt is lehet rendelni. A hajón van étterem, amely kérésre a cateringet is szolgáltatja, de külső szolgáltatót is fogadnak. A hajót óránként nettó 30 ezer forinttól lehet kibérelni.

 

(Info: www.hajokirandulas.hu)

 

Siófoktól Badacsonyig

 

A Balatoni Hajózási Zrt. hajóit télen-nyáron bérbe lehet venni, kivéve persze, ha befagy a tó. A társaság tapasztalata szerint március közepétől november közepéig szokott igény lenni a hajókra, amelyek ültetett svédasztalos fogadás esetén 20-180 főt, a nagyobbak állófogadás esetén 300 főt is képesek befogadni. Rendezvényekre az 550 fős Szent Miklóst, a max. 250 fős Füred, Siófok és Badacsony katamaránokat, a 25-70 fős nosztalgiahajókat, a Kelént és a Helkát, a 30-50 fős Csongort, Tündét és Csobáncot, a 70-80 fős Fonyódot és Szántódot, a max. 35 fős Révfülöp vízibuszt és a max. 13 fős Calypso gyorshajót szokták igénybe venni. A társaságnak saját cateringszolgálata van, de személyenként 1000 forintos lelépési díjért külsős szolgáltatót is felengednek a járművekre.
A hajók a megrendelő kívánsága szerinti útvonalat járják be, ami a bérlés időtartamától is függ. A Siófok-Badacsony távot például 4 és fél óra alatt teszik meg.
A hajókon többféle szolgáltatás kérhető Laisz András koktéljaitól a rulettig. A díj siófoki indulással óránként 50 000 – 130 000 Ft+ áfa, más kikötőkből kiállási díjat számolnak fel.

 

(Info: www.balatonihajozas.hu)

 

A sportosabbak számára vitorlás hajókirándulásokat és csapatépítéseket is lehet tartani. A siófoki T Flotta Kft. áprilistól novemberig akár 84 személy számára is megszervezi a programot kisebb-nagyobb vitorlásain, amelyek neve: Talizmán, Torontál, Tcsak semmi pánik, Tekla, Tiara és Tyrannos. Nagyobb létszám esetén pedig együttműködő partnereket is be tudnak vonni. Egyik hajójuk, a 40 fős Talizmán a Balaton legnagyobb kétárbocos fa vitorlása, és belső szalonjának köszönhetően (amely a kategóriában a legnagyobb a magyar vizeken) egyszerre biztosít vitorláshajós élményt, helyszínt a legkülönbözőbb programokhoz, fogadásokhoz és 20-25 fő számára zárt tárgyalótermet, internetes webkamera-kapcsolattal. A flotta másik különlegessége az 1942-ben Bajcsy-Zsilinszky Endrének épült, ma Torontál névre hallgató, 25-ös jolle vitorlás.
A catering szolgáltatásokat a társaság is meg tudja oldani a legkülönbözőbb igényszinteken, de sokszor előfordul, hogy az együttműködő partnerek, pl. helyi szállodák maguk végzik el ezeket a teendőket a saját vendégeik számára. A vitorlások bérleti díja óránként 25 000 – 39 000 + áfa, a több órás bérletek esetén egyéni ajánlatot adnak.

 

(Info: www.talizmanyacht.hu)

 

Egyéb tavainkon

 

A Velencei-tavon akár az éjszakai órákban is indít különjáratokat Agárdról, Gárdonyból, Velencéről és Pákozdról a Velencei-tavi Nonprofit Kft. A Nadap nevet viselő hajó 100, az Agárd 50, a Gárdony 40 fős. A rendezvényekhez projektor, vetítővászon, DVD-lejátszó, hangosítás, hűtő és büfépult vehető igénybe. A Nadap bérleti díja óránként 30 000 Ft, a kisebb hajóké 24 000 Ft.

 

(Info: www.velenceitohajozas.hu)

 

A Fertő tó egyik szolgáltatója a Drescher Hajózási Társaság, amely egyebek mellett vállalati kirándulások, outdoor tréningek és céges bemutatók szervezését is vállalja akár több mint 300 személy számára. A hajók fűthető, fedett fedélzetén kivetítőt és hangosítást tudnak biztosítani, az ételekről a Drescher Touristik saját éttermei gondoskodnak.

 

(Info: www.fertotavihajoutak.hu)

 

Ez is érdekelheti

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.