Rekordok Berlinben

Bár a berlini Schönefeld és Tegel repülőtereket kiváltó Brandenburg nyitása többszöri halasztás után is még várat magára, a német főváros légiközlekedési mutatói folyamatosan emelkednek és a jövőbeni kilátások is biztatóak.

A két jelenlegi repülőtér – a Tegel és a Schönefeld – az elmúlt tíz év alatt megduplázta utasforgalmát: tavaly rekordszámú, 25,3 millió utazó fordult meg a két létesítményben. Ezzel Berlin nem csupán Németország harmadik legnagyobb légi csomópontjává vált, de európai viszonylatban is bekerült a Top 10-be.

A Brandenburg építésének elhúzódása azonban csak rövid távon változtatja meg a stratégiát: a repülőtereket üzemeltető cég egyelőre még a Tegelre és a Schönefeldre koncentrál, de már most érezhetően nőtt a hosszú távú járatok száma Berlinben. Míg korábban az utasok németországi hubból csak Frankfurt és München közül választhattak, ma már Berlingből 50 ország 180 reptere érhető el, közülük tucatnyi interkontinentális járattal – például New Yorkba, Los Angelesbe, Abu Dhabiba vagy Pekingbe. A távlati tervek között is a hosszú távú járatok vonzása szerepel, amihez majd jelentősen hozzájárul a Brandenburg nyitása – így ugyanis az utasok egyetlen központi terminálban érhetik el csatlakozásukat.

Eközben számos légitársaság is fejlesztette útvonalhálózatát – az airberlin egyre fontosabb tényezővé válik és a Lufthansa is komoly fejlesztésbe kezdett a német fővárosból, csakúgy, mint az easyJet vagy Ryanair és a Germanwings. További lehetőségeket rejtenek a délkelet-ázsiai, kanadai, dél-amerikai és afrikai fuvarozók, de kiaknázatlan esélyek mutatkoznak Kelet-Európában, Franciaországban és Spanyolországban is.

A Brandenburg kezdetben évi 27 millió utas fogadására lesz alkalmas, de a további fejlesztéseknek köszönhetően ez a szám 45 millióig emelhető. A nyitásról még egyelőre nincs adat, ám a repülőtér nemrégiben kinevezett vezérigazgatója, Hartmut Mehdorn, aki 40 éve tölt be vezető pozíciókat Németország közlekedési vállalatainál, már elkészítette Sprint néven akciótervét, amely szerint az új dátumot még az idén bejelentik. Ehhez előbb a tűzvédelmi előírásoknak kell megfelelni és megszerezni a hatóságok engedélyét a Berlin délkeleti részében található lenyűgöző épülethez.

Forrás:

Ez is érdekelheti

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.