Óriási bevásárló- és szórakoztatónegyeddé vált a sanghaji expo

Teljesen átalakult a 2010-es sanghaji világkiállítás egykori helyszíne, ahol ma modern bevásárlóközpont, szórakoztatónegyed, számos újranyitott pavilon és művészeti múzeum várja a látogatókat.

Az átalakulás utolsó elemeként a hétvégén átadták a világkiállítás egykori főbejáratánál helyet kapó, négyemeletes, 50 ezer négyzetméter alapterületű River Mall bevásárlóközpontot. A számos kínai és külföldi márkát felvonultató komplexum két emelete a föld alatt, kettő a föld felett kapott helyet, oda naponta 70 ezer látogatót vár az építtető Bailian Csoport – ez meghaladná a 24 milliós metropolisz minden más áruházának napi látogatószámát. Az épület nagymértékben parkosított, abban és annak külső területén fák, virágok, vízimadarakkal teli tavak és csobogók kapnak helyet.

A világkiállítás egykori, több mint 150 ezer négyzetméteres területen már az expó zárása óta jelentős változások zajlottak. Itt kapott helyet többek közt a Sanghaji Divatközpont, amely modern épületegyüttesével nagyszabású kiállítások, bemutatók méltó helyszínéül szolgál. Az északi terület épületeit szinte kizárólag divatcégeknek adják bérbe, a déli épületek művészeti kiállítások, divatbemutatók és kiskereskedelmi központként üzemelnek majd.

Eddig mintegy féltucat pavilon – köztük európaiak, így az olasz, a luxemburgi, a holland és az angol – újranyitott, nem csupán a turisták, de az üzleti világ előtt is. Az építmények eredeti formájukban és világkiállításbeli külsejükkel, egy közös komplexumként funkcionálnak. Az olasz pavilon legnagyobb részt például üzleti megbeszélések helyszíneként funkcionál, ezen túl kisebb kiállítások helyszíne, a luxemburgi pavilon divatiskolaként, az angol és holland étteremként szolgál. Az expó egykori B-zónájának területén 28 üzleti épület kap helyet, ezek tíz állami tulajdonban lévő vállalat központjaként üzemelnek.

Az expó egykori területén épül a város első hotelklasztere (különböző profilú szállodák együttese) is, két ötcsillagos és két specializált szállodával, éttermekkel, kereskedelmi, közlekedési egységekkel, az évtized közepére összesen 1200 fő elszállásolását lehetővé téve. Az egykori Kína-pavilonban 2012-ben nyitott meg Ázsia legnagyobb művészeti múzeuma: itt 27 kiállítócsarnok 166 ezer négyzetméterén több mint másfél ezer műtárgy kapott helyet.

Forrás:

Ez is érdekelheti

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.