Papok városa

A vidéki városok közül kétségtelenül Eger az egyik legnépszerűbb, köszönhetően már-már mediterrán hangulatának, szűk utcácskáinak, finom borainak, sok látnivalójának. Mégis, kevesen ismerik mai arcát, amely messze nem csak a történelmi látnivalókból áll.

A vidéki városok közül kétségtelenül Eger az egyik legnépszerűbb, köszönhetően már-már mediterrán hangulatának, szűk utcácskáinak, finom borainak, sok látnivalójának. Mégis, kevesen ismerik mai arcát, amely messze nem csak a történelmi látnivalókból áll.

 

Amikor nekifogtam e cikk megírásának, még magam sem gondoltam, hogy egy ilyen kicsi városról ilyen sok érdekességet, újdonságot el lehet majd mondani. Ám végül azzal kellett szembesülnöm, hogy bajosan férek bele a terjedelmi korlátba… Mert Eger tipikusan az a város, ahol akkor is tartalmasan lehet eltölteni az időt, ha csak egy napra érkezünk üzleti céllal, de akkor sem fogy el a látni- és tennivaló, ha több napot töltünk itt el, esetleg a kedvesünkkel vagy családunkkal. Minden esetben más-más kikapcsolódás lehet érdekes. Ráadásul a hagyományos látnivalókon felül rengeteg új fejlesztés érdemes arra, hogy bemutassuk. Részben uniós támogatással az elkövetkezendő 1-2 évben bővül a strand, komplett megújuláson esik át a Dobó tér és környéke, fejlesztik többek között a Líceumot, az Érseki Palotát, a várat és a Szépasszony-völgyet is.

Egyedül sem magányosan

Akkor is könnyű tartalmasan elütni az időt, ha egyedül érkezik valaki a városba, s csak rövid ideig marad. Részt vehet kisvonatos városnézésen, számos érdekes állandó és időszaki kiállítás közül választhat, érdekesnek ígérkezik például a Robert Capa-fotókiállítás. Az egri vár bármikor megér egy sétát, hiszen mindig tartogat valami újdonságot. Egerben szinte mindennap várja kulturális program a látogatókat, igazi fesztiválvárossá nőtte ki magát az elmúlt években.

Ha a tárgyalás után kiszellőztetnénk a gondolatainkat vagy előtte szeretnénk egy kis nyugalmat, sétáljunk el a város legnagyobb parkjába, az Érsek kertbe. A zenepavilon gyakran kisebb koncertek helyszíne, a szökőkút és a tó megnyugtató hangulattal vár, a szoborparknál pedig Bródy Sándor és Gárdonyi „társaságában” lehet ücsörögni egy padon. Ihletett környezet, nem véletlenül ez az egyik kedvenc találkozóhelye az egrieknek is.
Az estéket sem kell magányosan töltenie az embernek. Az egyik újdonságként 3D-s mozi várja az érdeklődőket a Széchenyi utcában, szinte minden estére jut valamilyen koncert, és izgalmas előadásokat kínál az idei évadban is a Gárdonyi Géza Színház.

Ha fáradtak vagyunk, kifejezetten jó kikapcsolódás az Egri Termál- és Élményfürdő szolgáltatásainak kipróbálása, köztük a néhány éve nagyon szépen felújított Török fürdőé. Itt 2,5 órás program keretében kaphatunk ízelítőt az egykori török fürdőkultúra modern változatából, mesés környezetben.
A fő medence nyolcszögletű, mint valamennyi török fürdőé, s felette aranylemezekkel borított kupola van, mely kétszázezer kis aranylapocskát tartalmaz. A külső megvilágítás délre néző kerek zöld ablakokon át történik. A fedett-nyitott élményfürdő 14 féle szórakoztató, vízi rekreációs elemet foglal magában. Újdonság az esti fürdőzés, szeptember 1-jétől este 9-ig nyitva tartanak, 16 órától a fürdőjegy ára 900 forint.

Eger, a konferenciaváros

A város közelmúltbeli fejlesztései lehetővé teszik, hogy Eger akár nagyobb konferenciáknak is helyet biztosítson, mind konferencia-, mind szálláshely-kapacitásban színvonalasan ki tud szolgálni akár 1500 fős nagyobb eseményeket is. Ezzel együtt azonban a kisebb, 20-30 fős csapatépítésekhez ugyanolyan ideális, mint a nagyobb tréningekhez vagy a néhány fős találkozókra.A csoportokra az egyéb szolgáltatók is felkészültek, megfelelő létszám esetén kérhető akár zártkörű színházi előadás, de éjszakai fürdőzésre is kinyitják a fürdőt egyedi megállapodás alapján. A gyógy- és wellnesstől az aktív turizmusig a lehetőségek széles palettáját nyújtja Eger környéke is, kerékpáros és lovas programok, város feletti repülés – hogy csak néhányat említsünk. Kihagyhatatlan a Szépasszony-völgy is, ahol nagyobb csoportokat is vendégül tudnak látni, kisebb társaságokban tudják végiglátogatni a pincéket és megkóstolni boraikat.

A Ködmön Csárda és a szomszédos Kulacs Étterem pedig akár 200 embert is képes borvacsorával megvendégelni. Több fedett, zárt, egész évben nyitva tartó hely is üzemel a völgyben.
A Szalajka-völgybe októberig, a rossz idő beálltáig közlekedik a kisvasút, kora őszi kirándulásokhoz szintén ideális környezet. Ősszel aztán a szüreti és gasztronómiai programok, később a másfél hónapon át tartó Egri Advent kínál remek kikapcsolódást.

Kettecskén, andalogva

Egerben párosan is szép az élet, a meghitt hangulatú szálláshelyekben nincs hiány, a kanyargó, szűk utcácskák, zárt kis udvarok és az eldugott, hangulatos éttermek igazán különleges kulisszái lehetnek egy romantikus hosszú hétvégének, évszaktól függetlenül. Ezt kihasználva indították el néhány éve az Egri Romantika nevű kezdeményezést, melynek keretében komplett programcsomagokat lehet lefoglalni kedvezményes szálláslehetőséggel. Kisváros lévén, Egertől zajos éjszakai életet nem szabad elvárni, ám, mivel a városban élő nagyszámú főiskolást is ki kell szolgálni, szerdától szombatig azért találni táncos bulikat is. Aki viszont valami komolyabbra vágyik, elkölthet egy gyertyafényes vacsorát valamelyik jó étteremben, akár egy remek színházi előadást vagy koncertet követően.

Napközben a már említett programok közül is választhatunk, de ha valami különlegeset szeretnénk, hallgassuk meg a bazilikában megrendezett orgonakoncertek valamelyikét. Mindennap 30 perces orgonakoncert várja az érdeklődőket, hétfőtől szombatig 11.30-tól, vasárnap 12.45-től, a belépő 700 forint.
Szintén ragyogó kezdeményezés a Topborászok az egri vár tövében elnevezésű programsorozat, melynek keretében hetente egy-egy ismert borászat legjobb borait kóstolhatják meg és választhatják ki a vendégek, a vár felé vezető úton, a Dobó utcában.

S ha már a boroknál tartunk, melyet egyébként Egerről beszélve nem is lehet elkerülni, fontos megjegyezni, hogy az idei év a Bor éve Egerben (http://boreve.eger.hu). A kezdeményezés részeként aki két éjszakát Egerben tölt, regisztrál a honlapon és játszik, visszanyerheti szállásköltségét – természetesen borban mérve. A játék szeptember végéig tart, de elképzelhető, hogy lesz folytatása, látogassanak el a Bor éve honlapjára, ahol mindig naprakész információkat találnak. Emellett a Borút Egyesület borútlevelet kínál, mellyel a vendégek különböző szolgáltatóknál kóstolhatnak bort Egerben s környékén.


Együtt a család

Akkor sem kell kétségbeesni, ha gyerekekkel érkezünk a városba, bőven találunk olyan programokat, amelyekkel a kisebbeket is le lehet kötni. A várban eleve számos, izgalmas kiállítás működik, mint például a Börtönmúzeum, a Kazamaták vagy a Panoptikum. Ráadásul szervezett, 60-90 perces kézműves foglalkozásokat is tartanak több csoportban, korosztályok szerint, képzett pedagógusok közreműködésével. A vár egyik legújabb fejlesztése a 3D-s mozi. A 40 férőhelyes moziterem előadásaiban Eger és az egri vár történetét, elsősorban az 1552-es állapotokat kívánják bemutatni korunk legmodernebb térinformatikai eszközeivel. A jelenleg látható – és a későbbiekben folyamatosan bővülő – film az 500 évvel ezelőtti Magyarország végvári világába kalauzolja a nézőket. A korabeli ábrázolásokat és a legújabb régészeti eredményeket felhasználva készült el a domborzat, a középkori városkép és a térképszerűen hű utcahálózat, amelyre egyenként kerültek fel a virtuálisan felépített házak, templomok, paloták, bástyák és tornyok.

 

Szintén érdekes Kopcsik Lajos Oscar-díjas mestercukrász marcipánmúzeuma, a Kopcsik Marcipánia, melyben a mestercukrász alkotásait tekinthetik meg az érdeklődők. A 120 tárgy mindegyike cukormasszából és marcipánból készült, mint például egy közel kétméteres borospalack, a Minaret kicsinyített mása, de a gyermekek számára is igazi különlegességeket tartogat a kiállítás, hiszen cukormasszából elevenednek meg a mesehősök.
A családosokat egyébként a szálláshelyeken és a kiemelt fesztiválok, rendezvények idején a városban is várja gyermekfelügyelet és animáció, a fürdőben is kialakítottak gyermekmedencét és a kicsik számára is igénybe vehető élményelemeket.

Németh Andrea

 

Ez is érdekelheti

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.